Maia Sandu e amenințată de fugarul Șor, revoltat de extrădarea fostului democrat, Andronachi 

568
0

Colegi „de dosar”. Fugarul Șor sare în apărarea altui fugar extrădat deja, Andronachi. „Maia Sandu va sta la pușcărie pe viață”

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

O mână spală pe alta sau… Deputatul fugar Ilan Șor, care se ascunde de justiția moldovenească după ce a fost condamnat de prima instanță la 7,5 ani de pușcărie în dosarul frauda bancară, sare în apărarea fostului deputat, Vladimir Andronachi, extrădat recent de autoritățile ucrainene și plasat în arest pentru 30 de zile.

De remarcat că și fostul democrat are statut de învinuit în dosarul frauda bancară. El este acuzat de escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari în interesul unei organizații criminale. Andronachi, la fel ca și Șor, a ales să se ascundă de justiția de la Chișinău peste hotare, unde a fugit în toamna anului trecut.

Revoltat de situația colegului său de dosar, probabil, Șor s-a dezlănțuit într-o înregistrare video la adresa președintei Maia Sandu despre care a spus că este „un bandit”, care acționează „în stilul anilor 90” și pe care a amenințat-o că va sta la pușcărie „pe viață”.

„Fostul deputat democrat Vladimir Andronachi, la indicația Maiei Sandu, a fost răpit în Ucraina. Ca în anii ’90, i s-a pus un sac pe cap și a fost aruncat, ca un câine, lângă frontiera cu Republica Moldova… Așadar, o felicit pe Maia Sandu pentru faptul că va sta la pușcărie pe viață pentru răpire de persoane. O asigur că tribunalul de la Haga i se va părea floare la ureche”, a spus Șor în înregistrarea sa video pe care a postat-o pe Facebook. Mai mult, acesta solicită comisiilor parlamentare să examineze situația.

Amintim că fostul democrat Vladimir Andronachi și una din persoanele apropiate lui Vlad Plahotniuc a fost extrădat autorităților moldovene pe 2 noiembrie de către organele de drept din Ucraina. El a fost plasat în arest pentru 30 de zile și pledează nevinovat.

Ar fi furat bani de la BEM pentru ca Plahotniuc să-și cumpere avion

Faptele care i se incriminează vizează activitățile unui grup de persoane din toamna anului 2014. Prin aplicarea unei scheme criminale, grupul a reușit delapidarea BEM cu 26 de milioane de lei. În mare parte, banii sustrași prin escrocherie și spălare de bani au fost utilizați pentru cheltuieli personale, procurarea unor bunuri imobile și automobile, precum și investirea în alte afaceri.

Potrivit procurorilor, o parte din suma de bani obținuți prin aceeași schemă au fost utilizați pentru procurarea de către Vladimir Plahotniuc a unui avion. Cu referire la acest episod ce îl vizează pe Vladimir Plahotniuc, Procuratura Anticorupție amintește că a finalizat investigațiile și a expediat judecătorului de instrucție un demers pentru a trimite cauza penală în instanța de judecată în lipsa învinuitului în august 2022. Anterior, în luna martie a anului 2022, pentru aceleași fapte alte trei persoane au fost trimise în instanța de judecată, judecarea cauzei fiind la etapa de cercetare judecătorească. Alte trei persoane au statut de învinuit pentru fapte de participare la escrocherie și spălare de bani.

Investigațiile în această cauză vizează fapte infracționale săvârșite de către mai multe grupuri criminale organizate, parte a unei organizații criminale, în perioada anilor 2010-2015, la cauza penală de bază fiind conexate mai multe cauze. În prezent, peste 60 de persoane au statut de învinuit, iar Procuratura Anticorupție a reușit aplicarea sechestrului pe active în valoare de circa 6,4 miliarde de lei, inclusiv în afara Republicii Moldova.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE