Anatol Țăranu: „CUB trebuie să devină mai bun decât PAS-ul”

855
0

Formatori de opinie întrebați de „Gazeta de Chișinu” susțin că apariția unui nou partid liberal, proeuropean, pe arena politică din Republica Moldova este un câștig pentru societate și un lucru firesc, dar acesta trebuie să aibă bine trasate și punctate soluții pentru situația economică și financiară gravă în care se află statul. „Nu este totul perfect încât să avem doar o singură opțiune politică. O societate sănătoasă are nevoie de mai multe opțiuni politice”, susține analistul politic Laurențiu Pleșca, accentuând că „pluripartitismul este o trăsătură definitorie a societăților democratice”.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Gazeta de Chișinău” a solicitat unor analiști politici să comenteze apariția CUB pe arena politică din Republica Moldova.

„Faptul că vedem în grupul de inițiativă al Coaliției pentru Unitate și Bunăstare (CUB) oameni noi, afirmați în alte domenii de activitate decât politica, e un câștig pentru întreaga societate și un avantaj pentru CUB. Ideea și inițiativa coagulării unui grup de intelectuali care să monitorizeze acțiunile guvernării și să vină cu soluții și proiecte alternative îi aparține ex-deputatului Igor Munteanu, politolog, fondator și, mulți ani, director executiv al Institutului de Dezvoltare și Inițiative Sociale «Viitorul», ex-ambasador al Republicii Moldova în SUA”, scrie în editorialul său pentru ziarulnațional.md, Nicolae Negru.

Nicolae Negru este de părerea că „Programul CUB, prezentat la congres, reflectă o abordare sistemică, din mai multe unghiuri, a obiectivului de consolidare și dezvoltare a statului Republica Moldova, în „parteneriat strategic privilegiat” cu România. Mesajul către cetățeni e „polifonic”, multidirecțional, aplicat concret pe direcțiile critice (cea energetică, în primul rând), pe nodul de probleme cu care se confruntă economia și societatea noastră”.

„Alegătorul este cel care decide șansele unui sau altui partid”

Ex-ministrul justiției al R. Moldova, Alexandru Tănase, susține că „într-o societate democratică apariția unui nou partid politic este ceva firesc. Până la urmă, alegătorul este cel care decide șansele unui sau altui partid”.

Pe de altă parte, analistul politic Roman Mihăieș crede că, „în contextul situației politice actuale din R. Moldova, apariția acestui partid poate să însemne că o anumită parte din foștii activiști ai partidului «Platformei DA», unii foști din Partidul Democrat sau din alte partide, și-au unit eforturile și au prezentat un proiect politic pro-european.

Deocamdată putem doar să salutăm apariția acestui partid politic. Igor Munteanu este cunoscut ca o personalitate. Să vedem dacă va reuși să se impună în viața politică, pentru că în politică sunt alte reguli. Este foarte complicat să dau o apreciere care este șansa acestui partid, pentru că ar putea să aibă succes, dar poate fi și un eșec. Lucrul acesta o să-l vedem la alegerile locale, atunci o să fie mai clar care o să fie mesajele echipei și cum o să evolueze acest partid. Dar și cum o să reacționeze cetățenii, pentru că doar prin alegeri partidele se pot verifica.

Ei trebuie să găsească niște soluții pentru situația economică și financiară gravă în care se află Republica Moldova. Să vină cu niște opinii, propuneri, să fie vocali și activi. În principiu, un partid liberal are mai puține șanse în Republica Moldova. Liberalii, în Europa, sunt cam pe locul trei-patru. E foarte greu să construiești un partid, mai ales în Republica Moldova”.

Vom vedea cum va crește el în teritoriu”

Comentatorul politic Anatol Țăranu este de părerea că această formațiune de orientare proeuropeană are „implicații unioniste”.

„O formațiune care, după toate probabilitățile, încearcă să culeagă acea parte a electoratului proeuropean. Nu există un răspuns cert dacă acest partid va reuși pe scena politică. Doar timpul va demonstra dacă această nouă formațiune este capabilă să se afirme pe scena politică moldovenească. Este evident că acolo există suficientă substanță intelectuală, inclusiv experiența politică a unor reprezentanți ai acestui partid.

Vom vedea cum va crește el în teritoriu, este o condiție obligatorie a unui succes politic al unei formațiuni și rămâne de văzut în ce măsură va fi capabil acest partid să obțină o proprie imagine diferită de a altor partide și, în primul rând, de PAS. Deocamdată, acest partid vrea să se afirme pe acea parcelă politică care este ocupată de PAS. CUB trebuie să devină mai bun decât PAS-ul”.

Menționăm că pe 5 noiembrie 2022 a avut loc Congresul de constituire a Partidului Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB). În cadrul congresului au fost constituite organele de conducere ale partidului, președinte fiind ales Igor Munteanu cu votul delegaților celor 18 organizații teritoriale.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE