Moldovenii vor primi compensații pentru consumul de gaz și energie termică în funcție de „vulnerabilitatea” lor energetică

267
0

Cetățenii vor putea beneficia de compensații pentru consumul de gaz și energie termică în funcție de „vulnerabilitatea” lor energetică. În cadrul ședinței Guvernului de miercuri, 5 octombrie, a fost aprobat Conceptul sistemului informațional „Vulnerabilitatea energetică” și Regulamentul cu privire la atribuirea categoriilor de vulnerabilitate energetică și modul de stabilire și plată a compensațiilor pentru achitarea facturilor la energie.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

În această iarnă, compensațiile vor fi incluse în facturile cetățenilor care se vor înregistra în sistemul „Vulnerabilitatea energetică”, iar în funcție de informațiile furnizate  și, ulterior, verificate cu ajutorul altor sisteme informaționale de stat, li se va atribui valoarea compensației.

Potrivit ministrului Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, sistemul informațional „Vulnerabilitatea energetică” a fost elaborat și urmează să fie implementat în vederea respectării Legii cu privire la Fondul de reducere a vulnerabilității energetice, care prevede acordarea de compensații consumatorilor casnici de energie în funcție de gradul lor de vulnerabilitate energetică.

„Acest sistem informațional va servi drept platformă online pentru înregistrarea și prelucrarea solicitărilor pentru compensații, iar ulterior, în baza informațiilor colectate, solicitanții vor fi repartizați automat pe categorii de vulnerabilitate. Ulterior, în baza datelor din sistemul informațional, furnizorii vor perfecta facturile pentru energie, în care vor include mărimea compensației conform categoriei atribuite”, a declarat ministrul de ramură, Marcel Spatari.

Cei care speră să introducă date eronate în sistem, eventual, pentru a reuși obținerea unor compensații mai mari, trebuie să știe că datele introduse vor fi verificate în conexiune cu datele existente deja în alte sisteme informaționale de stat, inclusiv ale Fiscului.

Platforma urmează să fie lansată săptămâna viitoare, iar gospodăriile casnice vor avea la dispoziție o lună și jumătate pentru a se înregistra în sistem. Pensionarii, persoanele în etate sau care nu au acces la internet și nici rude care să le ajute vor solicita ajutorul asistenților sociali comunitari și bibliotecarilor din localitate.

Tot în cadrul ședinței de miercuri, Cabinetul de Miniștri a aprobat Regulamentul cu privire la atribuirea categoriilor de vulnerabilitate energetică și modul de stabilire și plată a compensațiilor pentru achitarea facturilor la energie.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT