Un puternic semnal de încredere pentru Guvernul Republicii Moldova

235
0

Republica Moldova e prima țară din regiune care obține recunoașterea reciprocă a agenților economici autorizați cu Uniunea Europeană

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

DONEAZĂ

Vineri, 21 octombrie, la Guvern a fost lansat Programul de recunoaștere reciprocă a operatorilor economici autorizați între Republica Moldova și Uniunea Europeană. Așadar, începând cu 1 noiembrie, operatorii economici autorizați din țara noastră vor fi recunoscuți de toate cele 27 de state membre ale UE, aprofundând și mai mult integrarea economică dintre Republica Moldova și comunitatea europeană. La evenimentul de lansare au participat: Prim-ministra Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, Ambasadorul UE la Chișinău, Jānis Mažeiks, Înaltul consilier al UE, Rosario de Blasio, directorul Serviciului Vamal, Igor Talmazan, precum și oameni de afaceri din R. Moldova, se anunță într-un comunicat difuzat de Executiv.

Natalia Gavrilița, șefa Guvernului, a declarat că adoptarea acestei decizii este un eveniment istoric care apropie și mai mult Republica Moldova de Uniunea Europeană.

„Sunt mândră că suntem prima țară din regiune care obține recunoașterea reciprocă a agenților economici autorizați cu Uniunea Europeană. Este un statut pe care l-au obținut până acum state cu mult mai dezvoltate, precum Statele Unite ale Americii, Regatul Unit, Norvegia, Elveția sau Japonia. Acest rezultat reprezintă un puternic semnal de încredere pentru guvernul pe care îl conduc, dar și pentru angajamentele pe care ni le-am asumat în domeniul eliminării corupției. Sper, astfel, să creștem capacitatea de export al produselor moldovenești pe piața Uniunii Europene – un deziderat cu atât mai important în contextul situației economice dificile din regiune”, a declarat Natalia Gavrilița.

Potrivit Ambasadorului UE în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, recunoașterea reciprocă a statutului de operatori economici autorizați (AEO) va acorda deținătorilor săi anumite beneficii, inclusiv un tratament prioritar la trecerea frontierei – o bandă specială dedicată acestora și un număr redus de controale: „Operatorii economici autorizați din Moldova vor beneficia de aceleași privilegii la frontieră ca și cei europeni. Aceasta înseamnă proceduri simplificate de vămuire, mai puțin timp petrecut la frontieră și mai puține cozi la punctele de trecere. Moldova este prima țară din vecinătatea UE cu care a fost încheiat un asemenea acord și printre foarte puținele din lume care au un acord de acest fel cu UE”.

Prezent la eveniment, șeful Serviciului Vamal a menționat că recunoașterea reciprocă a AEO va ajuta companiile să-și eficientizeze munca.

„Operatorii Economici Autorizați sunt, de regulă, acei operatori economici care au investit substanțial în procesele de producție şi logistice, iar asigurarea livrărilor la timp, fie importuri sau exporturi, este un factor decisiv. La o simplă analiză a datelor se constată că respectivii agenți economici creează locuri de muncă pentru mii de angajați, cetățeni ai Republicii Moldova, iar asigurarea fluxului de mărfuri este nu doar o problemă de securitate economică, dar şi una de securitate socială”, a conchis Igor Talmazan.

Măsurile necesare pentru adoptarea deciziei Consiliului European în acest sens au fost posibile cu sprijinul Uniunii Europene, prin Misiunea Înalților Consilieri UE. Acestea au inclus evaluarea legislației vamale naționale și alinierea ei la cea a Uniunii Europene, misiuni de validare ale UE în Moldova, România și Germania, dar și dezvoltarea unei platforme informatice dedicate – un sistem complex de schimb de date pentru recunoașterea reciprocă a AEO, fiind primul sistem de legătură între autoritățile vamale ale Republicii Moldova și statele membre ale UE, scrie în același comunicat.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

DONEAZĂ