Reacția Kremlinului la noile dovezi privind crimele comise de trupele rusești la Izium: Noi suntem de partea adevărului

440
0

Kremlinul a reacționat luni față de noile acuzații privind crimele de război comise de trupele rusești în teritoriile ucrainene recent eliberate, afirmând că Rusia va „apăra adevărul”, relatează Reuters, citat de hotnews.ro.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

În jur de 450 de trupuri neînsuflețite, despre care Ucraina afirmă că au fost civili, au fost descoperite în ultimele zile în gropi comune din apropierea orașului Izium după ce forțele rusești s-au retras haotic din regiunea Harkov mai devreme în cursul lunii septembrie.

Forțele rusești ocupaseră teritorii ucrainene din Harkov încă din primele zile ale invaziei declanșate de Vladimir Putin pe 24 februarie.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că investigatorii ajunși la Izium au găsit dovezi privind folosirea torturii de către forțele de ocupație rusești, autoritățile ucrainene publicând inclusiv înregistrări video cu camerele de tortură ale rușilor.

Kremlinul neagă crimele comise de forțele sale armate

Întrebat luni despre acuzațiile formulate de Zelenski, purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov le-a spus jurnaliștilor de la Moscova că este vorba de „același scenariu ca la Bucha”.

„Este o minciună și bineînțeles că noi vom apăra adevărul în această poveste”, a adăugat Peskov.

În pofida amplelor dovezi prezentate atât de autoritățile ucrainene, cât și de presa internațională, Kremlinul a negat constant că forțele sale armate au comis crime de război împotriva civililor din Bucha și alte localități ucrainene pe care le-au ocupat în primele faze ale războiului.

La începutul lunii trecute procurorul general al Ucrainei a acuzat trupele rusești de comiterea a peste 27.000 de crime de război însă este probabil ca acest număr să crească dramatic după descoperirile făcute în noile teritorii eliberate.

Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski a declarat vineri seară că Rusia a repetat la Izium scenariul de la Bucha, el afirmând că în afara unei gropi comune, au fost găsite camere de tortură în care au fost abuzaţi civili din oraşele ocupate, spaţii în care erau ţinuţi inclusiv străini, el prezentând cazul a șapte cetăţeni din Sri Lanka veniţi la studii, capturaţi în martie de forţele ruse şi găsiţi într-un subsol, scrie news.ro.

„În regiunea Harkov, sunt în derulare investigaţiie în zonele care au fost eliberate de ocupaţia rusă. Se consemnează toate crimele ruşilor, se strâng dovezi ale vinovăţiei lor. Au fost găsite camere de tortură în care au fost abuzaţi civili din oraşele ocupate, spaţii în care erau ţinuţi oameni – chiar şi străini”, a afirmat preşedintele Ucrainei în obişnuitul său discurs zilnic.

Conform lui Zelenski şapte cetăţeni din Sri Lanka, studenţi ai Colegiului Medical Kupyansk, capturaţi de soldaţii ruşi în luna martie, au fost ţinuţi într-un subsol.

„Abia acum, după eliberarea regiunii Harkov, aceşti oameni au fost salvaţi şi li se oferă îngrijiri medicale adecvate”, a precizat liderul de la Kiev.

Exhumarea cadavrelor continuă la o groapă comună de lângă Izium.

„Până acum, au fost găsite peste 440 de morminte. Este prea devreme să stabilim numărul de persoane îngropate acolo, investigaţiile sunt în desfăşurare. Există deja dovezi clare de tortură, tratament umilitor al oamenilor… Mai mult, există dovezi că soldaţii ruşi, ale căror poziţii nu erau departe de acest loc, au împuşcat oameni doar pentru amuzament”, a relatat Zelenski.

„Lumea trebuie să reacţioneze la toate acestea. Rusia a repetat la Izium ceea ce a făcut la Bucea. Şi acum tocmai am început să aflăm întregul adevăr despre ceea ce se întâmpla în regiunea Harkov la acea vreme”, a adăugat el.

Preşedintele ucrainean a apreciat că este bine că o echipă ONU va vizita acest loc de lângă Izium, pentru a-i putea informa pe toţi cei din sistemul Naţiunilor Unite în legătură cu „ceea ce au făcut teroriştii ruşi”.

„Vom asigura accesul deplin al jurnaliştilor pe teritoriul eliberat şi în toate locurile în care oamenii au fost abuzaţi. Vom oferi acces pentru a spune lumii că ruscismul trebuie condamnat. Mulţumesc tuturor partenerilor noştri, tuturor liderilor şi oamenilor noştri obişnuiţi care sprijină lupta pentru dreptate. Luptă pentru recunoaşterea oficială a Rusiei ca stat sponsor al terorismului, pentru întărirea sancţiunilor împotriva Rusiei pentru această teroare”, a subliniat Volodimir Zelenski.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE