„Vinul meu aduce pace, Ura-n dragoste preface” – un apel la solidaritate cu întreaga ramură vitivinicolă și efortul depus la dezvoltarea sectorului vitivinicol. Cea de-a XXI-a ediție a Zilei Naționale a Vinului va fi organizată pe 1 și 2 octombrie

599
0

După doi ani de pauză, pe 1 și 2 octombrie, Piața Marii Adunări Naționale se va transforma într-un orășel al vinului, unde se vor aduna 86 de vinării din Republica Moldova. Cea de-a XXI-a ediție a Zilei Naționale a Vinului este organizată de Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV), cu suportul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare și USAID Moldova. Cu această ocazie, ONVV a prezentat ieri, 26 septembrie, în cadrul unei conferințe de presă, ultimele precizări despre modul în care va fi marcată sărbătoarea.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Prezent în cadrul conferinței, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir  Bolea, a spus că Republica Moldova are succese remarcabile în producerea și promovarea produselor de vinificație, anume datorită faptului că avem implicate femei, atât în procesul de producere, cât și în procesul de promovare.

„Republica Moldova începe să revină la normal, de aceea, a fost luată decizia să fie creat, pe lângă Oficiul Național al Viei și Vinului, Consiliul Național de organizare a acestui frumos eveniment, de importanță națională. Așadar, pe 1 și 2 octombrie, vă așteptăm cu mult drag. Vinificatorii din Moldova vă așteaptă să vă prezinte succesele lor. O să vedeți crame mici, crame care exploatează 7-10 hectare și care au reușit să aibă niște succese extraordinare în procesul de producere a vinurilor de cea mai înaltă categorie și cea mai înaltă clasă. Din acest considerent, doresc să vă invit încă o dată să participați.”

Totodată, în ajunul Zilei Naționale a Vinului, Republica Moldova va găzdui un concurs național de degustare – „Vinul Moldovei 2022”, organizat în conformitate cu normele concursurilor internaționale de vinuri, elaborate de Organizația Internațională a Vinului (OIV). Desfășurată în premieră, competiția va avea loc pe 29 și 30 septembrie și este dedicată vinurilor produse din soiuri autohtone, vinurilor din soiuri noi de selecție moldovenească, vinurilor obținute prin asamblarea lor cu cele din soiuri europene, precum și băuturilor spirtoase de origine vitivinicolă.

Elizaveta Breahnă, directoarea interimară a ONVV, a declarat: „În acest an vom avea un număr record de vinării participante la Ziua Națională a Vinului. Se vede dorința tuturor producătorilor de a-și expune produsele de calitate foarte înaltă. La eveniment vor fi prezente 86 de vinării, printre care, spre marea noastră bucurie, vom avea un număr foarte mare de producători mici. De asemenea, vor fi organizate diferite ateliere de lucru, degustări, dar și un program artistic bogat, iar vinăriile din țară își vor deschide ușile pentru vizitatori. Găsiți deja în vânzare carnetul vizitatorului, care vă permite să degustați 11 vinuri, pe parcursul celor două zile de sărbătoare. Mai mult decât atât, la concursul din ajunul sărbătorii s-au înscris 230 de vinuri autohtone, care vor fi apreciate de jurați din nouă țări, și doar 30% dintre mostre vor fi premiate. Vă așteptăm cu mult drag la Ziua Națională a Vinului, să promovăm împreună vinurile de calitate!”, a spus directoarea interimară a ONVV.

Tradițional, Ziua Națională a Vinului este un prilej pentru a celebra legendele și patrimonial vinicol, succesele înregistrate de Vinul Moldovei, dar și pentru a cunoaște oamenii vinului și a-i premia pe cei mai buni.

Diana Lazăr, șefa industriei vitivinicole, Proiectul Agricultura Performantă în Moldova, finanțat de USAID, a ținut să remarce: „Am fost alături de această sărbătoare și de industria vitivinicolă pe parcursul ultimilor ani și ne bucurăm de acest succes remarcabil pe care viticultorii și vinificatorii din Republica Moldova l-au obținut, grație efortului pe care îl depun zi de zi. Pe parcursul anilor, am văzut o evoluție remarcabilă a calității vinurilor moldovenești, cucerind un număr din ce în ce mai mare de medalii. Avem participări la cele mai importante concursuri internaționale, dar de această dată aducem experții la noi acasă, să se convingă de această calitate, în Concursul Național «Vinul Moldovei». De asemenea, ne bucurăm că sărbătoarea națională Ziua Vinului este gazda acestor 86 de producători, dintre care 35 sunt crame mici. Toți acești producători din Republica Moldova transmit anual 60 de milioane de invitații în peste 60 de destinații din lume, cu invitația de a vizita și a descoperi Moldova. Moldova devine, astfel, o țară cosmopolită, o țară cu impact global, pentru că aceste 60 de milioane de sticle pe care le exportăm în peste 60 de destinații nu sunt altceva decât dovada talentului, a culturii milenare și a acestei dedicații deosebite a locuitorilor țării noastre. Pe această cale, aș vrea să invit pe toată lumea să descopere Vinul Moldovei, în Piața Marii Adunări Naționale, dar și pretutindeni în țară”, a conchis șefa industriei vitivinicole, Proiectul Agricultura Performantă în Moldova, finanțat de USAID.

Cea de-a XXI-a ediție va avea sloganul „Vinul meu aduce pace, Ura-n dragoste preface” – un apel la solidaritate cu întreaga ramură vitivinicolă și efortul depus la dezvoltarea sectorului.

Și în acest an, Ziua Națională a Vinului va promova cultura consumului responsabil și corect al vinului de calitate. Vinăriile din republică vor avea ușile deschise pentru turiștii dornici să descopere ofertele oenogastronomice și tezaurul cultural-artistic al regiunii.

Vlada Balica, vinificatoare, e mândră de succesele obținute: „Ne bucurăm să fim promotorii vinurilor de calitate, pentru că ani de zile muncim asupra calității și atunci când vinurile noastre aduc medalii de aur de la concursurile internaționale, aceasta denotă calitate, aceasta denotă fața Moldovei”.

Pe 1 și 2 octombrie, vino în Piața Marii Adunări Naționale, să sărbătorim împreună Vinul Moldovei!

„Gazeta de Chișinău” este partener media la eveniment.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE