Petru Marta – omul cu inimă de leu

2596
0

L-am văzut pentru prima dată pe domnul Petru Marta la începutul anilor 2000 în sala de luptă a fostei școli sportive republicane „Olimpia”, actualmente Centrul Sportiv de Pregătire a Loturilor Naționale. Veneam în fiecare vineri la lupte de control împreună cu antrenorul meu; așa este primit la noi, vineri toți luptătorii din oraș, dar și din localitățile limitrofe, se adună ca să-și măsoare puterile între ei și să totalizeze lucrul efectuat pe parcursul săptămânii.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Decebalul luptelor

În acea zi sala era arhiplină, nu era loc să arunci un ac. Am intrat în încăpere și urmăream cu atenție toți sportivii. Mai cu seamă eram curios să-i văd pe cei tari care erau în acel moment: Ghenadie Tulbea, Vitalie Răileanu, Ruslan Bodișteanu. Dar prin mulțimea de sportivi văd un bărbat care deja alerga pe covorul de luptă, transpirat și cu o privire cruntă. Imediat l-am asociat cu Decebal, chiar îmi părea că seamănă, făcea slalom printre sportivii care mai stăteau așezați pe saltea.

Imediat am început să mă întreb: cine ar fi? Se vedea de la o poștă că era un luptător puternic. Am întrebat prin sală de cineva și mi-a spus că este Petru Marta. Zic, ce nume de familie interesant, nemaiîntâlnit.

Tot antrenamentul l-am urmărit și am observat că este extrem de talentat, lupta cu tinerii sportivi de parcă se pregătea de Mondiale. De fapt, m-a impresionat cu cât era net superior față de luptătorii tineri cu care lupta. Bineînțeles, am aflat eu repede ce personalitate era dumnealui: la acel moment era unicul cu asemenea rezultate printre luptătorii de stil liber, dublu campion european, în 1977 și în 1978, medaliat cu bronz la mondiale în anul 1978, vicecampion la individual și pe echipe al Cupei Mondiale din 1978.

Despre performanțele domnului Marta se poate vorbi la nesfârșit, chiar și acum în spațiul fostei URSS, oriunde m-aș duce, numaidecât cineva mă întreabă de dumnealui și neapărat îmi povestește cât de puternic și talentat era Petru Marta. De fapt, el a fost primul dintre basarabeni care a devenit campion european la lupte libere.

Grație rezultatelor sale de excepție, Moldova a devenit cunoscută departe de granițele sale și este îmbucurător faptul că și jurnaliștii autohtoni au scris despre activitatea sa prodigioasă. Mai cu seamă, îl găsim pe Petru Marta în „Mica Enciclopedie a Sportului”, autorii volumului fiind doctorul în științe economice Nicolai Ambrosi și jurnalistul Pavel Brădescu. De asemenea, file inedite despre enigmaticul Petru Marta a scris campionul european Anatolie Guidea.

Aniversarea a 70-a

În acest an, pe 21 septembrie, Petru Marta a împlinit frumoasa vârstă de 70 de ani. Și iarăși, ca și cu 20 de ani în urmă, mă uimește și mă motivează pe mine personal cu caracterul său tare și cu inima sa de leu. După încheierea carierei ca sportiv de performanță, a continuat să practice luptele, participând la Campionatele Mondiale rezervate veteranilor, reușind să devină de opt ori campion. A îmbinat această pasiune cu lucrul de profesor-antrenor. Domnul Marta este antrenor de lupte feminine, și-a dedicat mai mult de 20 de ani acestei profesii, având rezultate excepționale: Natalia Budu (multiplă premiantă a Campionatelor Europene), Emilia Budeanu (campioană mondială printre tineret), Natalia Țurcan (campioană europeană la tineret), Tatiana Doncilă (medaliată cu bronz la a doua ediție a Jocurilor Olimpice printre juniori) ș.a.

Ca sportiv, Petru Marta s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Moscova (1980), dar circumstanțele, birocrația și nepăsarea funcționarilor publici l-au lăsat și fără locuință, dar și fără posibilitatea de a participa la Olimpiadă.

De-a lungul carierei, a avut numeroase rezultate: multiplu campion al RSSM, campion al URSS (1975, 1978), câștigător al Spartachiadei de vară a URSS (1975), al Europenelor (în 1977 la Bursa, Turcia, și în 1978 la Sofia, Bulgaria). De asemenea, s-a învrednicit de locul 3 la Campionatul Mondial (1978, Mexico). A fost decorat cu Ordinul „Gloria Muncii” (2001) și cu Medalia „Meritul Civic” (2009). În 2007, i-a fost conferit titlul onorific de „Antrenor Emerit”.

Sergiu GURIN,

Antrenor Emerit,

membru al Asociației Istoricilor din Moldova

P.S. După mine, sunt prea puține mențiuni de recunoștință față de Maestrul Internațional al Sportului Petru Marta. Merită mult mai mult. Însă fiind o persoană foarte modestă și educată, s-a mulțumit cu ce a primit. Din partea colegilor de breaslă îi dorim domnului Petru multă sănătate, succes și tot binele din lume.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE