Preotul acuzat de „tentativă de viol al unui minor” așteaptă judecata, iar victima – expertiza psihiatrico-psihologică

569
0

Încet, încet, locuitorii acelui sat din raionul Glodeni, care, acum două luni, a fost cutremurat de un scandal cu implicarea duhovnicului din localitate, își recapătă echilibrul. Oamenii vorbesc mai puțin despre asta, minorul merge la școală și „este bine”, așa cum ne-a asigurat primărița din sat.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Băiatul a trecut reabilitarea, acum frecventează școala. Îl văd binișor. Recent am discutat cu părinții lui, mi-au spus că este bine. Frecventează școala fără probleme, totul este bine”, a menționat primărița Angela Ceban.

Asta doar că oamenii nu au deocamdată un preot așa ca adineaori, un duhovnic pe care să-l găsească în toată duminica la biserică. Slujbele se țin peste o duminică și sunt oficiate de preotul din satul vecin. De la producerea incidentului, preotul cel vechi a fost dat pe mâna justiției, înlăturat de la slujirea celor sfinte, iar acum așteaptă judecata mireană și bisericească.

Potrivit Procuraturii, „cauza penală se află la etapa de urmărire penală. În acest moment, a fost dispusă efectuarea expertizei psihiatrico-psihologice a persoanei minore, care este numită pentru noiembrie curent, după executarea căreia procurorii urmează să ia o decizie”.

Noi nu vom repeta pașii judecății de stat”, mai-marii bisericii promit pedeapsă „aspră”

Noi nu vom repeta pașii judecății de stat”, a comunicat pentru „Gazeta de Chișinău” ÎPS Marchel, Arhiepiscop de Bălți și Fălești, care promite „pedepsirea aspră”. „Judecata noastră nu-l poate îndreptăți în niciun fel. El oricum este vinovat de faptul că a provocat atâta sminteală în lume, între credincioși, între creștini. Este o vorba că sunt diferite pedepse”. Cea mai grea „pedeapsă” pentru un preot este „răspopirea”, care poate fi dictată în cea de-a patra și ultima instanță – judecata Sinodului.

Eu merg pe calea să văd, mai este vrednic să mai rămână preot sau nu. Până când cântarul este de 80 la 20 că el va fi răspopit. Dar dacă se mai dovedesc și unele lucruri mai urâte, vă asigur că eu sunt cel care o să inițiez procedura de răspopire a ticălosului acestuia”, a mai comunicat ÎPS Marchel, Arhiepiscop de Bălți și Fălești.

Gazeta de Chișinău” amintește că, la sfârșitul lunii iulie curent, poliția dintr-o localitate din Glodeni a fost alertată precum că preotul din sat ar fi încercat să violeze un băiat minor din aceeași comună. S-ar fi întâmplat după un chef pe malul Prutului, unde s-a consumat și alcool. Părintele ar fi agresat copilul la el acasă după ce l-a ademenit cu mașina sa personală. Băiatul ar fi reușit să fugă la rudele sale, care au și alertat oamenii legii. Preotul este cercetat penal. Însă vestea a generat o undă de șoc între săteni, dar și în toată republica. Oamenilor din sat nu le venea să creadă că cel căruia îi pupau mâna la slujbele de duminică ar fi fost în stare să comită asemenea faptă. Localnicii cu care am reușit să discutăm atunci ne-au comunicat că, prin comportamentul său, preotul nu le-a dat de bănuit nici pentru o clipă.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE