Alexandru Tănase: „Toți cei care fug din Rusia ca să nu fie transformați în carne de tun împărtășesc plenar responsabilitatea pentru crimele Rusiei”

612
0
Sursa foto: GettyImages
Sursa foto: GettyImages

Rușii plătesc și 30.000 de euro pentru un loc într-un avion privat care să-i scoată din Rusia, după ce Putin a decretat mobilizarea parțială. Destinațiile sunt țări care îi primesc fără viză – Armenia, Turcia și Azerbaidjan, unde se grăbesc să ajungă, înainte ca Kremlinul să decidă închiderea frontierelor pentru bărbații tineri considerați apți de luptă, scrie Digi24.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Rușii bogați plătesc între 22.000 și 30.000 de euro pentru un loc. Prețul pentru închirierea unui avion cu opt locuri variază între 90.000 și 160.000 de euro – mult mai scump decât tariful normal. După anunțul lui Putin privind mobilizarea parțială a rezerviștilor, companiilor aeriene ruse li s-a ordonat să interzică vânzarea de bilete bărbaților cu vârsta cuprinsă între 18 și 65 de ani. În zilele următoare, prețul biletelor de avion cu plecare din Moscova a crescut, iar altele s-au vândut complet imediat după anunțul lui Vladimir Putin.

Cele mai căutate au fost zborurile Turkish Airlines care plecau din Moscova și se îndreptau spre orașe precum Istanbul și Belgrad.

Țări în care rușii pot merge fără pașaport

Armenia (180 de zile); Belarus (90 de zile – rușii sunt avertizați că se expun anumitor riscuri călătorind în această țară); Kârgâzstan (30 de zile + 6 luni cu înregistrare de reședință); Kazahstan (30 de zile + 60 de zile cu înregistrare de reședință).

Țări în care rușii pot merge fără viză

Georgia (360 de zile, dar rușilor li se refuză în mod regulat intrarea)

Mexic (180 de zile, dar este necesară o viză electronică)

Egipt (90 de zile, dar este necesară o viză electronică)

Israel (90 de zile)

Moldova (90 de zile)

Azerbaidjan (90 de zile)

Tadjikistan (90 de zile)

Argentina (90 de zile)

Brazilia (90 de zile)

Uruguay (90 de zile)

Emiratele Arabe Unite (90 de zile)

Chile (90 de zile)

Costa Rica (90 de zile)

Africa de Sud (90 de zile)

Maroc (90 de zile)

Peru (90 de zile)

Ecuador (90 de zile)

Qatar (90 de zile)

Nepal (pentru care se solicită viză la sosire pentru o perioadă de până la 90 de zile)

Turcia (60 de zile)

Uzbekistan (60 de zile)

Mauritius (60 de zile)

Capul Verde (60 de zile)

Coreea de Sud (60 de zile cu viză electronică)

Thailanda (45 de zile)

Muntenegru (30 de zile)

India (viză electronică pentru o perioadă cuprinsă între 30 de zile și 5 ani)

Indonezia (30 de zile)

Malaezia (30 de zile)

Sri Lanka (30 de zile, cu viză electronică)

Mongolia (30 de zile)

Cambodgia (30 de zile, cu viză electronică)

Laos (30 de zile)

Republica Dominicană (30 de zile)

Serbia (30 de zile)

Vietnam (fără viză timp de 15 zile, după care se solicită o viză pentru o perioadă de până la 90 de zile).

După anunțul lui Putin referitor la mobilizarea armată parțială, se atestă cozi interminabile la hotarele Federației Ruse cu Georgia, Belarus, Kazahstan, Finlanda, Mongolia. La frontiera ruso-georgiană, „se produce o adevărată criză umanitară”, comentează Alexandru Tănase.

„Mii de bărbați, pentru a nu fi trimiși la război, încearcă să fugă din Rusia în Georgia – țara pe care tot ei au invadat-o în 2008. Astăzi, Georgia a ajuns să fie pentru ruși un ultim refugiu, pentru a nu fi transformați în îngrășăminte undeva prin stepele Ucrainei. Curios, câți din cei care astăzi caută să-și salveze pielea prin aeroporturi și vămi terestre, au scris pe mașinile lor «Спасибо деду за победу», «Можем повторить», «На Берлин» etc.? (…) Desigur, răspundere juridică colectivă nu există și nici nu trebuie să existe. În schimb, în mod cert, există o responsabilitate morală colectivă.

Astfel, toți cei care fug azi din Rusia ca să nu fie transformați în carne de tun, împărtășesc plenar responsabilitatea morală pentru crimele comise de Rusia în Ucraina, Moldova, Georgia, Caucaz, Siria etc. Ei poartă o răspundere morală pentru miile de morți, femeile violate, copiii rămași orfani, pentru gropile comune, pentru viețile și destinele distruse de regimul de la Kremlin în diverse părți ale lumii. Unii sunt responsabili pentru că au votat fără discernământ putinismul, timp de decenii. Alții sunt responsabili pentru că n-au dat jos acest regim. Chiar și cei care au tăcut au partea lor de responsabilitate. Uneori și tăcerea este în complicitate la crimă”, a scris fostul ministru al justiției, ex-președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, pe pagina sa de Facebook.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE