Grupul celor şapte naţiuni puternic industrializate – SUA, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie şi Canada – va continua să sprijine Ucraina „atât timp cât este necesar” pentru a face faţă invaziei ruse şi consecinţelor economice ale acesteia, au anunţat miercuri miniştrii de Finanţe, într-un comunicat comun, după o reuniune la Washington, relatează agerpres.ro. Grupul ţărilor occidentale a dat asigurări că va continua să lucreze la mecanismul ce permite impunerea concretă a unui plafon la preţul petrolului rusesc.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINECiprul retrage încă zece cetăţenii acordate pe bani
Ciprul a anunţat miercuri că va retrage cetăţenia a zece beneficiari ai schemei de cumpărare a paşapoartelor la care s-a renunţat în 2020 din cauza acuzaţiilor de corupţie, transmite Reuters. Procedura respectivă a permis acordarea cetăţeniei pentru peste 7.000 de persoane. În faza finală, cerinţa pentru eliberarea unui paşaport cipriot era o investiţie de minimum două milioane de euro. Posibilitatea de a deveni pe bani cetăţeni ai unui stat din UE s-a dovedit foarte atractivă pentru ruşi şi asiatici.
Serviciul britanic de informații: Rușii extind zona de luptă
Trupele ruse se așteaptă probabil la extinderea zonei de luptă către orașul Herson, deoarece autoritățile de ocupație au ordonat să se pregătească evacuarea unora dintre civilii orașului. După ce s-au retras la aproximativ 20 de kilometri nord de direcția Herson la începutul lunii octombrie, trupele ruse încearcă probabil să asigure o nouă linie de front în regiunea Herson. Luptele grele continuă pe această linie, în special la capătul vestic, unde progresele ucrainene arată că flancul rus nu mai este protejat de râul Ingulets.
Ar arunca Lukașenko Belarus într-un război perdant pentru Rusia?
Aleksandr Lukașenko, dictatorul de la Minsk, a recurs la o stratagemă în timpul războiului din Ucraina. Pe 24 februarie, trupele ruse care s-au adunat pe teritoriul Belarusului au trecut peste graniță în Ucraina, folosind țara sa ca loc de desfășurare a celei mai mari invazii din Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial, potrivit reuters.com. Cu toate acestea, liderul belarus nu s-a alăturat direct războiului și nici nu și-a trimis propriile trupe în luptă. Acum, întâlnirile dintre Lukașenko și Vladimir Putin au ridicat din nou temeri că este pe cale să intre în luptă.
Putin se declară îngrijorat de europenii care îngheață de frig
Președintele rus a încercat să îndepărteze vina pentru criza petrolului și gazelor declanșată de invazia sa în Ucraina și a încercat să facă presiuni asupra guvernelor europene să renunțe la sancțiunile împotriva Moscovei. „Europenii obișnuiți suferă”, a declarat miercuri președintele rus la un forum energetic de la Moscova, „populația, ca în Evul Mediu, a început să se aprovizioneze cu lemne de foc pentru iarnă”. Spre mânia lui Putin, marile economii mondiale discută despre limitarea prețului la petrolul rusesc.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE