Când ceaiul din ceașcă devine poezie

778
0

O după-amiază de octombrie cu ceai, cafea, poezie și acorduri de pian

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu” (MNLMK) găzduiește o expoziție de cești de ceai și cafea. Colecția de căni a fost dăruită muzeului de Silviu Tabac, doctor în istorie, heraldist de stat al Republicii Moldova, care are o pasiune deosebită față de această veselă. Expoziția de căni a fost inaugurată pe 26 octombrie printr-un medalion literar-muzical. La eveniment au fost prezenți  Emilian Galaicu-Păun, Igor Guzun, Vladimir Beșleagă, Maria Șleahtițchi, Margareta Curtescu, Andrei Langa, Dumitru Maxim.

În deschierea evenimentului, Silviu Tabac a povestit de unde provine pasiunea față de veselă deosebită și cum a reușit să adune în timp o asemenea colecție de cești și căni de ceai. Cănile au fost produse în perioada anilor 1960-2000, atât în fabrici din țările europene, cât și din China.

„Urmăream cești mai deosebite ca factură sau desen, îmi plăcea să le spăl, șterg, aranjez și să le admir în raft. Ca fiu de farmacistă, țineam mult la piesele cu plante medicinale pe ele, iar ca heraldist, la cele cu steme și drapele. Treptat, au prins a-mi dărui cești mai speciale rudele, prietenii, vecinii. Umplusem casa și mama mă ruga să nu mai cumpăr. Nu eram un colecționar clasic care visează zi și noapte la obiectul colecției sale, ci un om pasionat de o artă care bucură și alină sufletul. Mă luam cu ceștile cum alții se iau cu un câine, cu o carte sau cu florile din grădină”, a declarat Silviu Tabac la începutul evenimentului.

Din marea colecție de cești, două au o valoare comemorativă pentru spațiul românesc, potrivit lui Silviu Tabac. Este vorba de o ceașcă veche din familia istoricului și de o ceașcă de ceai de la Mănăstirea Putna, care a fost oferită participanților la serbările dedicate Voevodului Ștefan cel Mare și Sfânt.

„Mă despart de colecție cu sufletul împăcat. Ceștile adunate în colecția mea nu au o valoare istorică, artistică, financiară, de anticariat importantă. Sunt cești uzuale, multe de cea mai înaltă calitate tehnică, au un preț care crește în timp, dar nu au un caracter comemorativ pentru țara noastră”, a spus heraldistul.

Pe Emilian Galaicu-Păun îl leagă o prietenie de Silviu Tabac de mai bine de 30 de ani. După relatarea câtorva amintiri, poetul a citit trei poeme care reflectă perioada în care s-a cunoscut cu Silviu Tabac.

„Ori de câte ori am fost la Silviu acasă am băut doar ceai, pot să confirm și eu… cafeaua este într-un fel prohibită. M-am purtat foarte frumos de fiecare dată, n-am spart nicio cană, așa că s-ar putea ca niște căni care au scăpat nesparte de mine să se regăsească în această colecție. Este adevărat că pretutindeni în casa lui Silviu sunt o mulțime de obiecte, obiecte heraldice, tot felul de lingurițe. Deși ne cunoaștem de mai bine de 30 de ani, pentru mine este o mare surpriză că a fost și este în continuare colecționar de căni”, a spus Emilian Galaicu-Păun.

Lecturile poetice au fost alternate cu recitaluri la pian, ținute de studenți ai Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice.

Expoziția de cești va putea fi admirată până pe 2 noiembrie.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE