Prestație excelentă a Anastasiei Nichita la Mondiale

250
0
59kg WW - Anastasia NICHITA (MDA) df. Sakura MOTOKI (JPN)

Luptătoarea Anastasia Nichita (23 de ani, cat.59 kg) a avut o evoluție excepțională la Campionatele Mondiale, ce se desfășoară în perioada 10-18 septembrie curent la Belgrad (Serbia). Campioana europeană a acces pentru prima dată într-o finală de Mondiale la seniori (în 2018 ea și-a adjudecat titlul mondial la tineret).

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Discipola antrenorului Tudor Cîrlan a învins-o în lupta sa inaugurală la acest turneu, din calificări, pe sportiva din Canada, Laurence Beauregard, campioană panamericană în exercițiu. După ce a preluat conducerea (4-0) cu două procedee reușite, Anastasia s-a impus prin tuș încă în prima parte a meciului. În sferturi, conaționala noastră a dat piept cu reprezentanta Chinei, Qi Zhang, dublă vicecampioană a Asiei. După o primă repriză echilibrată, pe care luptătoarea din Moldova a câștigat-o cu 4-2, în a doua ea s-a dezlănțuit și s-a impus înainte de expirarea timpului regulamentar.

În semifinale, sportiva noastră s-a confruntat cu japoneza Sakura Motoki, campioana mondială din acest an la U-20. Partida se dovedi extrem de echilibrată, cu răsturnări spectaculoase de situație și de scor. Mai întâi eleva școlii moldovenești de lupte preluă conducerea cu 2-0, mărindu-și în a doua repriză avantajul până la 4-0. După care japoneza a întreprins un efort de revanșare ieșit din comun, reușind nu doar să reducă în două rânduri diferența (4-1 și 4-3), ci chiar să preia conducerea (4-5), cu 44 de secunde înainte de soneria finală. În această situație dificilă, Anastasia Nichita a dat dovadă de mare caracter, nelăsându-se pradă disperării și impunându-se cu 7-5 – o victorie muncită ce a propulsat-o în marea finală, pe care a disputat-o ieri seara târziu în compania norvegienei Grace Jacob Bullen, dublă campioană europeană, pe care a reușit s-o învingă la Mondialele și Europenele din 2019, dar și la alte competiții.

O altă compatrioată de-a noastră, Irina Rîngaci (21 de ani, cat.68 kg), a luptat în aceeași seară de joi pentru distincția de bronz. În optimile de finală ea a trecut cu 10-0 de sportiva din Ungaria, Noémi Szabados, în acest an medaliată cu bronz la Europene U-23, apoi cu 14-4 de Delgermaa Enkhsaikhan (Mongolia), vicecampioană a Asiei. În semifinale, Irina a cedat în fața sportivei din SUA, Tamyra Stock Mensah (29 de ani), campioană olimpică la Tokyo (2021) și deținătoare a titlului mondial (2019).

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT