Prestație excelentă a Anastasiei Nichita la Mondiale

469
0
59kg WW - Anastasia NICHITA (MDA) df. Sakura MOTOKI (JPN)

Luptătoarea Anastasia Nichita (23 de ani, cat.59 kg) a avut o evoluție excepțională la Campionatele Mondiale, ce se desfășoară în perioada 10-18 septembrie curent la Belgrad (Serbia). Campioana europeană a acces pentru prima dată într-o finală de Mondiale la seniori (în 2018 ea și-a adjudecat titlul mondial la tineret).

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Discipola antrenorului Tudor Cîrlan a învins-o în lupta sa inaugurală la acest turneu, din calificări, pe sportiva din Canada, Laurence Beauregard, campioană panamericană în exercițiu. După ce a preluat conducerea (4-0) cu două procedee reușite, Anastasia s-a impus prin tuș încă în prima parte a meciului. În sferturi, conaționala noastră a dat piept cu reprezentanta Chinei, Qi Zhang, dublă vicecampioană a Asiei. După o primă repriză echilibrată, pe care luptătoarea din Moldova a câștigat-o cu 4-2, în a doua ea s-a dezlănțuit și s-a impus înainte de expirarea timpului regulamentar.

În semifinale, sportiva noastră s-a confruntat cu japoneza Sakura Motoki, campioana mondială din acest an la U-20. Partida se dovedi extrem de echilibrată, cu răsturnări spectaculoase de situație și de scor. Mai întâi eleva școlii moldovenești de lupte preluă conducerea cu 2-0, mărindu-și în a doua repriză avantajul până la 4-0. După care japoneza a întreprins un efort de revanșare ieșit din comun, reușind nu doar să reducă în două rânduri diferența (4-1 și 4-3), ci chiar să preia conducerea (4-5), cu 44 de secunde înainte de soneria finală. În această situație dificilă, Anastasia Nichita a dat dovadă de mare caracter, nelăsându-se pradă disperării și impunându-se cu 7-5 – o victorie muncită ce a propulsat-o în marea finală, pe care a disputat-o ieri seara târziu în compania norvegienei Grace Jacob Bullen, dublă campioană europeană, pe care a reușit s-o învingă la Mondialele și Europenele din 2019, dar și la alte competiții.

O altă compatrioată de-a noastră, Irina Rîngaci (21 de ani, cat.68 kg), a luptat în aceeași seară de joi pentru distincția de bronz. În optimile de finală ea a trecut cu 10-0 de sportiva din Ungaria, Noémi Szabados, în acest an medaliată cu bronz la Europene U-23, apoi cu 14-4 de Delgermaa Enkhsaikhan (Mongolia), vicecampioană a Asiei. În semifinale, Irina a cedat în fața sportivei din SUA, Tamyra Stock Mensah (29 de ani), campioană olimpică la Tokyo (2021) și deținătoare a titlului mondial (2019).

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE