Un nou sport național în Moldova – „Tauberbol”. Slusari: „E de râs cu mare plâns…”

457
0
Colaj: anticoruptie.md

Eliberarea din arest a deputatei Partidului „Șor”, Marina Tauber, a generat un val de reacții în spațiul public. Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, reclamă carențele sistemului justiției, iar Tauber, la rândul său, promite să-i răspundă. În timp ce fostul deputat al Platformei PDA, Alexandr Slusari, vorbește despre apariția unui nou sport național în Moldova – „Tauberbol”. Mai exact, fostul deputat face glume pe seama „situației grave” în care s-a pomenit justiția moldovenească.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Moldova a inventat un sport național. Se numește Tauberbol. Probabil, degrabă va apărea și o aplicație de joc pentru telefoane. Regulile jocului. Ridicarea imunității – Reținere – Arest – Arest la domiciliul – Control judiciar – Scuzele procurorului. E de râs cu mare plâns. Dacă e să vorbim serios, lucrurile sunt mai mult decât grave. O persoană toxică și obraznică se folosește de serialul Santa-Barbara în justiție și evident are protecție în cadrul procuraturii și sistemului judiciar”, scrie Alexandr Slusari pe pagina sa de socializare.

Fostul deputat amintește că Marina Tauber figurează în rapoartele Kroll cu zeci de credite neperformante de la BEM, tot ea, amintește Slusari, este participantă în procesul foarte dubios de acaparare a Băncii Sociale din partea lui Șor, a candidat pentru fotoliul de primar al municipiului Bălți, iar campania i-a fost finanțată din surse neclare, tot ea fiind și organizatoarea protestelor pe „bani obscuri și nedeclarați”.

„Realitatea este și mai monstruoasă. Au trecut trei ani de la momentul plecării lui Plahotniuc și Șor și pornirii anchetei noi pe dosarul devalizării sistemului bancar. Mai mult de un an decurge reforma justiției. Avem 11 luni de la constatarea faptelor finanțării ilegale a campaniei electorale de la Bălți. Au trecut cinci luni de la primele proteste ale Partidului „Șor”, finanțate pe banii grupărilor criminale. Tauber are mai multe dosare penale decât deputați în fracțiunea Șor… Dar justiția moldovenească, care nu cunoaște că este reformată, rămâne cea mai „umană” justiție din lume și în continuare ține „крыша” pentru gruparea Șor”, scrie fostul deputat.

Eliberarea Marinei Tauber din arest a fost criticată și de ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, care a reclamat carențele din sistem. „Pe lângă multiplele semne de întrebare, aceasta provoacă nemulțumiri pe deplin justificate în societate, dar și subminează și mai mult încrederea în justiție. Or încălcarea flagrantă a legislației ce ține de finanțarea partidelor politice este un element corupțional care nu poate fi contestat. Presupun că Procuratura Anticorupție va contesta hotărârea la Curtea de Apel Chișinău și, deși magistrații sunt cei care trebuie să ia decizia într-un final, sper mult să se țină cont de amalgamul de informații și probe care dovedesc în mod evident ilegalitățile”, a comentat Litvinenco.

La rândul său, deputata Marina Tauber, îi recomandă ministrului Litvinenco să-și caute de pe acum „un loc la închisoare”.

„O să-i răspund ministrului Litvinenco, care se arată neplăcut surprins de eliberarea mea, că, în curând, rolurile noastre se vor inversa. Prin urmare, îi recomand să profite de poziția pe care încă o mai are și să-și pregătească, de pe acum, un loc în închisoare, pentru că șederea lui acolo va fi cu mult mai lungă decât a mea. Și nu doar pentru el, dar și pentru toți coțcarii din guvernul lor corupt și incompetent, care mutilează destine și nenorocesc poporul”, a comentat Marina Tauber.

Ultima ispravă a sistemului judecătoresc denotă cât de „compromis este acesta”, consideră deputatul PAS, Radu Marian. „Procesul de pre-vetting și evaluare extraordinară a judecătorilor trebuie accelerat la maxim, pentru a curăța sistemul de cei mai compromiși magistrați și a restabili încrederea oamenilor în justiție. Da, lupta e foarte grea, fugarii încă au influență, dar procesul este inevitabil. Moldova va avea parte de justiție”, menționează deputatul Marian.

Precizăm că marți, 18 octombrie, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a dispus eliberarea Marinei Tauber din arest la domiciliu și plasarea acesteia sub control judiciar pentru un termen de 30 de zile.

Procurorii nu sunt de acord cu decizia magistraților pe care intenționează să o atace cu recurs.

„Examinând încheierea instanței de judecată, procurorul de caz o consideră  neîntemeiată, urmând a fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Chișinău”, se menționează într-un comunicat al Procuraturii Anticorupție.

Reamintim că deputata Partidului „Șor”, Marina Tauber, a rămas fără imunitate parlamentară pe 21 iulie curent. Aceasta este cercetată penal pentru falsificarea raportului de gestiune financiară a formațiunii pe care o reprezintă, iar cauza a fost conexată la un alt dosar penal ce vizează finanțarea ilegală a Partidului „Șor”.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE