Au făcut schimb de replici tăioase despre „KGB-iștii din Parlament” și „hoții de miliarde”, după care au convenit să economisească energia

482
0

Nicio ședință fără replici și acuze reciproce în Parlamentul de la Chișinău. De această dată, discuțiile au vizat anunțul de miercuri venit din SUA cu privire la includerea lui Plahotniuc și Șor și a apropiaților lor în lista de sancțiuni.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„În sfârșit, doi indivizi, care au capturat acest stat, au erodat democrația din interior și au furat sume neverosimile de bani au fost recunoscuți și incluși în lista de sancțiuni ale SUA alături de mai multe entități și persoane fizice inclusiv din Federația Rusă. Este un semnal foarte încurajator pentru cei care luptă pentru justiție în țara noastră”, a declarat deputatul PAS, Dumitru Alaiba, în debutul ședinței Parlamentului de joi, 27 octombrie.

Și pentru că deputații din Partidul „Șor” au lipsit de la ședința în plen, colegii lor au pus pe locurile acestora câte o pungă neagră, drept simbol al celor pline cu bani ridicate, săptămâna trecută, de oamenii legii de la domiciliile mai multor reprezentanți ai formațiunii.

„Pe locurile deputaților «Șor» avem pungi de plastic așa-numitele «kulioace». Ne-am gândit că acolo unde sunt «kulioacele» este și Partidul «Șor»”, a menționat deputatul PAS, Adrian Ceptănaru.

De la sancțiunile SUA pe numele „hoților de miliarde”, legislatorii au trecut la foștii și actualii „KGB”-iști din politicul moldovenesc.

„Analizând un pic strategia Federației Ruse de influență politică în Moldova, ți se face milă. Dacă înainte rușii erau mai sofisticați, lucrau cu niște indivizi ca Iurie Roșca, pentru developarea căruia a fost nevoie de niște ani, acum Kremlinul se bazează pe o grupare de hoți și susținători ai războiului, pe «șori», pe toți acei pe care i-a născut și crescut domnul Voronin, cei care au prădat țara”, a declarat Cheptănaru.

Veteranul politicului din Moldova, fostul președinte comunist, Vladimir Voronin, nu a ezitat să developeze „adevărații KGB-iști”, care, potrivit lui, sunt în actuala componență a Legislativului.

„Iurie Roșca nu a fost niciodată aghent KGB. Voi ați uitat unde am activat eu și în calitate de cine. Dar între voi sunt și foști agenți KGB și SRI, felicitări”, a comentat comunistul Voronin.

Socialistul Bătrâncea le-a sugerat deputaților să dea „aprecieri juste” situației, referindu-se la faptul că, anterior, „Plahotniuc a interzis televiziunile rusești și a expulzat diplomați ruși”, iar colegii din PAS au cerut din nou socialiștilor să „condamne acțiunile destabilizatoare ale grupului «Șor»”.

În opinia președintelui Parlamentului, Igor Grosu, toate „cataclismele” Republicii Moldova se trag de la faptul că anumite „grupări criminale organizate au reușit să intre în politicul moldovenesc”.

„Mai întâi au furat, după care și-au tras un partid, după care și-au găsit un aliat, iată ei nu-s, dar aliații lor sunt încă din păcate în această sală”, a menționat Grosu.

Discuțiile pe marginea acestui subiect s-au încheiat atunci când socialistul Grigore Novac le-a sugerat parlamentarilor să-și amintească de „economisirea energiei”.

„Domnule președinte (Igor Grosu – n.r.), eu cred că trebuia din start să veniți cu un apel către colegii dumneavoastră să economisim energie electrică și să ne apucăm de lucru”, a sugerat Novac.

„Domnul Novac tot timpul… cu flora, cu fauna are grijă, data trecută cu merele… numai cu drepturile omului n-are treabă. El este tot ce vrei, el este și electrician, și „zavhoz”, cu drepturile omului când o să vă apucați să faceți treabă?”, i-a replicat Grosu.

În același timp, președintele Legislativului și-a îndemnat colegii să ia în serios îndemnul autorităților.

„Toți o să facem economie, inclusiv în sala asta, în cabinetele dvs. și peste tot. Vă rog frumos, mai mult respect față de banul public. Faceți economie oriunde, mai puțin dam căldura la climatizator, similar faceți și acasă pentru că trecem o perioadă complicată. Această perioadă complicată este inclusiv din cauza celor care și-au imaginat ca în sec. 21 pot să cotropească alte țări, inclusiv că cineva înnebunește și omoară oameni nevinovați încercând să restabilească nu știu ce uniuni sovietice. Pentru Uniunea Sovietică trebuie doar o lumânare, iar cei cărora tare li-i dor să aprindă o lumânare și să spună Doamne ferește să mai revină”, a comentat Grosu.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE