Maia Sandu, după ședința CSS: Scopul alertelor false cu bombă este de a aduce anxietate în societate și de a tergiversa procesele de judecată

639
0

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat astăzi, 5 septembrie, ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS). Membrii CSS au discutat despre progresele și obstacolele existente în procesul de înfăptuire a justiției și despre prioritățile agendei legislative privind reforma justiției. De asemenea, s-a pus în discuție combaterea și contracararea acțiunilor cu caracter terorist.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

După ședința CSS, Maia Sandu a susținut declarații de presă. Președinta a menționat că au fost analizate măsurile care pot fi întreprinse pentru creșterea gradului de credibilitate a actului de justiție și a creșterii vitezei de examinare a dosarelor de corupție.

Am împărtășit cu membrii CSS și cu șefii instituțiilor care trebuie să asigure justiția, să combată corupția, îngrijorările cetățenilor și în special percepția în legătură cu unele dosare că sunt politizate. De asemenea, am discutat fenomenul scurgerii de informații care accentuează neîncrederea oamenilor în anchetă, dăunează anchetei și probează că există corupție totuși în rândul acestor membri care se ocupă de anchetă. Am discutat, în calitate de soluție, elaborarea unui mecanism mai strict de responsabilizare în ceea ce privește aceste scurgeri și alte încălcări”, a menționat Maia Sandu.

În cadrul ședinței, CSS a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii ca până la sfârșitul acestei luni să vină cu o soluție pentru dosarele de corupție mare „indiferent dacă asta înseamnă crearea unei instanțe specializate sau a unor complete specializate”.

La fel, Maia Sandu a spus că termenul de prescripție în cazul infracțiunilor penale ar putea fi aplicat doar pentru perioada anchetei penale, nu și pentru cea în care dosarul este examinat în instanța de judecată.

Un alt subiect discutat la ședința CSS a vizat amenințările teroriste, mai exact alertele cu bombe false care au loc periodic pe teritoriul Republicii Moldova.

Potrivit Președintei, scopul acestor alerte este de a aduce anxietate în societate de către forțe care vor să destabilizeze situația din țară.

Este și o inițiativă a penalilor care încearcă în așa mod să tergiverseze procesele de judecată. Conform calculelor efectuate de autorități, cele mai multe alerte false cu bombe au avut loc la judecătorii”, a subliniat Maia Sandu.

Astfel, în urma ședinței CSM, s-a decis că va fi creat un mecanism cu trei niveluri de alertă care va permite intervenirea în situațiile necesare. Pe plan legislativ, vor fi înăsprite pedepsele pentru autorii alertelor false cu bombă.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE