Doru Ciocanu: „Visez ziua când se va destrăma Rusia”

556
0

Miercuri, 12 octombrie, în fața Ambasadei Federației Ruse a avut loc o acțiune de protest împotriva războiului din Ucraina. Manifestație are loc cu regularitate, în componență diferită, după invazia trupelor ruse în țara vecină.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Scriitorul Doru Ciocanu, stabilit de mai mulți ani în Canada, care protestează de câteva zile alături de scriitorul Dumitru Crudu și alți colegi, ne-a spus că „nicio țară nu-i poate dicta altei țări cursul”. Mai mult, acesta consideră că: ,,Rusia este un agresor care trebuie să piară. Federația Rusă este un imperiu al răului și ca orice imperiu trebuie să moară. Acest proces este foarte îndelungat, anevoios. Visez cu ochii deschiși când se va întâmpla acest lucru, când Rusia se va destrăma. Acest război este un început al acestei destrămări. Nu poate să existe în sec al XXI-lea o țară care să intre cu tancul în altă țară și să îi spună ce să facă. Ucraina este o țară suverană!”.

La manifestație au fost și persoane care protestează de la declanșarea războiului în Ucraina.

„Protestăm din 24 februarie în fiecare zi. Motivele sunt mai multe. În primul rând, ca să susținem ucrainenii refugiați veniți aici. Am observat că este foarte important”, ne-a spus Diana Direveanco.

La protest a fost prezent și Alexandr Kudashev, originar din orașul Samara, Rusia, care a vandalizat în noaptea de 7 octombrie Ambasada Rusiei la Chișinău. Bărbatul a scris pe poarta instituției „Putin – ucigaș”, a lansat focuri de artificii și petarde. În urma acțiunii, acesta a fost reținut și i s-a deschis un dosar penal.

„Mi-am spus opinia, l-am numit pe președintele meu, am acest drept, ucigaș. Am scris ,,Putin-ucigaș” în culorile drapelului Ucrainei, făcând trimitere la faptul că Putin e ucigașul poporului ucrainean. Am arborat drapelul ,,alb-albastru-alb”, steagul opoziției ruse, ca să demonstrez diplomaților și ambasadorilor că suntem tot mai mulți. Am vrut să simtă câtuși de puțin ceea ce simt milioane de ucraineni de mai bine de șapte luni. Mi s-a deschis un dosar penal, iar acum risc o amendă sau privare de libertate până la un an. Am comis o infracțiune, nu neg, dar nu împotriva Republicii Moldova și a cetățenilor. Am țintit diplomații care, în opinia mea, sunt de partea criminalului și teroristului Vladimir Putin”, ne-a spus Alexandr Kudashev, venit în Republica Moldova în luna martie.

Doru Ciocanu crede despre acțiunea lui Kudashev că este o încălcare a ordinii publice pentru care va răspunde, însă este un act îndrăzneț: ,,Nu zic că este bine să arunci cu pietre sau petarde în ambasada rusă. Este un act, din punct de vedere juridic, de huliganism. Dar e mai bine să arunci cu pietre în Ambasada Rusiei decât să lansezi rachete pe teritoriul Ucrainei, pe orice teritoriu”.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a acuzat, în cadrul unui briefing de marţi, 11 octombrie, conducerea de la Chişinău și a spus că astfel de acțiuni nu permit instituției diplomatice să desfășoare activitățile normale.

,,Ieșirile incalificabile de la ambasada noastră din Chișinău continuă. Aș vrea să cred că partea moldovenească va găsi o modalitate de a-și onora obligațiile internaționale”, a menționat Zaharova în cadrul brifingului.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE