Comuniștii și socialiștii îi sugerează ministrului Litvinenco să plece în „demisie de onoare”. „În caz contrar, inițiem moțiunea de cenzură”

902
0

Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) au cerut, în cadrul ședinței de joi, 10 noiembrie, audierea în plen a ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco. Propunerea aleșilor din opoziție a întrunit doar 27 de voturi și nu a fost aprobată.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Nu putem ignora evenimentele zilei de ieri legate de ministrul Litvinenco. Este cazul ca dumnealui să fie audiat de către Parlament, să aducă explicațiile de rigoare, deoarece tot ceea ce se întâmplă compromite reforma justiției, statul de drept și concursurile publice pentru ocuparea funcțiilor importante în sistemul justiției și procuraturii”, a declarat deputatul socialist Vlad Bătrîncea.

Totodată, acesta i-a sugerat ministrului vizat să-și dea „demisia de onoare” și a mai declarat că, în caz contrar, opoziția va iniția „moțiunea de cenzură” împotriva Ministerului Justiției.

Solicitarea BCS a avut la bază scandalul izbucnit, miercuri, 9 noiembrie, după ce un site apărut peste noapte a publicat pretinsa corespondență privată a ministrului Litvinenco din Telegram. S-a întâmplat după ce canalele de Telegram ale mai multor oficiali, inclusiv al președintei Maia Sandu, au fost sparte și în numele lor au fost publicate mesaje de critică la adresa actualei guvernări. Autoritățile au calificat aceste acțiuni drept „atacuri cibernetice” și au dat asigurări că se depun toate eforturile pentru a „restabili integritatea conturilor de rețele sociale”.

Revenind la site-ul nou-creat, apărut peste noapte, imediat a doua zi după ce ministrul Justiției a anunțat despre inițierea procedurii de scoatere în afara legii a Partidului „Șor”, se promite publicarea, în viitorul apropiat, a discuțiilor private și ale altor oficiali de rang înalt.  Primele chat-uri care au fost divulgate ar aparține ministrului Sergiu Litvinenco. Din discuțiile publicate reiese că oficialul i-ar fi cerut prin Telegram unui oarecare „Eu.Florea” plasarea în arest și condițiile de detenție pentru procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo. Ultimul i-ar fi transmis ministrului și poze din celula în care ar fi urmat să fie plasat Stoianoglo.

De asemenea, conform informațiilor publicate, ministrul ar fi parte a unui grup creat cu unii dintre membrii CSP, cu care ar coordona activitățile înainte de fiecare ședință a Consiliului, inclusiv în contextul concursului organizat pentru funcția de șef al Procuraturii Anticorupție.

În legătură cu acest fapt, judecătoarea Victoria Sanduța s-a arătat „profund indignată” de pretinsele conversații ale ministrului Justiției, care au apărut în spațiul public, cerând demisia acestuia, dar și a membrilor CSP care ar fi fost implicați.

„În asemenea caz, în statele europene urmau niște demisii de onoare. Dar de unde onoarea, ia-o de unde nu-i. În așa caz, solicit public demisia ministrului Justiției pentru lipsă de integritate. Referitor la doamna Dragalin, admit că poate dumneaei nu a știut despre aceste aranjări, în cazul în care nu a știut, atunci ar trebui să vină cu o reacție publică de condamnare a unor asemenea practici. În caz contrar, urmează să-și dea demisia de onoare, dacă nu vrea să facă nicio declarație. O vizează direct. Cât despre membrii CSP care au participat la aceste trucuri, demisia evidentă. Reputația ireproșabilă este o valoare europeană a funcționarilor publici care trebuie să existe în realitate, nu pe hârtie”, a scris magistrata pe pagina sa de socializare.

„Falsuri și minciuni”, reacționează ministrul Litvinenco.

„Așa-zisele „discuții”, care circulă în spațiul public și care aparent ar fi de pe canalul meu de Telegram, sunt un fals ordinar. Scopul acestui fals este să deturneze atenția publicului de la problemele reale cu care se confruntă grupările criminale din Republica Moldova și legăturile lor cu serviciile străine… Este o dovadă în plus că deranjăm foarte tare mafia și trădătorii, și că suntem pe calea cea dreaptă în a-i aduce în fața justiției. Totodată, devine tot mai limpede că se impune adoptarea unor măsuri urgente pentru a proteja cetățenii și securitatea informațională a țării de atacurile de tip hibrid tot mai tupeiste ale grupării pentru hoție și război”, a scris Litvinenco pe pagina sa de Facebook.

Pe de altă parte, fostul ministru al Justiției în Cabinetul Chicu și ex-viceprimarul de Chișinău, Fadei Nagacevschi, care se regăsește în lista chat-urilor private ale lui Litvinenco, recunoaște într-o postare pe Facebook, autenticitatea discuțiilor între cei doi.

„Regret că discuțiile private dintre mine și domnul ministru, Sergiu Litvinenco, au fost interceptate în mod ilegal și făcute publice… Solicit organelor abilitate să informeze, dacă interceptarea discuțiilor mele private a fost realizată conform legii”, scrie Nagacevschi pe pagina sa de socializare.

Fostul director al Inspectoratului Național de Probațiune, Andrei Iavorschi, suspendat din funcție în vara acestui an și cercetat penal pentru abuz de serviciu, de asemenea confirmă, pe pagina sa de socializare, autenticitatea discuțiilor sale cu Litvinenco.

„Nu știu la ce falsuri se referă ministrul justiției, dar din conversația ce am avut-o e veridică 100 la 100. Undeva fie suntem induși în eroare, fie cumva se manipulează opinia publică. Eu unul confirm că mesajele și comunicarea cu ministrul Justiției e veridică”, scrie Iavorschi.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE