„Revoluția rusă” la Chișinău. Episodul întâi: „Mobilizarea parțială”

574
0
Scriitorul Mircea V. Ciobanu
Scriitorul Mircea V. Ciobanu

Încă înainte de „protestul non stop” al ortacilor lui Șor, adevărații lui organizatori s-au developat de o manieră lamentabilă. Înarmați cu sloganul esențial al luptei lui Putin  cu lumea: „Să înghețe coada lupului!” (rus: „Мёрзни, мёрзни, волчий хвост!”), un citat dintr-un basm rusesc (echivalent cu Ursul păcălit de vulpe din pușculița folclorului nostru), angajații birourilor de tehnologii  politice din capitala Rusiei au propus o caricatură: un braț de vreascuri pentru iarnă, legați cu o fundiță de cadou, cu inscripția: „Buket Moldavii” („Buchetul Moldovei”). Un observator atent a deconspirat imediat sursa glumei pe seama moldovenilor, condamnați de Kremlin să înghețe în această iarnă. Or moldovenii nu prea știu sensul sintagmei: e vorba de vermut moldovenesc, un vin tare, puternic aromatizat, pe care îl beau pe timpul URSS (numai) vecinii din Est. Deși prezent, în anii sovietici, și pe rafturile magazinelor din Chișinău, în general, era o marfă pentru export. Consecutiv, doar rușii ar înțelege gluma.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Tot numai rușii ar putea să înțeleagă lozincile „protestatarilor” de duminica trecută, scrise în limba rusă. Orheiul a venit la Chișinău cu slogane rusești?! Să fim serioși! Pur și simplu, după vizita de la Moscova și întâlnirea cu conducerea parlamentului rus, șor-cialiștii au mărșăluit și au întins corturi în fața parlamentului de o manieră care să placă Moscovei, demonstrând fidelitate și angajare în proiect.

Interesant că la faza aceasta, proiectul războiului președintelui rus cu lumea angajează activ pușcăriașii. Evgheni Prigojin, patronul discret al unității militare „Wagner”, umblă prin pușcăriile rusești și le promite deținuților, pe proprie răspundere, eliberarea înainte de termen, în schimbul participării la războiul din Ucraina. „Patria-mamă” are nevoie de carne de tun și caută marfă de calitate îndoielnică, dar care se consumă fără regrete. E o poveste întreagă aici… De ce ne-am mira? Cineva dintre politicienii latinoamericani declarase în aceste zile că dacă undeva în lume există vreun dictator tiran și criminal, inevitabil vom afla că el este prieten cu Putin și cu Rusia. Aceasta este rezerva lui strategică: pușcăriașii.

Iată că și la Chișinău cei care ies în avangarda războiului ca dușmani ai guvernării proeuropene și aliați indiscreți ai Rusiei în război cu Occidentul, sunt oamenii conduși de un hoț condamnat de instanță (și a cărui vină nu a fost pusă la îndoială și anulată de vreo altă instanță), de alți câțiva inși puși sub anchetă, cu afaceri dubioase, logic deductibile din comportamentul lor, asistați masiv de oameni aduși aici de dragul tradiționalului salam & hrișcă. Este umilitor pentru întreaga populație să poți converti și manipula atâta lume, adusă sub pragul sărăciei, dezumanizată, degradată și dresată să strige orice, de dragul unor pomeni înjositoare.

Adineaori, alarmată de înaintarea insistentă a ucrainenilor pe toate fronturile, unul dintre purtătorii de cuvânt ai Kremlinului, directorul Agenției Russia Today, Margarita Simonian, transmite lumii comentariul pe pagina sa: „Judecând după cele întâmplate sau pe cale să se întâmple, această săptămână fie va constata victoria noastră (a Rusiei – mvc), fie va fixa ajunul războiului nuclear. O a treia variantă nu se întrevede”. Or asta e o amenințare și un șantaj terorist evident.

Intenția o confirmă, în dimineața când lumea marchează „Ziua internațională a Păcii”, președintele rus, care anunță „mobilizarea parțială”, răspunsul lui disperat la înaintarea forțelor ucrainene. „Parțială” include un soi de ezitare, dar și o amânare a declarării deschise a stării de război. În fine, proiectând un soi de referendum, precipitat și implicit șifonat, de alipire a enclavelor separatiste, dar și a altor teritorii ocupate din Ucraina în componența Federației Ruse, Putin lasă să se înțeleagă că încercarea Ucrainei de a elibera aceste teritorii va fi interpretată ca atac asupra Rusiei.

La prima vedere, nimic nou, oricum rușii pierd rușinos bătălia pe câmpul de luptă. Și aici vine lovitura de grație (probabil că formularea ei pentru public este detaliul care a amânat declarația lui Putin cu o noapte): dacă „integritatea teritorială” va fi amenințată, Rusia va face uz de toate mijloacele posibile, inclusiv de arma nucleară. Și, ca să nu rămână dubii de interpretare, Putin a adăugat: „Nu este un bluff”. Nimic nou nici aici, același șantaj banditesc: dacă lumea asta neascultătoare nu ne acceptă impertinența, ea trebuie să dispară! QED.

Și la Chișinău, ca și în Rusia mare, mobilizarea e deocamdată parțială. Când va fi aruncată în luptă rezerva de aur?

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE