Alergia la ambrozie. Calvarul ce se accentuează anual

590
0

Nu există date oficiale legate de persoanele alergice la ambrozie, însă numărul acestora este în creștere de la an la an, pentru că planta se extinde și acoperă zone noi. Totuși, lunile mai-septembrie sunt cea mai grea perioadă a anului pentru persoanele alergice la ambrozie.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Florile plantei sunt purtătoare de polen. Polenizarea este realizată cu ajutorul vântului prin răspândirea grăuncioarelor de polen. O singură plantă matură poate elibera în atmosferă câteva miliarde de grăuncioare de polen și până la 30.000 de semințe, care își păstrează calitățile germinative până la 40 de ani. Planta atinge perioada de maximă polenizare în lunile august – septembrie şi rezistă până la sfârșitul lui octombrie.

Ca prin minune și parcă de nicăieri începuse o mâncărime îngrozitoare la ochi. Se întâmpla cu cinci ani în urmă. Era începutul lunii iunie și doar „aterizasem” în vacanța de vară la bunici, de care n-am reușit să mă bucur.

Nopți de chin. Strănutat încontinuu, mâncărimi îngrozitoare de ochi și deranj inexplicabil în gât, la pachet cu mâncărimi pe cerul gurii. De râs și de plâns. Nu înțelegeam cum poate să te mănânce cerul gurii. Bănuiam că poate fi o reacție a organismului la mirosul unui praf pentru haine ce stătea într-un dulap din camera unde dormeam. Deși nu fusesem alergică până atunci la nimic.

Și acum îmi amintesc. M-am întors la Chișinău și parcă îmi revenisem. Confirmându-mi că e totuși de la mirosul de praf pentru haine.

O altă vară, aceleași simptome. De data asta eram la Chișinău. Și „sărbătoarea” începuse din luna mai. Mâncărimile la ochi și pe cerul gurii deveneau deja insuportabile. Eu ajungând la stare de leșin. O vizită la medic mi-a confirmat: „Alergie la ambrozie”. Sincer? Nici nu știam cum arată planta.

Picături nazale și pentru ochi, medicamente naturiste și ceaiuri, asta mi-a fost recomandat de către medic, toate acestea ameliorând problema pe termen scurt.

Ei bine, acum doi ani, când începuse și COVID-ul, de râs și de plâns, dar, în perioada mai-august, când începuse să-mi apară simptomele, de fiecare dată când mergeam să mă testez pentru COVID, mă rugam să fie alergia la ambrozie.

Anul acesta o așteptam cu pieptul deschis, ba chiar mă amuzam și tot le spuneam prietenilor: „COVID-ul a luat și ambrozia, se pare”, dar, „nu zi hop până n-ai sărit” e despre mine și vara lui 2022.

Simptomele au început să-mi apară la începutul lunii august, târziu comparativ cu anii trecuți, dar de zece ori mai intense. Eram gata să apelez la orice preparat pentru a-mi trece mâncărimile la ochi, din cauza cărora îmi afectau și vederea.

Tratamentele de anii trecuți cu picături nazale și pentru ochi nu-și mai făceau efectul. Iar mâncărimile la ochi erau îngrozitoare, din cauza asta și stările de nervozitate nu au lipsit.

După o discuție cu medicul, am ajuns la concluzia că „răbdăm așa, până rezolvă autoritățile”, pentru că a apărut un nou tratament care e pe bază de hormoni și, în cazul meu, nu este o scăpare. „Sunt rezervată, hai să mai răbdăm așa”, încerca să mă liniștească medicul de familie.

Ca mine mulți, chiar „o grămadă” aș spune. Într-adevăr, tare mulți alergici la ambrozie, vara asta a fost și mai chinuitoare, decât până acum.

Noi, alergicii la ambrozie, nu vrem decât un singur lucru: intervenție din partea autorităților.

Pe data de 2 septembrie, printr-un comunicat de presă, Î.M. „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi” a anunțat că Asociația este implicată activ în eradicarea plantei.

În cadrul conferinței de presă din 2 septembrie, directorul interimar al Întreprinderii Municipale, Victoria Covali, a comunicat că, dacă anul trecut această plantă a fost nimicită, în Chișinău, de pe 41 de hectare, anul acesta suprafața prelucrată va fi și mai mare.

Din păcate, se constată o rată foarte mică de procese-verbale, pe teritoriul municipiului Chișinău, întocmite pe numele proprietarilor de terenuri unde crește ambrozia. Autoritățile centrale de control motivează acest lucru că nu au resurse, nici financiare și nici umane, lucru ce reduce efortul municipalității aproape la zero.

Victoria Covali a menționat că întreprinderea pe care o conduce este gata să sară în ajutorul proprietarilor de terenuri unde crește ambrozia, pentru a o nimici, la solicitarea acestora. Terenurile respective sunt tratate cu erbicide autorizate.

De asemenea, se recomandă o campanie de informare privind combaterea ambroziei pentru a face societatea să conștientizeze cât de mare este pericolul provocat de plantă.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE