Maia Sandu, binevenită la Praga (dar…)

882
0
Milan Skala, publicist și traducător din Republica Cehă

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a participat la Summit-ul Comunității Politice Europene de la Praga la începutul lunii octombrie a acestui an. Capitala Republicii Cehe a găzduit peste 40 de lideri de stat, inclusiv reprezentanți ai celor mai puternice țări europene din punct de vedere economic. Au existat mai multe teme, dar una a prevalat: sprijinul pentru Ucraina împotriva agresiunii rusești. Vizita Maiei Sandu a fost remarcată de majoritatea mass-mediei importante din Cehia, aceasta a subliniat, între altele, și faptul că președinta „se bucură să găzduiască la Chișinău următorul summit al CPE care ar putea ajuta țara să adere mai devreme la UE”. Nu e de mirare. Cehii încep să plătească datoria pe care o au față de Ucraina și Moldova. În ultimii douăzeci de ani, aceste țări au fost la periferia interesului oficial de la Praga. Abia după izbucnirea războiului din Ucraina, interesul cehilor s-a concentrat asupra Ucrainei și asupra felului în care pot ajuta ucrainenii în modul cel mai eficient. În acest context, există, de asemenea, un interes tot mai mare pentru Moldova și pentru modul în care poate fi ajutată în drumul său spre UE și protejată de acțiunile ostile ale Federației Ruse. În împrejurările acestea, Maia Sandu a venit la Praga. Cele mai multe dintre articolele dedicate vizitei sale au descris în mod oficial participarea sa la summit. Dintre acestea, se remarcă cel mai citit cotidian ceh, „Blesk”, care a publicat un articol intitulat „10 femei influente ale summit-ului”. Doamna Sandu este menționată în el printre liderii de sex feminin eleganți care au participat la summit.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Maia Sandu a participat, de asemenea, la un program neoficial la Praga. La Ambasada Republicii Moldova s-a întâlnit cu cetățenii moldoveni care locuiesc la Praga și a vizitat, împreună cu ambasadorul Republicii Moldova din Cehia, un spectacol de balet la Teatrul Național Ceh, în cadrul căruia au evoluat dansatori de origine moldovenească. Pe parcursul întrevederii de la Ambasada Republicii Moldova la Praga, care a avut loc într-o atmosferă prietenoasă, a mulțumit moldovenilor prezenți pentru sprijinul acordat Republicii Moldova în străinătate. Președinția a publicat cu această ocazie un comunicat intitulat „Șefa statului s-a întâlnit, la Praga, cu reprezentanții comunității moldovenești din Republica Cehă”. Totul ar fi fost perfect în regulă dacă la ambasadă ar fi fost invitați și cehii care se interesează de Moldova și care o promovează activ în Republica Cehă. În cazul altor țări, și am experiență, de exemplu, la Ambasada României la Praga, sunt invitați la astfel de evenimente mai ales profesori de limba română, publiciști, jurnaliști, traducători și specialiști în domeniul relațiilor ceho-române de origine cehă care susțin activ țara respectivă în mediul ceh.  Sprijinul lor este foarte apreciat. Deoarece ăștia sunt, în primul rând, cei care, într-adevăr, promovează țara și cultura țării lor preferate. Este exagerat să spun că a merge în străinătate și a te întâlni doar cu concetățenii tăi nu prea are sens. Maia Sandu îi poate întâlni și acasă, în Republica Moldova. Aș fi așteptat ca ea să se întâlnească, în primul rând, cu susținătorii cehi, așa cum fac și lideri politici și culturali din alte țări. Pentru susținătorii cehi aceasta este, din păcate, o ocazie ratată, deoarece așteptau cu nerăbdare sosirea președintei Republicii Moldova la Praga. Totuși, din motive de obiectivitate, trebuie spus că aceasta nu este o problemă (o vină) a președintei, ci a organizatorilor care au pregătit călătoria. Această atitudine ciudată nu se aplică doar la vizita doamnei Sandu la Praga. Cehii interesați de evenimentele legate de Moldova în Cehia află deseori despre ele pe contul Ambasadei Republicii Moldova de pe facebook abia după ce acestea au avut loc. Un exemplu în acest sens este și recenta vernisare a expoziției personale la Praga a artistului moldovean Alexandru Tinei. Impresia este că Republica Moldova nu dorește susținători străini.

În pofida acestui detaliu minor, care, de fapt, i-a afectat doar pe susținătorii convinși ai Moldovei, vizita președintei Maia Sandu la Praga a decurs bine și chiar și așa a fost evaluată de presa (mass-media) cehă. Nu putem decât să așteptăm cu nerăbdare următorul summit, care va avea loc la Chișinău.

Milan Skala, publicist și traducător din Republica Cehă, pentru „Gazeta de Chișinău”    

 

 

 

 

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE