Drumul cotit al lemnelor de foc din pădure până-n ogradă ta

1247
0

În această lună mai multe întreprinderi de silvicultură, subordonate Agenției de Stat Moldsilva, au distribuit conform listelor întocmite la primării lemne de foc pentru cetățenii cu venituri mici. Unele localități sunt încă în așteptare. Multă lume e nemulțumită, deoarece banii pe care trebuie să-i scoată din buzunar, în afară de prețul unui metru ster de lemne, care variază între 560 și 780 de lei, sunt mulți – pentru scos din pădure, încărcat și transport. Alții refuză să ia lemnul din cauza speciei de lemn. Lumea preferă lemn de esență tare în loc de lemn de esență moale.  

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

După ce pe 15 septembrie a fost lansată platforma online www.lemne.md, mai mulți locuitori de la sate, care se încălzesc iarna cu sobe, au depus cereri către autoritățile publice locale pentru a beneficia de trei metri steri de lemn per familie.

Au depus cereri pentru a beneficia de lemne de foc la un preț mai mic decât pe piață, așa cum informa guvernul. Azi oamenii merg să-și aducă lemnele acasă, atunci când sunt anunțați de autoritățile locale.

În discuție cu oamenii, am aflat că în satele unde primarii se implică pentru a ajuta pensionarii și oamenii cu venituri mici ca să-și aducă lemnele centralizat este avantajos, dar acolo unde fiecare, de sine stătător, merge la întreprinderea de silvicultură pentru a-și aduce lemnele acasă se ciocnește cu dificultăți și cu cheltuieli mai mari decât și-a planificat din start.

În asemenea situație s-au pomenit doi pensionari de la Cricova. Aceștia s-au înscris pe lista primăriei pentru a beneficia de lemne pentru iarnă.

6160 de lei pentru 6 metri steri de lemne

Pensionara mi-a spus că e o bătaie de joc. „Pe viitor dacă ne vor da lemne tot în așa condiții, refuzăm din start. Cheltuielile îs mari, dar pentru pensionarii care nu au putere fizică este și un chin. Un metru ster de lemne se vinde cu 560 de lei, lemn de ulm, dar ca să scoată lemnele din pădure – câte 100 de lei per metru (un metru ster de lemne este echivalentul a aproximativ 0.65 – 0.66 de metri cubi). Să le aducă până la șosea – 1600 de lei. Apoi cu mașina noastră să le aducă de la Goianul Nou la Cricova – 600 de lei. Am mai luat pentru cineva, pentru că se dau câte trei metri ster la familie. În loc de 6 metri steri de lemne sunt nici 5,5”, a mărturisit femeia situația cu care s-a confruntat.

Potrivit ei, cei care nu erau de acord cu condițiile spuse la Întreprinderea pentru Silvicultură Criuleni târâiau singuri din pădure, alții refuzau să-și mai ia acasă lemnul distribuit conform listelor.

„Nu te costă pielea cât dubala”

„Am refuzat să iau cei trei metri steri de lemne, pentru că e puțin, iar cheltuielile pentru a aduce acasă cantitatea de lemn sunt mari, în plus și multe năbădăi”, ne-a spus o altă femeie.

În discuție cu șeful Întreprinderii pentru Silvicultură Orhei, Haralambie Ghenciu, am aflat că într-adevăr lemnele de foc se repartizează în aceste zile pentru locuitorii din satele raionului Orhei.

„La Orhei, un metru ster de lemn de esență tare costă 700 de lei. Primăriile aduc listele, angajații ocolului silvic indică ziua când pot veni locuitorii unui sat pentru a ridica lemnul, conform numelor indicate în listă. Oamenii se prezintă cu buletinul de identitate. În baza listelor aceștia cumpără lemn, câte trei metri steri de fiecare. Cu factura merg în pădure de unde-și iau lemnele. Transportul și-l asigură singuri, precum și restul cheltuielilor”, a explicat șeful întreprinderii silvice modalitatea de repartizare a lemnului în raionul Orhei.

Potrivit lui Haralambie Ghenciu, oamenii se asociază și-și duc lemnele acasă, ca să fie mai avantajos. Unii au transportul lor. Aceștia nu achită pentru scosul lemnului din pădure, le iau gata stivuite. Ei ridică lemnul direct de acolo. Au cheltuieli pentru transport”, ne-a explicat el.

La Cahul, oamenii refuză să cumpere lemnul de esență moale 

La Întreprinderea pentru Silvicultură Cahul, contabila Natalia Șapovalov mi-a spus că, la fel, „lemnul li se oferă cetățenilor conform listelor de la primărie. Fiecare primărie oferă lista cu persoanele nevoiașe. În funcție de disponibilitatea stocului se oferă lemn. Toți doresc specii de lemn tare – salcâm. Speciile de lemn moale, ca cel de  salcie, majoritatea oamenilor refuză să-l ia. Se oferă câte doi și trei metri steri de lemn. Primarii hotărăsc câte câți steri să le dea. Mai târziu vor primi iar câte trei metri steri de lemne. Un metru ster de lemn de esență tare la Cahul costă 780 de lei. Încărcatul și transportul nu se achită, oamenii se descurcă singuri. Un metru ster de lemne ajunge la peste 1100 de lei”.

Potrivit contabilei, în această lună s-au asigurat cu lemn peste 50% din satele raionului care au înaintat liste pentru a primi lemne de foc.

1700 de lei pentru un metru cub de lemne

O locuitoare de la Cojușna, Strășeni, și-a cumpărat lemne de foc cu 1700 de lei cubul. Femeia s-a înscris în listă la primărie, dar nu au fost încă sunați sau chemați să meargă să ia lemne pentru foc, dar afară e frig.

„Știu că încărcatul lemnelor și transportul îl plătești de sine stătător, și ele nu-s tăiate. Deci, te costă la fel de mult”, ne-a spus sursa noastră, care a spus că e noiembrie, dar „lemne de la primărie nu ne-au dat”.

Amintim că platforma online www.lemne.md a fost lansată la 15 septembrie, reprezentând un sistem informațional de gestionare a procesului de distribuire a lemnelor în Republica Moldova, util pentru cetățeni și primarii localităților. Accesând pagina web www.lemne.md, poate fi găsită informația despre cel mai apropiat ocol silvic, fiind astfel facilitat procesul de aprovizionare a populației cu lemne de foc, anunța Guvernul printr-un comunicat.

Amintim că, în cadrul ședinței Guvernului din 7 septembrie, premierul Natalia Gavrilița a criticat modul în care are loc comunicarea privind asigurarea cu lemne a populației.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE