Marina Bandur, producătoare, despre iarmarocul „Satul meu”: „Aceste târguri nu sunt promovate destul și oamenii nu știu despre ele”

588
0

Din data de 3 septembrie și până la 30 octombrie 2022, producătorii agricoli din raioanele republicii își vor putea comercializa produsele la Centrul Internațional de Expoziții Moldexpo S.A., în cadrul târgului agricol „Satul meu”. Târgul are drept obiectiv promovarea produselor autohtone, dezvoltarea relațiilor comerciale și susținerea producătorilor agricoli din R. Moldova.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

În cadrul iarmarocului, producătorii agricoli din Republica Moldova au la dispoziție o suprafață de 6.000 de metri pătrați pentru a-și expune produsele.

Reporterul „Gazetei de Chișinău” a vorbit cu doi producători autohtoni care participă la târgul agricol „Satul meu”, aceștia au spus că asemenea iarmaroace trebuie organizate cât mai des, pentru că sunt benefice.

Marina Bandur împreună cu familia ei au o afacere dulce. De mai bine de zece ani, familia Bandur comercializează miere de tot soiul. Femeia mi-a spus că în acest an au miere de floarea-soarelui, de salcâm, dar și miere de tei. În fiecare weekend femeia de afaceri va merge la târgul „Satul meu” pentru a-și vinde produsul.

„În general, târgurile sunt bine-venite pentru că îi ajută pe producătorii locali să se promoveze și să-și facă publicitate. Unicul minus e că aceste târguri nu sunt promovate destul și oamenii nu știu despre ele. Este nevoie de o promovare cât mai mare. Lumea nu a auzit despre acest târg. Chiar și noi, ca producători, am aflat de el abia cu două zile înainte să înceapă”.

Mihai Jamba este din Drochia și de aproximativ un an acesta produce ulei din dovleac presat la rece. Bărbatul mi-a spus că merge și el la iarmaroc, iar această idee este bună în situația economică din țară.

„Aceste târguri sunt benefice pentru noi, producătorii autohtoni. Suntem interesați ca ele să se desfășoare nu doar o lună sau două, ci să continue și în alte regiuni, nu numai în Chișinău, pentru ca să ne putem promova și vinde marfa”.

Weekend-ul trecut, la deschiderea iarmarocului „Satul meu”, alături de producătorii autohtoni au fost prezenți prim-ministra Natalia Gavrilița, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, și ministrul Economiei, Sergiu Gaibu.

Natalia Gavrilița a menționat că domeniul agricol a beneficiat de cel mai mare suport bugetar în acest an, iar Guvernul va continua să sprijine dezvoltarea ramurii.

„Guvernul a crescut în acest an fondul de subvenționare pentru agricultură de la 1 miliard de lei la 1,7 miliarde de lei. Acești bani au mers la mii de producători, care au putut să investească în tehnologii și proiecte noi, care au primit subvenții pentru acciza la motorină. Pentru mulți agricultori s-a simplificat contractarea unui credit sau asigurarea în agricultură – un domeniu care suntem cu toți interesați să se dezvolte. Tot în acest an am reușit să obținem creșterea cotelor de export în Uniunea Europeană la o serie de produse agricole și liberalizarea transportului rutier cu Uniunea Europeană, ceea ce va facilita aceste exporturi. Guvernul pe care am onoarea să-l conduc este unul care a fost, este și rămâne un aliat puternic al agriculturii moldovenești”, a mai spus prim-ministra.

Gavrilița a mai menționat că obținerea statutului de țară-candidat la Uniunea Europeană va deschide noi posibilități pentru investiții, proiecte și subvenții care vor merge în agricultura Moldovei.

De asemenea, prim-ministra a încurajat producătorii agricoli să depună dosarele la fondurile existente pentru susținerea ramurii agricole, cum ar fi Fondul de Dezvoltare Regională și Locală, Fondul Ecologic, Fondul de Subvenții în Agricultură.

Târgul agricol „Satul Meu”, organizat cu eforturile conjugate ale Ministerului Economiei și Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, se va desfășura la Moldexpo în fiecare weekend al lunilor septembrie și octombrie, în intervalul orelor 09:00 – 18:00, str. Ghioceilor 1.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE