Teatrul Național „Ivan Franko” din Kiev, aplaudat la Chișinău

611
0
Scene din spectacolul „Coriolanus” prezentat de Teatrul Național din Kiev la Reuniunea Teatrelor Naționale Românești

Trupa Teatrului Național Dramatic Academic „Ivan Franko” din Kiev nu joacă la sediu, din cauza războiului. Actorii merg în zonele unde se duc lupte grele cu dușmanul, adesea joacă în tranșee.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Noi nu prezentăm acum spectacole în clădirea teatrului nostru. Foarte multe spectacole sunt întrerupte de sirene, iar spectatorii sunt nevoiţi să se ascundă în subsol. Apreciem susţinerea Republicii Moldova, asta ne mişcă foarte mult”, a spus regizorul Dmytro Bogomazov, director al Teatrului Național din Kiev, la conferința de presă consacrată turneului trupei ucrainene la Chișinău. Naționalul din Kiev a fost oaspete de onoare la cea de-a 7-a ediție a Reuniunii Teatrelor Naționale Românești. Cu prilejul participării artiștilor ucraineni la eveniment, Excelenţa sa Marko Shevchenko, Ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, a declarat: „Într-un război atroce, puterea artei nu poate fi comparată cu puterea armelor. Cu toate acestea, puterea artei este mai mare decât puterea armelor. Armele vorbesc pe câmpul de luptă, arta vorbeşte cu sufletul oamenilor”. Iar Petru Hadârcă, directorul TNME, a subliniat: „Din primele zile ale războiului, Teatrul Național „Mihai Eminescu” și-a exprimat solidaritatea cu artiștii și oamenii din Ucraina. I-am invitat la Reuniune pe colegii noștri de la Teatrul Național Dramatic Academic „Ivan Franko” din Kiev și ne-am bucurat că invitația a fost acceptată”.

Scene din spectacolul „Coriolanus” prezentat de Teatrul Național din Kiev la Reuniunea Teatrelor Naționale Românești

Spectacolul „Coriolanus” de Shakespeare, în regia lui Dmytro Bogomazov, prezentat la Chișinău, pe scena Teatrului Național „Mihai Eminescu”, a copleșit publicul prin tensiune, implicare, virtuozitate, prin ingeniozitate și complexitate. În ochii actorilor, dar și ai spectatorilor au strălucit pe parcursul reprezentației și mai ales la final lacrimi de bucurie amestecată cu durere, de recunoștință și compasiune. Aplauzele au durat minute în șir. A fost un punct culminant al Reuniunii Teatrelor Naționale, un act de solidaritate și o expresie a speranței că poporul ucrainean își va obține libertatea și pacea pe care le merită.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE