Judocanul Mihail Latîșev a cucerit bronzul la Grand Slam Abu Dhabi

524
0
Mihail Latîșev pe podiumul de premiere (primul din dreapta)

Judoka Mihail Latîșev și-a adjudecat medalia de bronz la Grand Slamul de la Abu Dhabi (Emiratele Arabe Unite), turneu desfășurat în perioada 21-23 octombrie curent. Tânărul de 18 ani a avut o prestație magistrală la prestigioasa competiție, evoluând în limitele categoriei de greutate de până la 81 de kilograme.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Elanul tinereții contra maturității experienței

În partida sa inaugurală din cadrul întrecerii, sportivul din Bălți s-a confruntat cu experimentatul Askerbii Gherbekov (26 de ani), care reprezintă din 2019 Regatul Bahrain, fiind discipolul redutabilei școli de judo din Republica Karaciai-Cerchezia (Federația Rusă). Superioritatea compatriotului nostru a fost evidentă chiar din startul partidei, caucazianul încasând două avertizări (shido) pentru lipsă de combativitate. Iar pe final acesta din urmă a fost discalificat (hansoku-make) pentru că a încercat să evite înfrângerea printr-o sprijinire periculoasă cu capul de tatami.

În lupta următoare, împotriva canadianului Mohab El Nahas (26 de ani), conturile au fost încheiate după doar 8 secunde, elevul antrenorului Valeri Meleașchevici realizând în mod expres un procedeu de toată frumusețea: aruncare peste umăr, din genunchi prin răsucire, cu priză la brațul adversarului (seoi nage).

În etapa sferturilor, Mihail Latîșev s-a duelat cu kazahul Abylaikhan Zhubanazar (22 de ani), disputa dovedindu-se extrem de solicitantă și încrâncenată. Din debut ambii judocani au fost penalizați cu câte un shido pentru eschivarea brațelor în vederea evitării prinsorii. Adversarul fu în continuare deosebit de activ, încercând în repetate rânduri să-l arunce pe sportivul nostru peste umăr, tentative dezamorsate prin procedee de contraatac. Iar cu jumătate de minut înainte de sunetul final, discipolul școlii moldovenești de judo reuși o secerare din interior la gamba oponentului, proiectându-l prin forța brațelor cu spatele pe tatami – ippon prin uchi-gari.

În semifinale, judocanul nostru cedă, prin două procedee de waza-ari, în fața spaniolului Jose Maria Mendiola Izquieta (26 de ani), finalistul de anul trecut de la Zagreb Open European.

Spectacol de „bronz”

Finala mică, disputată în pereche cu canadianul Francois Gauthier-Drapeau (24 de ani), hotăra cine va intra în posesia medaliei de bronz, dovedindu-se de un spectacol aparte, fără pereche. În secunda a 17-a de la începutul meciului atletul nostru este penalizat de arbitri pentru fals atac, în scurt timp rivalul „beneficiind” de aceeași sancțiune. Iar încă peste jumătate de minut sportivul din țara frunzei de arțar execută un procedeu de waza-ari, preluând conducerea pe tabela de marcaj. Latîșev nu-și pierdu în niciun caz cumpătul, dând dovadă de caracter și răspunzând cu aceeași monedă, iar scorul cunoaște momentul echilibrului. Cu un minut înainte de expirarea timpului regulamentar al partidei, judocanul din Moldova a făcut o demonstrație feerică de forță și tehnică elevată: mai întâi rezistă intențiilor concurentului de a-l dezechilibra, după care, într-un mod cu totul neașteptat pentru acesta, reușește pe contraatac, ca să nu zic pe contrasens, o aruncare peste umăr de o clasică execuție, extrem de dificil de realizat în acele condiții de intimidare permanentă – ippon prin uchi mata.

De remarcat că în acest an Mihail Latîșev a câștigat la Guayaquil (Ecuador) Campionatul Mondial pentru juniori, iar la Cluj-Napoca (România) a obținut distincția de aur a Cupei Europene de seniori.

La Abu Dhabi de medalia de bronz în cântarul de 81 kg s-a mai învrednicit azerul Zelim Tskaev, primele două poziții revenindu-le francezului Nicolas Chilard și ibericului Mendiola Izquieta. La competiție, dotată cu premii în valoare totală de 154 000 de euro, au participat 414 judocani (239 de bărbați și 175 de femei) din 65 de țări de pe cinci continente.

 

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE