Strângem cureaua și mai mult. Vicepremierul Spînu ne „roagă” să economisim energia electrică. Ce soluții ne sugerează autoritățile

407
0
Centrala termoelectrică de la Cuciurgan

Autoritățile îndeamnă moldovenii să economisească energia electrică, după ce Ucraina vecină a dispus sistarea exporturilor de curent în urma bombardamentelor masive la care a fost supusă cu o zi înainte.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Astăzi vin cu o rugăminte foarte mare la voi – să ne străduim să economisim energia electrică în următoarea perioadă, mai ales între orele 07:00 – 10:00 și 18:00 – 23:00… Un om de unul singur niciodată nu poate schimba lucrurile, o țară întreagă însă poate! Vă rog pe fiecare, vă rog ca noi toți, împreună, să facem partea noastră de efort. Astăzi. Și mâine. Și în perioada următoare”, a scris viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, pe pagina sa de socializare.

Autoritățile ne propun mai multe soluții pe care fiecare din noi le poate adopta cu ușurință. Putem să obținem o reducere a consumului cu 10 la sută dacă am învăța să scoatem din priză încărcătoarele și electrocasnicele atunci când nu le folosim. Stingem lumina când ieșim din cameră, înlocuim becurile clasice cu cele de tip LED, care consumă de până la cinci ori mai puțin, închidem de tot computerele când nu le folosim, acestea reprezintă unul dintre cele mai mari consumatoare de energie în clădirile cu oficii. De asemenea, deosebit de precauți ar trebui să fim între orele 18:00 și 23:00, atunci când se înregistrează cel mai mare consum de energie.

În mesajul său, ministrul de ramură a specificat că toate instituțiile publice au primit deja instrucțiunile de rigoare, iar Guvernul, Parlamentul și Președinția vor opri iluminatul în intervalul de timp menționat.

Menționăm că, luni, 10 octombrie, după ce Ucraina a fost atacată cu zeci de rachete de armata rusă, ministrul Energeticii al țării vecine a anunțat că țara sa se vede obligată se sisteze toate exporturile de energie „pentru a-și stabiliza propriul sistem energetic”.

„Ucraina oprește exportul de energie electrică din cauza bombardamentelor cu rachete rusești asupra instalațiilor energetice. Rusia continuă să comită acte de terorism energetic împotriva Ucrainei și intensifică presiunea energetică asupra Uniunii Europene. Energia electrică ucraineană, pe care am exportat-o după sincronizare în UE, alături de linii separate către Moldova și Polonia, au ajutat Europa să înlocuiască gazul rusesc și să mențină stabilitatea sistemului energetic european. Chiar și după oprirea centralei nucleare Zaporojie, aflată sub ocupație rusă de mai bine de șapte luni, Ucraina și-a îndeplinit obligațiile față de partenerii europeni de export de energie electrică. Dar bombardamentul cu rachete de astăzi (luni, 10 octombrie), obligă Ucraina să stopeze exporturile de energie electrică pentru a-și stabiliza propriul sistem energetic”, a declarat ministrul Energeticii din Ucraina, Gherman Galușcenko.

Pentru Republica Moldova, sistarea importurilor de energie din Ucraina înseamnă reducerea cu 30 la sută a energiei electrice în rețele. Începând de marți, 11 octombrie, Moldova primește integral energie electrică de la MGRES (Centrala termoelectrică de la Cuciurgan).

„Atât timp cât Ucraina este nevoită să oprească livrarea de energie electrică, iar noi suntem nevoiți să folosim economiile de gaze pentru a primi necesarul de energie de la MGRES, este esențial ca noi toți să economisim cât de mult putem”, a mai menționat Spînu pe pagina sa de socializare.

În mare parte, internauții l-au susținut pe vicepremier, unii au menționat că, în condițiile actuale, toate țările Uniunii Europene își îndeamnă cetățenii să facă economii.

„Toți câte un pic și vom reuși să ieșim din acest impas”, „Acum este important mai mult ca niciodată”, au scris internauții. Oamenii au completat lista soluțiilor oferite de autorități în vederea economisirii energiei electrice.

 

 

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE