Două medalii pentru luptătorii moldoveni la Mondiale

530
0
Alexandrin Guțu îl domină pe kazahul Rassul Zhunis

Luptătorul de stil greco-roman Alexandrin Guțu (20 de ani, cat. 77 kg) și-a adjudecat medalia de argint la Campionatele Mondiale Under-23, ce se desfășoară în perioada 17-23 octombrie curent la Pontevedra, Spania. El a etalat un nivel impresionant de pregătire fizică și tehnico-tactică, în drumul său glorios spre finala mare pur și simplu spulberându-și adversarii.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Forță și energie   

În lupta sa inaugurală la acest turneu, elevul antrenorilor Roman Zgardan și Mihail Cucul l-a învins fără drept de apel pe luptătorul indian Sajan Sajan, în acest an medaliat cu bronz la Campionatul Asiei U-23. După primele 30 de secunde ale partidei, Alexandrin deschide scorul (1-0), scoțându-și rivalul în afara perimetrului saltelei de lupte. Peste un minut el execută același procedeu (2-0), dovadă a superiorității sale din punctul de vedere al forței și agilității în mișcări. Se vedea cu ochiul liber că indianul nu era în stare să facă față atacurilor în mare viteză, fiind depășit practic la toate fazele confruntării. În scurt timp asiaticul încasează un punct de penalizare pentru eschivare de la luptă (3-0), încă peste un minut scorul majorându-se până la 5-0, când Alexandrin Guțu realizează o trecere în spatele oponentului, cu ulterioară rostogolire (7-0). Iar cu 12 secunde înainte de pauză conaționalul nostru forțează și își mai adjudecă un punct prin împingerea lui Sajan în afara covorului, atât cât a fost necesar pentru a obține victoria prin superioritate tehnică.

În faza sferturilor, discipolul școlii moldovenești de lupte s-a ciocnit de o rezistență dârză din partea kazahului Rassul Zhunis. La scurgerea unui minut din economia partidei, Guțu conducea cu 2-0, după ce și-a dezechilibrat adversarul și l-a trecut în parter. În a doua repriză sportivul nostru este trecut de arbitri la sol (2-1), poziție din care evadează rapid, contraatacând periculos. Iar cu un minut înainte de final, în mod tendențios, iarăși este plasat în parter (2-2), egalul fiind în favoarea atletului din Asia. În această situație, una extrem de dificilă, compatriotul nostru a dat dovadă de caracter, sânge rece și multă voință, cu 11 secunde înainte de sfârșitul partidei executând un procedeu de două puncte, prin trecerea la sol în spatele adversarului, scor final 4-2.

În semifinale, luptătorul din Moldova a dat piept cu ucraineanul Dmytro Vasețkyi, în 2019 medaliat cu bronz la Mondialele de juniori. La 1 minut și 20 de secunde derulate din meci, Alexandrin este trecut de referee în parter (0-1), poziție din care a ieșit în forță, prinzându-și adversarul de grumaz (2-1) și efectuând o răsturnare apreciată încă cu 4 puncte. După care a venit rândul ucraineanului să fie poziționat de arbitri la sol, iar moldoveanul realizează un procedeu de aruncare, fiindu-i astfel acordată victoria prin superioritate tehnică, încă din prima repriză.

În finala disputată în ziua următoare, atletul nostru s-a confruntat cu armeanul Malkhas Amoyan, campion mondial și european în exercițiu la seniori, cedând cu 2-7. Reamintim că Alexandrin Guțu în acest an a fost medaliat la Under-20 cu „bronzul” mondial (la Sofia, Bulgaria) și cu „aurul” european (la Roma, Italia).

Fetele în lupta pentru medalii

În concursul feminin, Mihaela Samoil (19 ani, cat.55 kg) a disputat joi finala în compania luptătoarei din Japonia, Moe Kiyooka, campioana mondială din acest an la U-20. Sportiva noastră la aceste întreceri a trecut, în două meciuri de infarct, de Nethmi Poruthotage (Sri Lanka, scor 15-9) și Alisha Howk (SUA, 9-8), în ambele punctând în ultima secundă a partidei și oferind astfel un cadou minunat antrenorului Andrei Chiperi cu ocazia zilei lui de naștere, sărbătorită pe 15 octombrie.

Procedeul ce îi deschide Mihaelei Samoil calea spre marea finală

În categoria de 68 kg, Irina Rîngaci (21 de ani) a cedat în prima luptă, prin niște decizii repetate și extrem de controversate ale arbitrilor, în fața viitoarei finaliste, Nesrin Bas (Turcia), în acest an campioană europeană U-20. Urmează duelul din recalificări cu reprezentanta gazdelor, Marta Navarro, iar în caz de succes discipola antrenorilor Andrei și Petru Chiperi se va duela pentru bronz cu Sienna Ramirez (SUA), având șanse bune de câștig. Ulterior, în concurs urmează să intre Mariana Draguțan (22 de ani, cat.53 kg), medaliată în acest an cu „bronzul” european la senioare și cu „aurul” continental la U-23.

***

În același oraș spaniol ce a găzduit turneul de lupte, în intervalul 12-15 octombrie a.c. au avut loc Campionatele Mondiale de grappling (un stil de luptă corp la corp), pentru categoriile seniori, U-20 și U-17. Reprezentanții Republicii Moldova au cucerit de această dată tocmai patru medalii. O evoluție strălucită a avut Alexandr Romanov (31 de ani, cunoscut prin evoluția sa de succes la competiții de arte marțiale mixte – MMA), care a obținut o medalie de aur în stilul Gi şi una de bronz la No Gi, în limitele categoriei de greutate de 130 kg. În cadrul primei probe el a trecut de ucraineanul Ivan Snihur (l-a învins prin plasarea la sol, unde i-a aplicat o prindere dureroasă, forțându-l să „capituleze”), spaniolul Santyago Diaz Lopez și kazahul Talgat Zhiyentayev (câștigând în ambele într-o manieră similară cu prima luptă). În finala mare Alexandr Romanov a dispus de grecul Ioannis Karghiotakis, și de această dată impunându-se înainte de expirarea timpului regulamentar.

Premianții la grappling împreună cu antrenorii

Un alt reprezentant al Republicii Moldova, Eldar Rafigaev (35 de ani, cat.92 kg), a cucerit distincția de bronz în stilul Gi. În prima luptă el a cedat cu scor minimal (1-2) în fața viitorului vicecampion mondial, Ravshan Urazov (Kazahstan). În recalificări, luptătorul nostru l-a biruit cu 9-2 pe un alt atlet din Kazahstan, Sarsen Akylbekov, recuperând de la 0-2. În finala mică el a avut câștig de cauză în fața reprezentantului României, Vasile Mircea Cubleșan, impunându-se printr-o prindere dureroasă chiar la început de meci, când ceda cu 0-3.

Și Dumitru Ceban (22 de ani, 77 kg) s-a învrednicit de bronz la proba Gi. După ce a pierdut lupta cu viitorul medaliat cu argint Djabrail Djabrailov (Franța), scor 4-4, în recalificări el l-a surclasat înainte de expirarea timpului regulamentar pe Pavlo Maksimciuk (Ucraina), iar în lupta pentru bronz a fost mai bun decât Nahman Yariv Biton (Israel), întorcând situația pe final de meci și învingând înainte de fluierul final. Delegaţia Republicii Moldova a fost însoţită de antrenorul Ion Cojocaru.

 

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE