Șomerii vor primi vouchere pentru formare profesională

668
0

Persoanele înregistrate ca șomeri vor beneficia de vouchere pentru formare profesională. O hotărâre în acest sens a fost aprobată, astăzi, 7 septembrie,  de Executiv.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Voucherele vor fi acordate de către Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă (ANOFM) și vor fi utilizate de persoanele cu statut de șomer pentru a se înscrie la cursuri de calificare, recalificare sau formare continuă. Acestea vor reprezenta contravaloarea costului cursului de formare profesională, care, pentru prestatorii de servicii de instruire, va fi impozitată conform regulii generale, iar pentru șomeri va fi neimpozabilă, anunță Guvernul.

Prin introducerea voucherelor se simplifică modalitatea de selectare a prestatorilor de servicii de formare profesională, care actualmente sunt contractați conform procedurii de achiziții publice.

Astfel, ANOFM va putea să utilizeze pe deplin resursele alocate pentru instruirea șomerilor și să asigure formarea profesională a unui număr mai mare de persoane.

Șomerii își vor alege singuri prestatorii de servicii din lista celor acreditați sau autorizați temporar de Agenția Națională de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare, ceea ce va permite extinderea numărului de instituții de instruire, precum și a ariei geografice în care se vor desfășura cursurile de formare.

În anul 2021, la ANOFM au fost înregistrate 37 de mii de persoane cu statut de șomer, dintre care peste 66% nu aveau o calificare profesională. La cursuri de formare au participat doar 886 de persoane, ceea ce constituie 2,4% din numărul total de șomeri înregistrați.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE