Vâslind spre Olimp – un documentar de referință

250
0

Filmul documentar „Vâslind spre Olimp” a fost lansat pe 27 septembrie a.c. la Cinematograful Cineplex Loteanu din Chișinău. Creația filmografică, în regia Leontinei Vatamanu, a fost dedicată vieții și activității dublului campion olimpic, Nicolae Juravschi, președintele Comitetului Național Olimpic și Sportiv.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Documentarul descrie în imagini copleșitoare (filmările s-au realizat inclusiv cu drone) și cu o muzică ce îți dă fiori parcursul sportiv al dublului campion olimpic (la canoe dublu, în pereche cu Viktor Reneiski, belarusul ce în prezent antrenează lotul național al Moldovei) și de opt ori campion mondial Nicolae Juravschi.

De asemenea, au fost folosite filmări și imagini de arhivă de la Jocurile Olimpice de la Seul 1988, în cadrul cărora protagonistul acestor rânduri s-a impus, în pereche, pe distanțele de 500 m (la mai bine de o lungime de barcă diferență) și de 1000 m (aproape trei lungimi de barcă!). Iar la Jocurile Olimpice de la Atlanta 1996 dubloul moldovenesc s-a învrednicit de distincția de argint, la fotofiniș învingător fiind declarat echipajul din Ungaria.

Proiecția a fost urmată de o discuție cu protagoniștii și realizatorii filmului, oferind clipe de suflet și amintiri de o nostalgie copleșitoare, pline de emoții vii prin care se întrezărea bucuria afirmării și împlinirii de altădată. Prin care se putea întrevedea prietenia frățească ce îi leagă până în prezent pe Nicolae Juravschi și Viktor Reneiski.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT