Dumitru Crudu: „Această ediție este una dintre cele mai reușite”

519
0
Dumitru Crudu își lansează romanul „Ziua de naștere a lui Mihai Mihailovici” la Bookfest Chișinău

Dumitru Crudu, cum ți-a părut ediția din acest an a Bookfest-ului de la Chișinău?

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Târgul de Carte Bookfest din acest an mi s-a părut, parcă, mai dinamic, mai vioi, mai plin de viață decât în alți ani. Mai multă lume, mai multe vânzări, mai multe cărți, mai multe lansări. Aici mi-am întâlnit unii prieteni pe care nu i-am văzut de vreo zece ani. Târgul de Carte e cel mai bun loc pentru a-ți reîntâlni prietenii de cândva. Veneam dimineața și plecam seara, cu multe cărți noi și cu impresii de neuitat.

La ce evenimente ai participat în cadrul Târgului? Cum s-au desfășurat?

Am lansat romanul meu „Ziua de naștere a lui Mihai Mihailovici” care, până pe 24 februarie, părea a fi un roman despre istorie, iar după 24 februarie pare a fi un roman despre actualitate. Romanul meu se termină cu invazia Basarabiei pe 28 iunie 1940 și începe pe 28 iunie 2018 și faptul că am inversat cursul istoriei îl face foarte actual. Într-un fel, romanul meu a anticipat felul cum a evoluat istoria. Despre asta s-a menționat și la lansare, iar directoarea editurii Humanitas, doamna Lidia Bodea, a propus chiar ca romanul meu să fie studiat în școli. Nu era niciun profesor ca să audă asta, dar mie mi s-a părut cea mai importantă apreciere. Sala a fost plină și mi s-au cumpărat multe cărți, am dat și multe autografe, ceea ce nu mi s-a întâmplat la alte ediții.

Am mai lansat și un nou număr al revistei TIMPUL DIN ROMÂNIA, la care au venit și mulți dintre autorii care scriu în publicația noastră. În revistă am publicat un amplu interviu cu scriitorul și cineastul Igor Isac despre cum a fost hărțuit de KGB și în jurul confesiunii sale s-a iscat o discuție foarte interesantă, la care a participat și regizorul Mihai Fusu, care a mărturisit că și pe el KGB-iștii au încercat să-l racoleze.

Ce semnificație are Bookfest Chișinău în contextul războiului din Ucraina?

Contrar la ce se spune că atunci când bubuie tunurile, muzele tac, muzele nu au tăcut în timpul târgului. Oamenii au cumpărat cărți, au participat la discuții, au venit într-un număr foarte mare la Târg, iar asta înseamnă că ne-am învins frica și nu o să ne învingă nimeni. Pentru că de partea noastră sunt cărțile și cultura. Această ediție a Târgului e una dintre cele mai reușite. E o victorie a umanității în fața barbariei.

Vânzările au crescut la ediția actuală a Bookfest-ului

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE