„Teatrul trăiește în inima mea”

741
0
foto: Alina Carp, actriță la Teatrul „B. P. Hasdeu” din Cahul, pedagog la Școala de Arte „Maria Cebotari” din Cahul

Interviu cu Alina Carp, actriță la Teatrul ,,B.P. Hasdeu” din Cahul

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Dragă Alina Carp, în ce localitate v-ați născut? Ce știați în copilărie despre actori/actrițe?

M-am născut la Cahul, am copilărit tot aici. Eram foarte timidă… Mama m-a înscris la Şcoala de Arte ,,Maria Cebotari”, în secția teatru, ca să devin mai curajoasă, să scap de complexe, de timiditate. În perioada aceea am descoperit Teatrul ,,B.P. Hasdeu” din Cahul, mergeam la spectacole, cunoşteam repertoriul, actorii. Cred că de atunci am îndrăgit Teatrul. Apropo, peste ani, am devenit pedagog la Școala „Maria Cebotari”, predau Arta Teatrală.

Ce vă amintiți de admiterea la Facultatea de Teatru a Institutului de Arte? Cine v-a susținut? Cine v-au fost profesorii?

Era anul 1994. După ce am terminat liceul, am mers cu tata la Chişinău, am depus actele la Institutul de Arte (actuala AMTAP – n.n). Părinții m-au susținut foarte mult în alegerea mea. A fost o perioadă cu multe emoții, concurenți mulți… Din fericire, am fost admisă! La facultate am avut noroc de mari pedagogi de artă teatrală – Veniamin Apostol, conducătorul cursului, Emil Gaju, Silvia Berov, Ninela Caranfil, Grigore Rusu. Anii de studenție au fost cei mai frumoşi ani din viața mea. Şi până acum ținem legătură strânsă cu colegii.

De când activați la Teatrul „B.P. Hasdeu” din Cahul?

Activez la Teatrul „B. P. Hasdeu” din 2014. Am fost invitată de regizorul Emil Gaju în spectacolul ,,O noapte furtunoasă” de Caragiale, am jucat-o pe Zița. Aceasta a fost prima mea colaborare cu Teatrul „B.P. Hasdeu”, de atunci fac parte din trupa de la Cahul.

Rolurile din comedii sunt mai simple decât cele din drame? Cum pregătiți un rol?

După mine, rolurile de comedie sunt mai complicate decât cele de dramă. În cariera mea de actriță am jucat mai multe roluri de comedie, îmi plac, mă fascinează… Dai viață personajului, îi dai culoare, eşti permanent în căutare, îi găsești particularitățile, individualitatea, e ca şi cum ai da viață unui copil. Îmi place mult perioada când se creează rolul, personajul, de parcă trăieşti două vieți.

Numiți câteva roluri care vă reprezintă.

Toate rolurile pe care le-am făcut îmi sunt dragi, aș evidenția câteva: Megali în („Pensiune completă” de P. Chesnot), Mătușa Mărioara („Cu jăraticul pe buze” după I. Iachim și I. Creangă), Mama („Un suflet pentru o păpușă” de A. Graur), Femeia de dincolo („Vine apa sau Nimfodora” de D. Matcovschi), Virginia („Despărțitorul” de Ion Sapdaru), Olga („Fantomele iubirii” de Vasili Sigarev).

La concursul „Valeriu Cupcea” ați luat un premiu pentru un recital din versuri de Veronica Micle. Cine este pentru Dvs. Veronica Micle – doar o muză, o făptură slabă sortită dispariției?

Îmi plac Veronica Micle şi Eminescu. Mă fascinează versurile Veronicăi Micle, atât de profunde, sincere, care exprimă dragoste adevărată. Am început să studiez viața ei în adolescență, mă vedeam în fiecare vers ai ei. Am îndrăgit opera ei.

De ce v-ați apucat de regie? Ce v-a interesat să arătați în spectacolul pentru copii „Punguța cu doi bani”, realizat recent?

În timpul pandemiei, directorul teatrului, Gheorghe Mândru, ne-a propus nouă, actorilor, să venim cu propuneri referitor la un spectacol pentru copii. Eu am propus „Punguța”… De mulți ani sunt pedagog de artă teatrală, sunt și conducător artistic ai Studioului teatral „Masca”, montasem multe spectacole cu copii, mai ales poveşti… A fost interesant procesul montării, pe o scenă profesionistă, la „B. P. Hasdeu”. Cred că anume dragostea mea pentru copii mi-a dat inspirația necesară pentru acest spectacol. Știam de la bun început că va fi un succes.

Teatrul „B. P. Hasdeu” a câștigat premiul pentru Cel mai bun spectacol de forme mici la Gala UNITEM 2021 pentru spectacolul „Fantomele iubirii” de Vasili Sigarev, în regia lui Radu Ghilaș. Cum ați fost aleasă pentru rolul principal?

E cel mai îndrăgit rol al meu, îi mulțumesc lui Radu Ghilaș că m-a ales, a avut încredere. Olga e un personaj dramatic, cu o variată gamă de trăiri: iubire, devotament, răbdare, frică, putere, alinare. Cred că orice femeie are o mică părticică din Olga. Toate aceste trăiri le simt de fiecare dată când o joc pe Olga.

Nu ați avut de suferit din cauza frumuseții dvs.? Ce înseamnă să fii frumoasă/frumos?

Nu aș vorbi astăzi de suferințe, le-am depășit… Om frumos este acel care emană frumusețe din interior. Aspectul exterior contează mai puțin, e convingerea mea.

Ce ați dori să le spuneți spectatorilor Dvs.?

Parcă e simplă întrebarea, dar totodată complicată… Îmi iubesc foarte mult profesia, la fel ca dragii mei colegi. Teatrul trăiește în inima mea. Sunt liberă pe scenă, mă contopesc cu personajul, mă deschid spectatorilor, mă simt în largul meu, cred că asta e fericirea… Doar mulțumiri pentru spectatorii noştri! Ei ne oferă posibilitatea de a ne bucura de artă, de magia scenei. Le sunt recunoscătoare tuturor celor care iubesc Teatrul.

Vă mulțumesc și mult succes în continuare!

Interviu de Irina Nechit

foto: Alina Carp, actriță la Teatrul „B. P. Hasdeu” din Cahul, pedagog la Școala de Arte „Maria Cebotari” din Cahul

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE