Șeful Pentagonului, despre contraofensiva ucrainenilor: „Este foarte, foarte încurajator”

295
0
Secretarul american al apărării, Lloyd Austin. Foto: Profimedia

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a remarcat vineri succesul forțelor ucrainene în operațiunile lor din Harkov și Herson, scrie Reuters. Avansul puternic al ucrainenilor și contraofensiva-surpriză din Harkov au provocat pierderi imense rușilor, estimează serviciile occidentale de informații, scrie Digi24.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Trupele ucrainene au recucerit peste 700 de kilometri pătrați de teritoriu în sud și în regiunea Harkov din est, unde au avansat până la 50 de kilometri dincolo de liniile rusești și au eliberat peste 20 de sate, a declarat joi un general ucrainean.

„Vedem succese în Herson, vedem succese în Harkov, ceea ce este foarte, foarte încurajator”, a declarat Lloyd Austin la o conferință de presă în Cehia, alături de omologul său de la Praga.

Avansul ucrainenilor reprezintă o lovitură serioasă pentru ruși, care au suferit pierderi imense în vieți omenești, potrivit serviciilor occidentale de informații. Totodată, reprezintă un avânt puternic pentru Kiev, care este nerăbdător să le arate puterilor occidentale care îl susțin că poate schimba lucrurile pe teren și merită sprijin în continuare.

Unele dintre cele mai mari câștiguri par să fi fost realizate săptămâna aceasta, în timpul unei contraofensive-surpriză a ucrainenilor în Harkov, unde trupele Kievului au reușit o străpungere neașteptată și adâncă în liniile rușilor. Ucraina anunță de mai multe săptămâni o puternică contraofensivă în sud, iar analiștii militari occidentali sunt de părere că Rusia s-ar fi lăsat descoperită în alte zone, pentru a-și întări trupele din sud.

Joi, secretarul Lloyd Austin a anunţat la baza americană Ramstein din Germania, unde s-au reunit aliaţii Kievului pentru a-şi coordona sprijinul, că Statele Unite vor livra Ucrainei un nou ajutor militar în valoare de 675 milioane de dolari.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT