Președinta Sandu: „Demisia mi-o cer hoții și marii corupți”. Penalul Șor reacționează: „Ai face bine să te uiți în oglindă”

1824
0

Replici acide între șefa statului, Maia Sandu, și penalul fugar, Ilan Șor. După ce șefa statului a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că demisia ei este cerută de „hoți și marii corupți”, deputatul fugar, penalul Ilan Șor, a reacționat și i-a sugerat președintei să se „uite în oglindă”.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Vorbind despre rezultatele ședinței Consiliului Suprem de Securitate, Maia Sandu a menționat că, „pe fondul dificultăților și al amenințărilor în creștere de ordin extern, se observă o consolidare a eforturilor grupărilor criminale care au delapidat țara în ultimii 30 de ani”.

Șefa statului s-a referit la protestele din centrul Chișinăului organizate de Partidul ,,Șor”, al cărui lider, Ilan Șor, se ascunde de justiția moldovenească în Israel fiind cercetat penal și condamnat la ani de pușcărie pentru furtul miliardului din sistemul bancar al țării. Iar mâna sa dreaptă, Marina Tauber, este cercetată penal pentru falsificarea raportului de gestiune financiară a formațiunii pe care o reprezintă în contextul unui alt dosar penal ce vizează finanțarea ilegală a Partidului „Șor”.

”Demisia mi-o cer hoți și marii corupți, cei care nu vor ca noi să ducem mai departe reforma justiției, și ei să ajungă să răspundă. În primul rând, să ajungă să restituie banii mari pe care i-au furat și iată acești bani, dacă i-ar întoarce acum, ne-am descurca mult mai ușor, inclusiv în condițiile crizei energetice. Am putea să le oferim oamenilor compensații mult mai mari. Deci cei care sunt cu musca pe căciulă, cei care înțeleg că va fi totuși o finalitate pe dosarele de investigație, sunt cei care-mi cer mie demisia”, a declarat Maia Sandu.

În context, șefa statului i-a atenționat și pe magistrații care tergiversează examinarea cauzelor cu implicarea deputatului fugar, Ilan Șor.

„Am și eu aici o întrebate la judecătorii care nu mai ajung să examineze cazul hoțului Șor și așteptăm de mulți ani aceste decizii ale instanțelor de judecată pentru că este foarte clar că acești oameni care protestează astăzi sunt plătiți din banii care au fost furați de la cetățenii Republicii Moldova, de la oamenii care muncesc, care plătesc taxe. Acești bani sunt folosiți acum pentru a plăti câțiva oameni care nu vor să meargă la muncă dar își câștigă banii la proteste. Întrebarea principală este către judecători și cred că ar trebui să-și facă concluziile pentru că reforma justiției va merge înainte și vor răspunde inclusiv pentru aceste tergiversări care nu sunt justificate”, a menționat Maia Sandu.

„Ai face bine să te uiți în oglindă…”, a reacționat pe pagina sa de socializare liderul partidului care-i poartă numele, fugarul Ilan Șor. Într-o postare pe Facebook, Șor o numește pe șefa statului, Maia Sandu, „caricatură”, iar partidul de la guvernare „ciuma galbenă”. „Înainte de a mă numi hoț și bandit, ai face bine să te uiți în oglindă, pentru că adevărații hoți și bandiți se află astăzi la putere, nu în opoziție”, scrie Ilan Șor pe pagina sa de socializare.

Președinta Maia Sandu a avertizat că, în contextul escaladării războiului din Ucraina, se intensifică încercările de destabilizare a situației interne. „Grupurile susținute de infractori și alți actori externi” au amplificat propaganda de război. În context, statul va respecta în continuare dreptul cetățenilor de a protesta pașnic dar nu vor fi tolerate provocările.

Instituțiilor statului li s-a recomandat să adopte și să aplice sancțiuni mai dure pentru cei care justifică și promovează războiul, pentru cei care-i cheamă pe agresori în Republica Moldova. De asemenea, se impun sancțiuni mai dure pentru înaltă trădare și promovarea separatismului.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE