„Tot ce e viu în jurul nostru are o imensă putere de regenerare”

735
0
Ion Severin, artist plastic

Interviu cu artistul plastic Ion Severin, deținător al Premiului I obținut la Târgul Internațional de Artă de la Oxford și al Premiului I acordat de cea mai mare Galerie de artă digitală din Hong Kong BruhahaArt

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Spune-mi, te rog, dragă Ion Severin, ce desenai în copilărie?

Desenam „copilărește”. Ce anume, nu-mi mai aduc aminte. Pentru orice copil, desenul e o formă de expresie, poate cea mai la îndemână, înainte de a învăța să scrie sau să citească.

Ion Severin. Regenerare

Unde ești născut?

La Strășeni.

Ce-ți părea interesant în acțiunea de a desena?

Faptul că poți dezvolta o idee, oricât de complexă, de la un singur punct.

Ai absolvit în 1983 Academia Ucraineană de Tipar din Lviv (secția Artă Grafică). Ce ai înțeles despre tine, despre arta plastică, la Lviv?

Am înțeles că am mult și multe de învățat. Învăț și acum, în fiecare zi. Fără studiu permanent și dorința de a fi mai bun decât ai fost ieri, nu faci nimic.

Care au fost cele mai memorabile expoziții ale tale în Chișinău?

Cred că nici una. De câte ori am solicitat o sală de expoziție, fie la Muzeul Național de Artă, fie la Sala UAP „Constantin Brâncuși”, am fost tratat cu refuz. Am expus în spații mici, puțin vizibile, departe de a fi memorabile.

De la prima ta expoziție în Strasbourg, din 2009, ce alte expoziții importante ai avut până azi, în Europa?

Mai întâi, trebuie să precizez că expoziția de la Strasbourg, găzduită de Consiliul Europei, nu a fost prima mea expoziție în Europa. Înainte de asta, am avut expoziții în Germania (1995), în Franța (1997, 1998, 2000, 2005). După 2000, am avut numeroase expoziții, aș menționa câteva: expoziția de la Centrul Cultural Iboya, Northampton, UK, 2015, expoziția de la Consiliul Județean Mureș, 2016, cea de la The North Art Centre din Oxford, 2017, de la The Charlies Rennie Machintosh House, Northampton, UK, 2019. Dar cel mai impresionant pentru mine a fost Târgul Internațional de Artă de la Oxford, din 2017, la care am luat locul întâi pentru cel mai bun artist. E un premiu care mă onorează, mai ales că a fost acordat de Richard Knight, expert în artă, ex-director la Secțiunea de Desen și Grafică de la Casa de Licitație Christie’s din Londra, Paris și New York.

Crezi că ai mers toată viața spre REGENERARE (titlul unei serii de lucrări create în ultimii ani)?

REGENERARE e un concept în care cred. Tot ce e viu în jurul nostru are o imensă putere de regenerare și o capacitate nebănuită de a o lua de la capăt.

Cât timp lucrezi la o lucrare?

Cum spunea un amic de-al meu, eu nu am un program de la 9 la 5 și nici un număr de lucrări pe zi, săptămână sau lună. Aici contează disciplina interioară.

Felicitări pentru Premiul I acordat de cea mai mare Galerie de artă digitală din Hong Kong BruhahaArt! Au văzut-o mii de vizitatori. Te-a cuprins euforia?

Nu. Euforie e prea mult spus. Firește, m-am bucurat să aflu că arta mea e apreciată de oameni cu experiență în lumea artei. Acest premiu e urmat de o expoziție solo la aceeași galerie, unde voi expune 15 lucrări.

În prezent ai o expoziție la Luvru. Care e genericul ei, câte lucrări cuprinde? Ai fost la inaugurare?

La ora la care vorbim, expoziția s-a încheiat deja. Am expus 20 de lucrări în prestigioasa sală Carousel du Louvre. De regulă, nu ratez inaugurările – e o bună ocazie de a relaționa cu alți artiști, cu critici de artă, galeriști etc. A fost o seară deosebită.

Unde trăiești acum?

De ceva timp locuiesc în Marea Britanie, țara care-mi oferă confortul necesar pentru a crea și a expune. Aici oamenii te tratează după principiul „nu contează de unde vii, contează ceea ce faci”.

Cât de mult călătorești?

Atât cât îmi permit timpul și circumstanțele.

Grafica ta e foarte migăloasă. Cum îți protejezi ochii, vederea? Pictezi cu sau fără ochelari?

E la fel cum ai întreba un medic dacă poartă echipament de protecție.

Cum e Londra după ce Regina s-a stins?

Tăcută, cum e și firesc să fie. Pătrunsă de respect și gratitudine pentru tot ce a însemnat Regina în viața britanicilor.

Când vei avea o amplă expoziție la Chișinău?

Nu cred că cei care fac jocurile în lumea artei de la Chișinău mă vor în R. Moldova cu o expoziție. Prin urmare, nu știu.

Mulțumesc pentru interviu și mult succes în continuare!

Lucrare de Ion Severin

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE