Duși și aduși de la Orhei

709
0
Foto: Ilian Cașu/facebook

Protest fără chișinăuieni, sub lupa poliției, în capitală

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Partidul „Șor” a dat startul mult discutatelor proteste anunțate pentru toamna anului curent de reprezentanții stângii politice de la Chișinău. Duminică, cea mai amplă manifestație din ultima vreme a acestui partid a întrunit, potrivit poliției, 6500 de persoane. În cele patru zile de protest non-stop, nicio altă formațiune politică nu li s-a alăturat protestatarilor și nici chișinăuienii, deși sunt încercați greu de inflație, nu au coborât în stradă. „Orășelul schimbării” a fost încercuit cu o panglică galbenă de către reprezentanții poliției și fiecare pas al protestatarilor este monitorizat atent de oamenii legii.

Deși a îndemnat lumea în repetate rânduri să iasă la proteste, Igor Dodon a decis să nu se alăture protestului „Șor”.

Dodon: „Bravo!”, dar… nu se alătură protestului

La 25 august, fostul președinte anunța „o toamnă și o iarnă foarte grea” și avertiza că, dacă nu va fi demisă guvernarea, „Moldova nu va mai fi”. „Trebuie să uităm de disensiunile ideologice și de altă natură și să ne unim. Este necesar să adunăm 100-150 de mii de oameni în Piața Marii Adunări Naționale în octombrie-noiembrie și să punem punct. Împreună îi vom da jos, iar apoi fiecare să meargă la alegeri anticipate cu propria ideologie”, propunea Igor Dodon.

La 13 septembrie, după câteva acțiuni organizate de altfel tot de Partidul „Șor”, Dodon transmitea într-un interviu oferit agenției TASS de la Moscova că „valul de proteste” de la Chișinău „ia amploare”.

În pofida acestui fapt, la 19 septembrie el a ținut să anunțe că nu se poate alătura protestatarilor.

Am urmărit cu atenție protestul. Luând în considerare faptul că continui să mă aflu în arest la domiciliu, nu m-am putut alătura. Iar cei care au participat la protest, în ciuda intimidărilor, sunt bravo. (…) Așadar, ceea ce se întâmplă acum în fața clădirii Parlamentului, cred că este corect și consider că oamenii care stau în corturi trebuie susținuți – fiecare cu ce poate”, a menționat luni, Dodon, într-o postare pe facebook.

Monitorizați atent de poliție

Fostul consilier municipal Ilian Cașu observă câteva deosebiri esențiale între protestele non-stop organizate în 2015-2016, la care a participat personal, la fel cu instalarea unui orășel de corturi, și ceea ce a văzut acum în centrul capitalei. „Acest protest este cu totul altceva. Protestatarii nu au fost împiedicați de poliție să instaleze corturi, au un comportament foarte disciplinat. Totul decurge după regulile stricte ale poliției. Fruntașii protestului anunță poliția chiar și atunci când merg după tartinele pentru micul dejun. Poliția controlează absolut totul. Au înconjurat orășelul de corturi cu lentă galbenă. Șor nu este un pericol real pentru actuala guvernare și, după ce am văzut protestul, pot spune că nu există niciun pericol de destabilizare. Polițiștii stăteau calm, nu e ca atunci când statul era capturat”, a spus Ilian Cașu.

Fostul deputat Liviu Vovc consideră că aceasta e deosebirea între un protest autentic și un protest organizat. Or la manifestația Partidului „Șor” protestatarii sunt aduși doar în mod organizat.

Deși au mai fost proteste la care oamenii erau transportați cu autocarele, lor li se mai alăturau chișinăuienii, oameni care veneau din proprie inițiativă. La protestul „Șor” sunt doar oameni aduși.

De aceeași părere este și comentatorul politic Anatol Țăranu, care observă că una din lozincile lansate de organizatori în cadrul protestului a fost: „Nu stați la balcon, ieșiți în stradă!”.

Este un mesaj adresat chișinăuienilor. Aceștia nu au dat curs îndemnurilor la protest”, a comentat analistul.

Nimeni nu vrea să se asocieze cu Șor”

Anatol Țăranu consideră că guvernarea poate chiar ar avea de câștigat că în centrul Chișinăului a ieșit partidul „Șor”, și nu alte partide. Potrivit comentatorului, actualmente, există suficiente motive care ar putea genera nemulțumiri: situația economică din RM este extrem de dificilă, multiplele crize au lovit grav în cetățeni, iar inflația este una dintre cele mai mari din Europa.

Șor a luat locul unor protestatari autentici și el i-a împins din această zonă, vulnerabilă pentru guvernare. Dacă acolo ar fi fost protestatari de bună credință, guvernarea ar fi avut mult mai multe probleme. Sunt și alte partide care ar protesta, dar nu vor să se asocieze cu Partidul „Șor” și liderul acestuia, care este unul din cele mai discreditate personaje din RM. Totodată, am impresia că mulți din participanții la acest protest au venit remunerați, dar acest lucru trebuie să fie dovedit prin fapte”, a mai spus Anatol Țăranu.

Referitor la protestul organizat de Partidul „Șor”, președintele Maia Sandu a comentat că oamenii au dreptul la proteste. „În același timp, instituțiile statului asigură și vor asigura ordinea publică”, a punctat președintele.

Pe Maia Sandu o vedeți, iar războiul din Ucraina nu-l vedeți?”

Amintim că duminică, 18 septembrie, Partidul „Șor” a organizat o acțiune de protest în centrul capitalei în cadrul căreia a demarat inclusiv instalarea unui orășel de corturi. Organizatorii au solicitat într-un demers adresat Primăriei Chișinău permisiunea de a organiza un protest non-stop până la finele lunii septembrie. Potrivit lor, protestul urma să întrunească „circa 50 de mii de oameni”. În timpul protestului organizatorii au pretins că au venit 40 de mii de cetățeni. Poliția însă estimează că evenimentul a întrunit 6500 de protestatari. Aceștia au scandat lozinci împotriva actualei guvernări și au cerut demisia Maiei Sandu. Protestatarii s-au arătat nemulțumiți de prețurile mari din RM și de faptul că președintele refuză să meargă la Moscova să negocieze gaz mai ieftin.

Acest fapt i-a revoltat pe unii chișinăuieni. „Dacă Putin vrea să vândă gaz, n-are decât să-l vândă, nu să cheme politicienii la Moscova, la negocieri. Ucrainenii îi vor pune la punct. Vedeți ce fac rușii în Ucraina?”, a încercat un chișinăuian să convingă o protestatară.

Aceasta i-a răspuns că rușii n-au decât să facă ce vor. „Ba nu! Pe Maia Sandu o vedeți, dar războiul din Ucraina nu-l vedeți?”, s-a revoltat bărbatul.

Chiar dacă se arată nemulțumiți de tarife și prețurile mari la produse, nici în cadrul acestui protest, ca și la celelalte organizate de reprezentanții stângii politice, organizatorii nu suflă un cuvânt despre războiul din Ucraina și șantajul energetic al Rusiei, care de fapt sunt principalele cauze ale majorării prețurilor, ci dau vina doar pe guvernare.

Câteva partide, printre care Platforma DA și Partidul Liberal, au avut o reacție critică la adresa protestului organizat de Partidul „Șor”.

Partidul Platforma DA nu va ieși la protest alături de Șor, Dodon, Platon, Plahotniuc. Noi am ieșit la proteste împotriva lor și vrem pedepsirea tuturor celor care au încălcat legea”, a anunțat liderul partidului, Dinu Plângău.

La rândul său, Partidul Liberal s-a declarat consternat de faptul că un partid care s-a plasat în opoziție cu justiția din R. Moldova este lăsat să antreneze Chișinăul într-un nou conflict geopolitic, obstrucționând cursul declarat, proeuropean, al Republicii Moldova. „În astfel de condiții, partidele care apără interesele Kremlinului vor adera, pe cale de consecință, la cauza strict personală a liderilor Partidului „Șor”, iar Republica Moldova se va trezi în imposibilitatea de a ieși de sub controlul Rusiei din cauza existenței rețelelor de agenți din societatea noastră. În condițiile în care escaladarea unor conflicte în Republica Moldova ar putea agrava situația existentă, legată de războiul din Ucraina, PL își exprimă dezacordul față de metodele practicate de Partidul „Șor” și nedumerirea față de lentoarea și tergiversările examinării „dosarului penal Șor” de către Curtea de Apel timp de patru ani”, se arată în declarația PL.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE