Vâslind spre Olimp – un documentar de referință

544
0

Filmul documentar „Vâslind spre Olimp” a fost lansat pe 27 septembrie a.c. la Cinematograful Cineplex Loteanu din Chișinău. Creația filmografică, în regia Leontinei Vatamanu, a fost dedicată vieții și activității dublului campion olimpic, Nicolae Juravschi, președintele Comitetului Național Olimpic și Sportiv.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Documentarul descrie în imagini copleșitoare (filmările s-au realizat inclusiv cu drone) și cu o muzică ce îți dă fiori parcursul sportiv al dublului campion olimpic (la canoe dublu, în pereche cu Viktor Reneiski, belarusul ce în prezent antrenează lotul național al Moldovei) și de opt ori campion mondial Nicolae Juravschi.

De asemenea, au fost folosite filmări și imagini de arhivă de la Jocurile Olimpice de la Seul 1988, în cadrul cărora protagonistul acestor rânduri s-a impus, în pereche, pe distanțele de 500 m (la mai bine de o lungime de barcă diferență) și de 1000 m (aproape trei lungimi de barcă!). Iar la Jocurile Olimpice de la Atlanta 1996 dubloul moldovenesc s-a învrednicit de distincția de argint, la fotofiniș învingător fiind declarat echipajul din Ungaria.

Proiecția a fost urmată de o discuție cu protagoniștii și realizatorii filmului, oferind clipe de suflet și amintiri de o nostalgie copleșitoare, pline de emoții vii prin care se întrezărea bucuria afirmării și împlinirii de altădată. Prin care se putea întrevedea prietenia frățească ce îi leagă până în prezent pe Nicolae Juravschi și Viktor Reneiski.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE