Discuții contradictorii în Parlament pe marginea situației din Ucraina. Deputații au făcut schimb de replici după ce reprezentanta Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), Diana Caraman, a solicitat desemnarea unei delegații pentru „negocierile cu protestatarii din fața Parlamentului”.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINE„Stimați colegi, vă amintesc că, de 26 de zile, în fața Parlamentului are loc un protest. Oamenii așteaptă reprezentanții puterii”, s-a arătat preocupată deputata.
La rândul său, deputatul PAS, Dumitru Alaiba, le-a sugerat colegilor din opoziție să se îngrijească de faptul că peste țara noastră zboară bombele aliaților lor de la Moscova.
„Văzând cum unii colegi își bat capul de tot felul de proiecte populiste, pretinzând că au grijă de această țară, o să vă amintesc că luni dimineață spațiul nostru aerian a fost încălcat de trei rachete rusești. Eu mă gândesc că în capul unora, care de opt luni tot parcă spun nu știu ce rugăciuni cu neutralitatea, asta cumva nu se leagă. Casele unora dintre colegii noștri sunt în zonele pe unde au zburat aceste rachete, din Rezina, Soroca, Florești. Eu cred că pe cetățeni îi interesează foarte mult opinia lor – cum văd ei această încălcare a spațiului nostru aerian de către un agresor care duce un război de cotropire la câteva sute de km de noi și cum se leagă asta cu tot ceea ce le-au spus cetățenilor timp de opt luni de zile”, a ripostat Alaiba în plen.
În replică, cei din opoziție au cerut audierea în Parlament a factorilor responsabili. „Da, noi am vrea să auzim poziția oficială a Ministerului Apărării, SIS care nu s-au obosit să ne prezinte niciun fel de informații oficiale decât în format televizat, ceea ce nu este serios. Noi suntem în serviciul statului. Invităm ministrul Apărării, șeful Consiliului Suprem de Securitate. Să vină să ne povestească despre acest incident cu toate detaliile tehnice și atunci, împreună, vom putea elabora o posibilă poziție comună despre acest incident regretabil”, a comentat deputatul BCS, Constantin Starîș, care la finalul discursului le-a spus colegilor din Parlament: „La revedere”, fapt care a trezit amuzamentul deputaților, inclusiv al celor din tabăra opoziției.
„Ne părăsiți, înțeleg eu. Vă duceți după rachete sau unde?”, a glumit șeful Legislativului, Igor Grosu.
Într-un final deputații au căzut de acord în unanimitate să țină un minut de reculegere pentru toate victimele războiului din țara vecină, inclusiv a doi moldoveni. Inițiativa a venit din partea deputatului BCS, Adrian Albu.
„Orice conflict militar este o tragedie. PSRM insistă să fie păstrată neutralitatea și să ne rugăm pentru pace, ceea ce vă îndemnăm și pe dumneavoastră să faceți”, a spus Albu.
„Spuneți lucrurilor pe nume”, a ripostat Băluțel Adrian, deputat din partea PAS, care și-a îndemnat colegii din opoziție să recunoască și să accepte adevărul. „Vă este frică să recunoașteți. Federația Rusă a început un război neprovocat contra Ucrainei. Republica Moldova este grav afectată. Dacă doriți să avem o discuție aici, în Parlament, despre aceste fenomene, trebuie să începeți prin a recunoaște care sunt părțile conflictului și cine a început acest război și măcar o dată să auzim că condamnați acest război”, le-a spus Băluțel colegilor din opoziție.
Președintele Comisiei parlamentare pentru securitate națională, apărare și ordine publică, deputatul Lilian Carp, a specificat că audierea factorilor responsabili ar putea avea loc săptămâna viitoare.
„Cred că săptămâna viitoare vom face audieri. Când vom avea toate informațiile la mână și, măcar cel puțin atunci, unii nu se vor teme de «noviciok» mai tare decât de adevăr”, a menționat Lilian Carp.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE