Cum se conformează primăriile apelului autorităților centrale de a economisi curentul electric

614
0

Criza energetică cu care ne ciocnim azi ne pune în situația de a economisi curentul electric. Miercuri, 26 octombrie, în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE), s-a decis să fie deconectate havuzurile, vitrinele, iluminatul decorativ și publicitar, dar și să fie redus iluminatul clădirilor cu cel puțin 30%. Totuși, nu toți economisesc curentul electric. De asta ne-am convins după apelurile primite la redacție. Reporterul „Gazetei de Chișinău” a vorbit cu mai mulți primari din centrul și sudul Republicii Moldova pentru a afla dacă aceștia aplică un program de economisire pentru iluminatul stradal.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

 

Miercuri, 2 noiembrie, pe adresa redacției „Gazetei de Chișinău” a fost trimis un video în care un cetățean din satul Chiperceni, raionul Orhei, spune că la ora 08:00 dimineață în localitatea lor este conectat iluminatul stradal. Bărbatul spune că în timp ce Guvernul depune efort pentru a depăși criza energetică, Primăria satului Chiperceni „merge împotriva tuturor”.

 „Trebuie să ne știe toată Europa că la Chiperceni s-a deconectat lumina cu o oră mai târziu!”

„Duminică, ora 8.00 dimineața, Partidul «Șor» face economie cu iluminatul stradal. Uitați-vă cum ard becurile! Bravo Șor și Primăria Chiperceni! Nici un respect față de momentul în care ne aflăm și în criza în care suntem. Ca și cum ar merge împotriva tuturor. Niște lași. Ia uitați-vă, arde lumina! Dar de ce să nu ardă? Ce, n-avem bani?”, se întreabă retoric, în materialul video Anton Surchicin, locuitorul satului Chiperceni.

În acest context, l-am contactat pe primarul satului Chiperceni, Vasile Stelea, acesta ne-a spus că video-ul pe care l-am primit vine din partea unui om care „nu face nimic, numai vorbește”.

„S-a întâmplat duminică, 30 octombrie, în ziua când am trecut la ora de iarnă. Ora s-a dat în urmă, și așa s-a întâmplat că lumina era conectată. Este vorba de o oră diferență, nimic semnificativ. Cei care au filmat intenționat au făcut-o. Au filmat trei stâlpi și i-au filmat pe același loc ca să pară că-s multe becuri aprinse. Persoana care v-a trimis video – o consider neadecvată, pentru că a făcut așa o publicitate satului Chiperceni, din păcate. Trebuie să ne știe toată Europa că la Chiperceni s-a deconectat lumina cu o oră mai târziu. Acum, la noi se aprinde iluminatul stradal la ora 17:30 și se deconectează la ora 06:30”, mi-a spus primarul. La Chiperceni și noaptea este lumină pe drumuri.

 Spun una, fac alta

Totodată, am aflat că în satul Peresecina, raionul Orhei, vineri, 28 octombrie, ora 14:00, iluminatul stradal era conectat.

„Mă duceam acasă. Ora 14.00 și luminile ardeau pe drumul central din Peresecina”, spune sursa noastră, demnă de încredere.

În timp ce oamenii confirmă că străzile sunt iluminate și ziua, Valentina Postică, secretară în cadrul Primăriei satului Peresecina, susține că „luminile sunt conectate după program. De la 18:30 până 21:00, respectiv de la 05:30 până 06:30 dimineața”.

Potrivit aceleiași surse, nu se deconectează lumina stradală în multe sate din raionul Orhei, „mai ales unde primarii sunt de la Partidul «Șor»”.

„Luminile nu se sting așa cum declară responsabilii din primării. Câteva exemple: satele Susleni, Berezlogi, Hâjdieni – ard luminile toată noaptea, stâlpii sunt la o distanță de 50 de metri unul de altul”.

Astfel, am încercat să vorbim cu primarii comunelor menționate mai sus, dar și ai altor sate din raion.

Secretara Primăriei satului Berezlogi mi-a spus că iluminatul stradal funcționează în sat după același program ca și în toate satele din raion. „De la 18:30 până 21:00, apoi de la 05:30 până 06:30 dimineața”.

În satul Brăviceni, raionul Orhei, pe timpul nopții luminile sunt deconectate.

„Noi economisim. Luminile sunt aprinse în intervalul orelor 07:00- 23:00, până vine lumea de la lucru, ulterior lumina este deconectată”, menționează secretara, Tamara Cojocaru.

La Taraclia, raionul Căușeni, „chiar se economisește”

În satul Taraclia, raionul Căușeni, sătenii spun că „chiar se economisește”.

„E întuneric beznă. E bine că se economisește. Ziua nu arde nici un bec, iar seara doar o oră-două”.

Primarul satului, Vladimir Cucereavîi, spune că până azi „iluminatul stradal îl conectam de la ora 17.00 până la 18.00, de mâine, la solicitarea sătenilor am decis că vom conecta luminile de la ora 19.00 până la ora 21.00.

La Fântânița, Drochia, se conectează lumina când vine întunericul

La nordul Republicii Moldova iluminatul stradal se conectează după ce se face întuneric afară.

Vitalie Palii, primarul satului Fântânița, raionul Drochia, mi-a spus că iluminatul stradal nu stă conectat mai mult de trei-patru ore: „Ne orientăm după timpul de afară, când și cum se întunecă. Lumina stradală arde trei-patru ore.

Și la Chișinău, în parcul „La izvor” luminile ard la ora 23:00 și în parc „este ca ziua”, confirmă printr-o postare pe Facebook Viorel Frunză, IT Specialist.

„Cum sunt sabotate eforturile Guvernului de a depăși șantajul energetic: este ora 23, iar în parcul «La izvor» sunt pornite toate luminile. De asemenea, la clubul sportiv sunt pornite proiectoarele de iluminare a terenului de fotbal. La fel, din poze se poate vedea că sunt aprinse absolut toate luminile stradale”, scrie Viorel Frunză pe pagina sa de Facebook ilustrând cele spuse cu mai multe fotografii.

 

 

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE