A fost lansat 𝐏𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦𝐮𝐥 „𝐅𝐚𝐦𝐢𝐥𝐢𝐚”, 𝐮𝐧 𝐬𝐞𝐭 𝐝𝐞 𝐦𝐚̆𝐬𝐮𝐫𝐢 𝐠𝐮𝐯𝐞𝐫𝐧𝐚𝐦𝐞𝐧𝐭𝐚𝐥𝐞 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐬𝐮𝐬𝐭̦𝐢𝐧𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐟𝐚𝐦𝐢𝐥𝐢𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐬̦𝐢 𝐚 𝐜𝐨𝐩𝐢𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐝𝐢𝐧 𝐑𝐞𝐩𝐮𝐛𝐥𝐢𝐜𝐚 𝐌𝐨𝐥𝐝𝐨𝐯𝐚

342
0

Ministerul Muncii și Protecției Sociale a lansat, ieri, 21 septembrie, programul „Familia”, un pachet de măsuri guvernamentale, orientate spre suportul copiilor și al familiilor cu copii din Republica Moldova, valabile începând cu această toamnă, scrie într-un comunicat emis de Guvern.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Astfel, începând cu 1 octombrie 2022, toți copiii până la vârsta de 2 ani vor primi o indemnizație lunară de 1000 de lei, indiferent dacă părinții acestora sunt persoane asigurare sau neasigurate social. Această indemnizație va fi achitată suplimentar pentru persoanele asigurate și majorată de la 740 la 1000 de lei pentru persoanele neasigurate. De asemenea, se majorează de la 370 la 500 de lei și indemnizația lunară de suport pentru creșterea gemenilor sau a mai multor copii născuți dintr-o singură sarcină, prevede programul.

Totodată, din 1 ianuarie 2023, indemnizația unică acordată la nașterea copilului va crește cu 864 de lei, de la 10068 până la 10932 de lei.

Concomitent, sunt aplicate măsuri de prevenire a separării copiilor de părinți. În acest sens, grație suportului financiar din partea unor organizații internaționale, din septembrie curent, circa 25000 de beneficiari vor primi ajutor financiar în valoare de până la 4000 de lei, achitat pentru asigurarea condițiilor adecvate de creștere a copilului, îngrijirea și tratarea copilului bolnav, prevenirea oricărei situații de risc, care ar putea cauza separarea copiilor de părinți. Ajutorul bănesc va fi acordat în perioada septembrie 2022-septembrie 2023, în cadrul Serviciului social de sprijin pentru familiile cu copii, prin intermediul structurilor teritoriale de asistență socială.

Totodată, Guvernul a alocat din bugetul de stat aproape 1 miliard de lei pentru acordarea unui ajutor unic de 1500 de lei copiilor cu dizabilități și altor beneficiari de alocații sociale de stat, precum și persoanelor care primesc o pensie mai mică de 5000 de lei, măsură valabilă din 1 octombrie curent.

Un alt aspect al programului „Familia” vizează activizarea revenirii la serviciu a mămicilor, precum și asigurarea posibilității de a îmbina cu succes activitatea profesională și viața personală.

În acest sens, MMPS vine cu mai multe măsuri, active deja începând cu 1 septembrie curent. Una dintre ele este includerea opțiunii de achitare a indemnizației pentru îngrijirea copilului în cuantum de 90% din venit până la împlinirea vârstei de 1 an și 2 luni a copilului. De asemenea, au fost introduse programele flexibile de muncă, fapt ce va permite părinților să negocieze orele de lucru și să-și stabilească un program care să le permită atât să activeze, cât și să participe la creșterea copiilor.

Tot din 1 septembrie, este posibilă partajarea concediului de îngrijire a copilului între soți, iar perioada în care tații pot solicita concediul paternal de 14 zile s-a extins de la 56 de zile la 12 luni.

În același context, Ministerul Muncii și Protecției Sociale conlucrează cu alte ministere de resort în vederea reglementării activității mini-creșelor de tip familial pentru copiii mai mici de trei ani, care vor putea fi create începând cu anul 2023. Tot din anul viitor, va fi posibilă subvenționarea de către stat a serviciilor alternative de îngrijire a copiilor, inclusiv deschiderea creșelor în cadrul întreprinderilor.

Protecția copiilor aflați în situație de risc și dezvoltarea serviciilor de asistență socială a acestora reprezintă o altă prioritate a Ministerului Muncii și Protecției Sociale. În acest scop, vor fi finanțate suplimentar 20 de servicii noi de asistență parentală profesionistă pentru plasamentul acestei categorii de copii, inclusiv a copiilor refugiați din Ucraina.

Totodată, s-a majorat până la 2074 de lei indemnizația lunară pentru 1056 de copii care sunt plasați în serviciul social de asistență parentală profesionistă și în casele de tip familial. Măsurile respective vor fi valabile în perioada septembrie 2022-septembrie 2023 și sunt finanțate din fonduri donate de organizații internaționale.

Tot pentru perioada septembrie 2022-septembrie 2023, vor fi angajați 900 de asistenți personali noi, care vor avea grijă de copiii cu dizabilități severe, și 42 de specialiști în domeniul protecției copilului în cadrul structurilor teritoriale de asistență socială.

În același interval, asistenții parentali profesioniști, părinții-educatori, asistenții sociali comunitari, specialiștii în domeniul protecției drepturilor copiilor și a familiilor aflate în situație de risc, precum și personalul structurilor teritoriale de asistență socială, implicat în gestionarea crizei refugiaților, vor beneficia de un suport financiar lunar de 1000 de lei.

Așadar, prin aceste măsuri, Ministerul Muncii și Protecției Sociale tinde să susțină familiile cu copii, să creeze condiții favorabile pentru îmbinarea vieții profesionale și a celei personale și, nu în ultimul rând, să asigure protecția copiilor aflați în situații de risc și a familiilor vulnerabile, astfel încât să prevină separarea copiilor de părinți, iar cât mai mulți copiii orfani să beneficieze de o familie, scrie în comunicat.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT