Fotograful Maxim Ciumaș, despre explozia de la Naslavcea: „Oamenii ieșeau din case. Erau speriați. Asta vedeam pe chipurile lor”

434
0

După ce în dimineața zilei de luni, 31 octombrie, o rachetă doborâtă de sistemul antiaerian ucrainean a căzut în extremitatea de nord a localității Naslavcea din Republica Moldova, aflată la hotar cu Ucraina, reporterul „Gazetei de Chișinău” a vorbit cu câțiva săteni și cu fotograful care a surprins momentul exploziei.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Frică, întrebări retorice și descurajare am simțit în discuția la telefon cu două femei din Naslavcea. E greu să le convingi să-ți vorbească pentru că nu vor să-și amintească momentele de groază văzute și simțite în dimineața din 31 octombrie.

„Ne este frică”

Valentina este medic de familie în Naslavcea. Femeia mi-a spus că în momentul când a căzut racheta rusească era la muncă.

„Eram la Centrul de sănătate. Vă dați seama că atunci când am auzit nu înțelegeam ce se întâmplă. Ne-am speriat, dar am încercat să păstrăm calmul. Casa mea nu a fost avariată. M-am speriat însă când am văzut cum au fost distruse unele case ale vecinilor mei – geamurile sparte, e strașnic. Ne este frică pentru viitorul nostru și al copiilor noștri.”

Iulia este poștăriță în sat. Cu greu a vrut să-mi vorbească despre ceea ce s-a întâmplat. „E foarte greu și complicat să trăiești cu frică în fiecare zi. Eu urma să merg la oficiul poștal când a căzut racheta rusească. Noi suntem în regulă, dar avem foarte multă teamă și multe întrebări: dacă se mai repetă? Dacă o să fie și la noi tot așa de grav cum e în Ucraina?… E dificil să trăiești în asemenea condiții neclare…”

La răsărit de soare

Fotograful Maxim Ciumaș din Chișinău este cel care a surprins momentul exploziei și a transmis fotografiile poliției de frontieră. Acesta mi-a povestit că, în dimineața de luni, 31 octombrie, alături de colegii lui, a pornit într-o deplasare în satul Naslavcea pentru a filma răsăritul.

„De fapt, noi trebuia să mergem în Naslavcea în weekend, dar planurile s-au schimbat și am ajuns luni. Acum, după ce s-a produs explozia, eu nu știu la ce să mă gândesc. A fost o coincidență”.

Maxim spune că la 08:40, când s-a produs explozia, el se afla la un kilometru distanță de locul detonației, dar sunetul a fost unul puternic.

„Exact la 08:40 am auzit un sunet puternic. Ne uitam uimiți și ne întrebam dacă bubuitura e produsă de vreo bombă, o rachetă sau un avion. Involuntar, ne-am gândit că e vorba de războiul care are loc în Ucraina și racheta vine din Rusia. Nici nu am apucat să scot aparatul de fotografiat. Am reușit să prind instantaneul cu telefonul. Ne-am speriat și am început să fugim. Nici nu am izbutit să fotografiem răsăritul, motivul pentru care, de fapt, ne aflam la Naslavcea”.

L-am întrebat pe Maxim dacă a reușit să surprindă în fotografii sătenii. Fotograful mi-a răspuns că „în momentul când ne-am pornit spre Chișinău, am trecut prin sat. Oamenii ieșeau din case. Erau speriați. Asta vedeam pe chipurile lor. Nu am vorbit cu nimeni, dar frica se citea în ochii lor. Când citești știrile din Ucraina e una, dar când vezi ce se întâmplă în fața ochilor tăi e alta, ceea ce nu poți reda prin cuvinte”.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE