Cum economisesc politicienii

504
0

„Fiecare megawatt în plus ne arde la buzunare”

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

 Premierul Natalia Gavrilița a repetat în cadrul ședinței de Guvern de miercuri, 2 noiembrie, îndemnul către cetățeni de a economisi energie electrică, în special în orele de vârf. Potrivit prim-ministrei, „fiecare megawatt în plus ne arde la buzunare”. Mai grav, Natalia Gavrilița spune că pe moment nu se cunoaște cât va plăti în total Republica Moldova pentru energia electrică procurată prin contracte de urgență, dar abia la sfârșitul lunii noiembrie Guvernul va putea decide dacă statul își permite un astfel de tarif sau ar putea urma deconectări.

„Fiecare megawatt în plus ne arde la buzunare. Atunci când avem deficit, cumpărăm pe contracte de urgență sau chiar aflăm mai târziu prețul electricității procurate. Vom ști abia la sfârșit de lună cât costă cu adevărat energia electrică și atunci vom putea decide dacă ne putem permite să cumpărăm pe asemenea contracte sau trebuie să facem deconectări. Faptul că astăzi suntem ok, nu înseamnă că aceasta se va prelungi toată iarna. Vom ști atunci dacă ne permitem să cumpărăm sau trebuie să facem deconectări. S-ar putea să nu ne putem permite prețurile ca să accesăm energia electrică. De aceea, îndemnul meu este să economisim. Este vorba despre o solidaritate socială”, a menționat Natalia Gavrilița, în debutul ședinței Executivului.

Pentru a economisi electricitate, ședința Guvernului se desfășoară, deja de două săptămâni cu lumina deconectată. Natalia Gavrilița a mai menționat că, datorită unor astfel de măsuri întreprinse, clădirea Guvernului a economisit în octombrie 23% din costurile preconizate pentru achitarea facturilor lunare pentru energia electrică. Economia se cifrează la 360.000 de lei.

 „Este vorba despre o solidaritate socială”

În contextul deficitului de energie electrică din Republica Moldova, „Gazeta de Chișinău” a întrebat politicieni și persoane publice despre cum economisesc aceștia energia.

Radu Marian, deputat al Partidului Acțiune și Solidaritate, ne-a spus: „Am început să respect recomandările Comisiei Situații Excepționale. Scot din priză aparatele și dispozitivele pe care nu le utilizez. Anumite aparate le folosesc în afara orelor de vârf”.

Ruslan Verbițchi, consilier municipal din partea Platformei Demnitate și Adevăr, recunoaște că familia sa economisește de mult timp.

„Înainte de a fi anunțat deficit de energie electrică în Republica Moldova, familia noastră deja economisea. Am schimbat toate becurile cu leduri, care sunt mai econome. De asemenea, ne străduim să conectăm lumina mai rar. Dar odată ce s-au scumpit tarifele la energie electrică, noi, cei care avem salarii relativ bune, încă mai supraviețuim, însă sărmanii pensionari nu știu cum se vor descurca. O să fie o iarnă foarte grea. Și aici nu putem da vina doar pe război. Guvernul trebuia să întreprindă demult măsuri pentru asigurarea securității energetice. Se știa că Ucraina este în război și că nu ne putem baza mult timp pe electricitatea furnizată de acest stat”.

Dumitru Alaiba, deputat al Partidului Acțiune și Solidaritate, spune că se conformează liniei de austeritate energetică: „Pur și simplu, urmez recomandările Guvernului și Comisiei pentru Situații Excepționale în vederea reducerii consumului de resurse energetice. În acest sens economisesc cât de mult posibil”.

Constantin Starîș, deputat al Blocului Comunișilor și Socialiștilor, ne-a spus că pentru a economisi energia electrică „nu aprinde lumina”.

De asemenea, Denis Ulanov, deputat al Partidului Politic „Șor”, a răspuns că „economisește într-un mod care să nu afecteze sănătatea copiilor”.

Ce preț are energia în orele de vârf

Joi, 3 octombrie, Republica Moldova a înregistrat un deficit de aproximativ 10% de energie electrică.

Vicepremierul Andrei Spînu a prezentat pe pagina sa de Telegram câteva exemple de prețuri ale energiei la diferite ore.

„E simplu, cu cât mai mult economisim în orele de vârf cu atât mai puțin achităm pentru electricitate: orele de noapte: 100 – 107 EUR/MWh; orele de dimineață: 140 – 274 EUR/MWh; orele de seară: 184 – 351 EUR/MWh”, a relatat ministrul Andrei Spînu.

„Gazeta de Chișinău” amintește că CSE a luat mai multe decizii de urgență marți, 25 octombrie, în contextul crizei energetice cu care se confruntă Republica Moldova din cauza sistării livrărilor de energie electrică din Ucraina și reducerii volumelor de gaz natural de la Gazprom. Astfel, în vederea reducerii consumului de resurse energetice și evitării întreruperilor de energie electrică, a fost dispus ca administratori clădirilor publice și unităților comerciale să asigure funcționarea instalațiilor de încălzire în regim minim, la o temperatură nu mai mare de 19 grade, iar în afara orelor de lucru, de 15 grade Celsius.

De asemenea, CSE a cerut să fie redus iluminatul interior al clădirilor cu cel puțin 30%, acolo unde este posibil și deconectarea acestuia îndată ce încăperile sunt neocupate. S-a dispus deconectarea havuzurilor, vitrinelor iluminate și alt iluminat decorativ și publicitar, cu excepția iluminatului firmei.

Funcționarea scărilor rulante și a lifturilor urma să fie suspendată între orele 07:00 și 11:00 și 18:00-23:00, cu excepția celor utilizate pentru transportarea mărfurilor și greutăților, precum și a cazurilor când suspendarea poate afecta securitatea și sănătatea oamenilor.

Printre măsuri se regăsea și reducerea iluminatului stradal. În Chișinău s-a ținut cont de această măsură timp de cinci zile, după care, primarul Capitalei, Ion Ceban, a spus că nu mai consideră oportună deconectarea iluminatului stradal seara, în contextul în care economiile acumulate în urma deconectărilor sunt neînsemnate în comparație cu siguranța cetățenilor. Potrivit lui Ceban, pe parcursul perioadei când iluminarea stradală din capitală a fost conectată mai târziu, s-au economisit câte 15 000 lei pe zi.

 

 

 

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE