Noua combinație a lui Șor. Ce se întâmplă în dosarul Ilan Șor examinat la Curtea de Apel Chișinău

672
0

Dosarul lui Ilan Șor se află pe ultimii pași de examinare la Curtea de Apel Chișinău, iar ședințele sunt planificate în termene strânse. Avocații celui condamnat în primă instanță în dosarul Furtul miliardului se pare că au pus la cale o strategie pentru a tergiversa pronunțarea unei decizii definitive.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Miercuri, a avut loc o ședință la Curtea de Apel Chișinău. Urmează să fie audiat un martor al apărării. De fapt, au mai rămas să fie audiați în total trei martori ai apărării. Au fost examinate toate probele acuzării”, a declarat procurorul responsabil de comunicare cu presa al Procuraturii Generale, Mariana Cherpec, pentru „Gazeta de Chișinău”.

De partea cealaltă, avocații lui Ilan Șor au înaintat mai multe cereri și demersuri pe marginea cărora completul de judecători urmează să se pronunțe.

„Mai mult, niște avocați din Federația Rusă au înaintat cereri prin care au solicitat să le fie prezentate materialele cauzei penale, având în vedere faptul că au mandat să îl apere pe Ilan Șor.

Prin urmare, în aceste circumstanțe, completul de judecători urmează să examineze cererile avocaților din Federația Rusă și să decidă dacă le acceptă sau nu cererile”, a adăugat procurorul.

Conform procedurii, completul de judecători și procurorii trebuie să le acorde timp noilor avocați pentru a lua cunoștință de materialele cauzei penale, care este de altminteri foarte voluminoasă, 20 de volume. Acest lucru înseamnă de fapt o nouă tergiversare.

Șor caută noi posibilități de tergiversare

„Opinia publică trebuie să știe că tergiversările nu au loc din cauza procurorilor sau a judecătorilor pentru că ședințele sunt stabilite la termene foarte scurte. Dacă nu mă înșel, pentru săptămâna viitoare, este planificată o altă ședință”, a subliniat Mariana Cherpec.

Deciziile Curții de Apel sunt definitive, executorii, dar nu irevocabile. Hotărârile pot să fie contestate cu recurs la Curtea Supremă de Justiție.

După pronunțarea deciziei instanței de apel, prin intermediul Ministerului Justiției, hotărârea urmează să fie transmisă autorităților din Israel pentru executare sau, mai exact, ca anexă la materialele de extrădare.

Potrivit unui raport al Comitetului Consultativ Independent Anticorupție (CCIA), autorităților Republicii Moldova și presei de investigație, Ilan Șor se află în Israel. El a fost văzut și filmat de cetățeni moldoveni pe străzile orașului unde locuiește, Caesarea. În august 2019, Interpol a acceptat o cerere de extrădare, doar că Șor nu a fost predat de autoritățile israeliene.

„Comisia de control a fișierelor Interpol a primit o solicitare din partea lui Șor, care a contestat conformitatea datelor în privința sa cu statutul Interpolului. În urma unei decizii a Comisiei de control a fișierelor din aprilie 2022, contestația a fost respinsă. Astfel, procesul de extrădare trebuie să se conformeze regulilor statului Israel – o decizie a Ministerului israelian al Justiției, urmată de eventuale contestații în instanțele judecătorești”, au dezvăluit autorii raportului CCIA.

Peregrinările dosarului Șor

Acum mai bine de un an, pe 20 august 2021, magistrații Curții Supreme de Justiție au admis cererea înaintată de avocații fostului primar de Orhei privind strămutarea judecării cauzei penale de la Curtea de Apel Cahul la Curtea de Apel Chișinău.

Dosarul Șor a fost repartizat judecătorilor Stelian Teleuca, Oxana Robu și Ion Bulhac. Ultimul a fost numit judecător-raportor responsabil de caz.

La sfârșitul anului 2014, Ilan Șor a fost învinuit că, în calitate de șef al Băncii de Economii, ar fi obținut prin înșelăciune peste cinci miliarde de lei pe care i-a spălat prin firme offshore. Cauza penală a ajuns în prima instanță în august 2016.

În 2017, după ce procurorii solicitaseră 19 ani de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani pentru Șor, judecătorul Andrei Neculcea a stabilit o pedeapsă de 7,5 ani de pușcărie.

Ulterior, dosarul a ajuns la Curtea de Apel Chișinău, la Curtea de Apel Cahul, unde au avut loc aproape 60 de ședințe. Dosarul lui Ilan Șor s-a judecat mai bine de trei ani la Curtea de Apel Cahul fără niciun rezultat. Din cele 59 de ședințe stabilite, 51 au fost amânate din diverse motive, printre care solicitări de a schimba completul de judecată, lipsa avocaţilor de la ședinţe, sesizări nefondate la Curtea Constituţională.

După criza politică din iunie 2019, Ilan Șor a fugit din Republica Moldova.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE