Ce citește Maia Sandu

1756
0

 „Ce cărți, autori v-au marcat, v-au format?”, a întrebat-o comentatorul Sorin Ioniță, expert în politici publice si dezvoltare locală, pe Maia Sandu, Președinta Republicii Moldova, în timpul unui interviu din cadrul Târgului Internațional de Carte Bookfest Chișinău 2022.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Răspunsul doamnei Maia Sandu ne-a uimit și ne-a entuziasmat: „În diferite perioade au fost diferite cărți care m-au impresionat, n-o să mi le amintesc pe toate, dar o să încerc. De exemplu, cartea lui Saramago „Eseu despre orbire” care m-a șocat… Evident, cartea lui Orwell „1984”. M-a ajutat mult Rebreanu, într-o perioadă foarte dificilă a vieții mele am putut să-l citesc doar pe el – pierdusem un om drag… Când eram la Ministerul Educației, m-a ajutat Mario Vargas Llosa cu cartea „Peștele în apă” despre experiența lui în alegerile prezidențiale. La cât îmi era de greu în prima perioadă la Ministerul Educației, a venit cineva și mi-a pus pe masă cartea potrivită, am citit-o și după aia am mers mai departe cu curaj. Mi-au plăcut totdeauna cărțile lui Amos Oz, îmi place Pamuk, sigur, și Dostoievski, și mulți alții, n-o să-mi amintesc acum toate titlurile cărților care mi-au plăcut, ar trebui să mă așez, să-mi amintesc, să mă uit în bibliotecă. Dar eu cred că sunt mai multe stări pentru mai multe cărți și atunci când ele coincid, aceste cărți te pot ajuta cel mai mult. Pe noptieră am cartea lui Sorin Ioniță „Deceniul furiei și indignării” și o carte a lui Gabriel Liiceanu primită în dar, pentru care îi mulțumesc frumos. Mai am o carte de Elif Shafac, „Insula copacilor dispăruți” și o carte de Ishiguro… Ar trebui să-mi fac mai mult timp pentru citit.”.

Așadar, avem o Președintă care citește. Lucru demn de tot respectul. Despre majoritatea titlurilor menționate de Maia Sandu, ex-președintele Dodon nici măcar nu a auzit – iată marea diferență dintre actualul și fostul șef de stat. Faptul că Maia Sandu e o cititoare pasionată ne dă speranță. Lecturi interesante în continuare, stimată doamnă Președintă!

 

 

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE