Judoka Denis Vieru (26 de ani) a cucerit medalia de bronz la Campionatele Mondiale de judo – pentru a doua oară în cariera sa – ce s-au desfășurat în perioada 6-12 octombrie curent la Tashkent, capitala Uzbekistanului. Și a făcut-o într-un stil plin de încredere și inspirație, ce-i este caracteristic. Să luăm însă pe rând șirul evenimentelor.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINEÎn turul inaugural al categoriei de greutate de până la 66 de kilograme, derulat în incinta spațiosului Complex multisportiv „Humo Arena”, atletul nostru (numărul 1 în ierarhia mondială) s-a duelat cu sârbul Strahinja Buncici (26 de ani), pe care l-a dominat fără drept de apel pe parcursul întregului meci, petrecut în mare parte în ne-waza (confruntare la sol). Câștigul i-a revenit printr-un procedeu apreciat cu waza-ari, când prin forța brațelor și-a așezat adversarul cu spatele pe tatami.
Pe linie ascendentă
Optimile de finală, împotriva spaniolului Alberto Gaitero Martín (26 de ani), vicecampionul european din acest an, au decurs după un scenariu asemănător. Astfel, Denis Vieru obține un waza-ari în minutul 2 al partidei, iarăși grație forței brațelor și abilității mișcărilor. Apoi el făcu față cu mult calm tentativelor sportivului iberic de a întoarce soarta luptei, menținându-și până la final avantajul.
În sferturi, confruntarea disputată în compania campionului european din acest an Bogdan Iadov (25 de ani, Ucraina) se dovedi a fi mai dificilă și mai echilibrată decât cele precedente cu participarea judocanului nostru. Până la urmă, ostilitățile au fost împinse în Golden Scor (timpul suplimentar, în care contează primul procedeu aducător de rezultat), unde ambii rivali s-au pomenit penalizați cu câte două shido, a treia însemnând o înfrângere instantanee. Discipolul lui Valeriu Duminică, antrenorul naționalei, reușește în pofida oboselii să-și mențină până la capăt capacitatea înaltă de concentrare, chitind momentul pentru o aruncare fulgerătoare peste umăr, din genunchi prin răsucire, cu priză la brațul adversarului (seoi nage) – un waza-ari aducător de victorie.
De la egal la egal cu campionul și cu vicecampionul olimpic
Semifinalele l-au adus în fața compatriotului nostru pe japonezul Hifumi Abe (25 de ani), în 2021 campion olimpic la Tokyo, viitorul campion mondial (pentru a treia oară). Spre meritul chișinăuianului, el nu s-a lăsat intimidat câtuși de puțin de palmaresul impresionant al reprezentantului țării ce a întemeiat judo-ul, punând pe el o presiune constantă, uneori chiar sufocantă. Pe scurt, japonezul n-a avut deloc o plimbare ușoară, meciul desfășurându-se pe contre, inițiativa trecând periodic de la un adversar la altul. Iar cu 50 de secunde înainte de final, sportivul din Țara Soarelui Răsare realizează o aruncare peste umăr, punctată cu waza-ari (uchi mata), deși Denis l-a imobilizat pe dată în ne-waza (în poziție culcat), prinzându-i ca în clește brațul. Arbitrii însă nu l-au lăsat să finalizeze procedeul, unul aducător de victorie instantanee (ippon). Restul timpului scurs până la sunetul final japonezul a evitat lupta, eschivându-se cu fuga pe întreg perimetrul saltelei.
Apoi urmă finala mică, în care prestația compatriotului nostru a făcut deliciul publicului, prezent în număr mare în impunătoarea sală, care pe timp de iarnă este utilizată și ca patinoar. Elevul școlii moldovenești de judo a luptat contra unei vechi cunoștințe, fiind vorba de georgianul Vaja Margvelașvili (29 de ani), medaliat cu argint la JO de la Tokyo și campion european. Și de aceasta dată adversitățile de pe tatami au purtat un caracter echilibrat, pe final de meci ambii concurenți fiind taxați cu câte două shido. Iar în ultima secundă (!) a partidei se produse ceva de-a dreptul incredibil: când părea că duelul se va scurge implacabil în Golden Scor, Denis Vieru fructifică – într-o fracțiune de secundă ce lăsă fără replică oponentul și stârni valuri de urale în tribune – un procedeu ca împrumutat din lupte, printr-o priză la grumazul adversarului cu aruncare în partea opusă față de cea simulată (o variantă mai greu de executat, și deci mai rar reușită de ouchi gari). Surprins de cele întâmplate și nevenindu-i să creadă ochilor, vicecampionul olimpic mai căuta să continue lupta la sol, până a conștientizat, cu ajutorul arbitrilor, că partida este încheiată cu victoria rivalului său din Moldova.
„Pentru a doua oară am câștigat „bronzul” mondial, acest lucru fiind o motivație bună ca anul viitor să revin acasă cu „aur”. Cred că în semifinala pierdută în fața japonezului am fost nedreptățit de arbitri, însă acest lucru mă face să perseverez și mai mult în vederea unor viitoare izbânzi”, a punctat Denis Vieru.
Deja a devenit o tradiție frumoasă ca cel mai bun judocan din R. Moldova să se întoarcă acasă cu o medalie de la orice competiție internațională la care participă. Mai impresionant însă chiar decât rezultatele de el obținute este stilul său de luptă, unul tehnic, combativ și combinativ. Reamintim că Denis Vieru (născut la 10 martie 1996) a avut un parcurs sportiv de-a dreptul fulminant, impunându-se de la vârsta de doar 18 ani la turnee internaționale rezervate seniorilor. Iar în perioada septembrie 2021 – iunie 2022 el cucerește cinci medalii de aur la competiții internaționale de prestigiu (patru turnee de Grand Slam și un Grand Prix), precum și distincția de bronz la Campionatele Europene de la Sofia (Bulgaria).
***
În aceeași categorie de greutate, un alt judocan de-al nostru, Radu Izvoreanu (20 de ani), în prima sa luptă la Mondialele din Uzbekistan l-a învins (printr-o combinație uchi mata și ouchi gari, realizată perfect) pe bulgarul Yanislav Ghercev (33 de ani), vicecampionul european din acest an, după care a cedat în fața brazilianului Willian Lima (22 de ani), campion panamerican în 2021.
De menționat că la Campionatele Mondialele de judo de la Tashkent, rezervate seniorilor, au participat 571 de sportivi de top (310 la masculin şi 261 la feminin, primii 100 în ratingul mondial din fiecare categorie de greutate, în conformitate cu noul regulament) din 82 de țări de pe cinci continente.
Din componența lotului Moldovei au mai făcut parte Victor Sterpu (73 kg), Mihail Latîșev (81 kg), Nicon Zaboroșciuc (81 kg) și Dorin Goțonoagă (90 kg).
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE