Cine-i prostul satului? Primarul Ceban nu mai vrea să economisească energie. Spînu: „Arată servilitate față de o țară străină… Nu fiți ca Ion!”

616
0

După ce primarul capitalei, Ion Ceban, a anunțat în această dimineață că renunță la practica de economisire a energiei electrice în Chișinău prin deconectarea iluminatului stradal în orele de vârf, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a reacționat. „Își arată servilitatea față de o țară străină și demonstrează încă o dată că e gata să trădeze țara noastră”, a scris Spînu pe pagina sa de socializare.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„A făcut acest anunț azi. Azi, în ziua când Rusia a atacat cu drone barajului Dnestrovsk1, parte a infrastructurii energetice din Ucraina. Azi, când o parte din rachetele rusești au căzut pe teritoriul Moldovei, în localitatea Naslavcea”, a ținut să menționeze Spînu.

Totodată, ministrul de profil a ținut să precizeze că „orice economie contează” și i-a îndemnat pe moldoveni să nu urmeze exemplul primarului de Chișinău.

„Fiecare bec stins, fiecare Kw mai puțin consumat ne ajută în această perioadă. Am văzut săptămâna trecută un efort minunat din partea tuturor. Acest efort a dus la reducerea consumului și a ținut țara conectată la energie electrică. Dragi prieteni, vă rog să economisiți, nu fiți ca Ion!”

Precizăm că în dimineața zilei de luni, 31 octombrie, primarul capitalei, Ion Ceban, a anunțat că orașul Chișinău nu mai vrea să fie „prostul satului”.

„Nicăieri pe teritoriul Republicii Moldova, acolo unde este iluminat, nu este deconectat iluminatul. A rămas prostul satului Chișinăul, ceea ce mi se pare foarte grav. Gata, băieți și fete, stimați nacealnici dominatori, nu avem nevoie să economisim 15 mii de lei pe zi”, a declarat Ceban la ședința operativă a serviciilor municipale de luni.

Potrivit lui Ceban, economiile care s-au reușit au fost infime și nu costă „sănătatea și siguranța” orășenilor.

De cealaltă parte, conform unei analize a expertului economic, Veaceslav Ioniță, prima săptămână de consum responsabil al energiei electrice a permis diminuarea consumului în orele de vârf și economii de 200 de mii de Euro.

„Pentru analiză am luat două ore din fiecare zi, când am înregistrat maximele de consum și am stabilit medianele zilnice și apoi medianele săptămânale. Astfel, puterea de consum în orele de vârf de săptămâna trecută a fost de 764 MW sau cu 53,5 MW mai puțin decât în săptămâna precedentă, când puterea de consum a fost de 817,5 MW. Amintesc că prețul de achiziție a energiei electrice din România în mod obișnuit este de 1,76 Lei/kWh, iar energia de avarie este procurată cu până la 7 lei/KWh, sau de 5 ori mai scump. La prețul energiei de avarie, reducerea consumului din orele de vârf permite economii de circa 200 de mii Euro săptămânal, bani care în caz de consum excesiv vor trebui incluși în tarif. Tot ce avem de făcut este să consumăm responsabil resursele energetice și doar așa vom trece cu succes această criză energetică”, a menționat Veaceslav Ioniță.

În context, jurnalistul Arcadie Gherasim îi sugerează  primarului Ceban să nu generalizeze atunci când se referă la „prostul satului”.

„Primarul Ion Ceban se opune soluției de a economisi energia electrică în capitală. Pentru a ne îngrozi, el exclamă: «A rămas prostul satului Chișinăul». Sfatul nostru, al chișinăuienilor care economisim, ar fi următorul: Nu generaliza, Ioane. Ia-o mai personal”, a scris Gherasim pe pagina sa de socializare.

Mai precizăm că Mișcarea Alternativa Națională, fondată de fostul socialist, Ion Ceban, a fost vizată într-un raport al Trezoreriei americane, făcut public săptămâna trecută. Potrivit documentului, 21 de persoane și entități au fost vizate de sancțiunile americane pentru legăturile dubioase cu Kremlinul, implicarea lor în acte de corupție, care au adus prejudicii grave R. Moldova și cetățenilor ei. În lista respectivă se mai regăsesc fugarii Vlad Plahontiuc și Ilan Șor, de asemenea soția lui Șor – interpreta rusă Jasmin, dar și fostul președinte Igor Dodon, cercetat penal în renumitul dosar „kuliok”.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE