Cererea pentru lemne de foc depășește semnificativ necesitățile reale

1240
0

Vom avea suficient lemn de foc anul acesta? Când și de unde îl vom putea cumpăra? E adevărat că vor fi defrișări masive, cu „binecuvântarea statului”? Aceste întrebări îi frământă tot mai mult pe cetățeni, în contextul crizei energetice actuale și al speculațiilor care se vehiculează în spațiul public. Astfel, Asociația Jurnaliștilor de Mediu, după o întâlnire informală cu ministra mediului, Iuliana Cantaragiu, a publicat o notă informativă privitor la situația aprovizionării cu lemn.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Lemn de la stat o să fie”, spune Asociația Jurnaliștilor de Mediu. Referitor la cererile depuse de către cetățeni la primării, Asociația spune că ele au fost solicitate pentru a se putea face o evaluare a cererii de lemn.

Referitor la cererile depuse de către cetățeni la primării, ele au fost solicitate pentru a se putea face o evaluare a cererii de lemn. Listele de la primării nu înseamnă că în toamnă o să vină o mașină cu lemne în sat și vor fi distribuite conform acestora. Cumpărarea lemnului de la stat va avea loc exact după procedura din anii precedenți, la prețul de stat”, precizează Asociația Jurnaliștilor de Mediu.

Statul nu mai vinde lemne intermediarilor

Totodată, ONG-ul menționează că lemnul de foc vândut de particulari e pe sfârșite și la prețuri mari, pentru că începând cu luna iulie, statul a încetat să le vândă lemn.

Întreprinderile silvice nu mai vând lemne intermediarilor, pentru a preveni specularea pieței pe fond de criză energetică. Anume de la ei vine mesajul „lemnele se termină”, și de aici vine panica legată de lemn. Da, lemnul se termină la ei, dar nu și la stat. Ei vând tot ce au apucat să cumpere până în iulie”, accentuează asociația.

O cerere artificială”

Potrivit acesteia, în fiecare an, agenția de stat taie pentru lemnul de foc circa 700 000 metri steri și de fiecare dată, mai rămâne lemn nevândut. „Anul acesta, pe fond de criză și panică, cererea este de peste 1 milion și 200 metri steri – o cerere artificială, care depășește semnificativ necesitatea reală”, subliniază asociația.

Astfel, pentru că statul trebuie să răspundă cererii populației, chiar dacă este una artificială, acesta va compensa surplusul cu cărbune, cu lemn tăiat în avans (din contul celui de anul viitor) etc.

De asemenea, Asociația Jurnaliștilor de Mediu menționează că tăierea lemnului de foc își are socoteala ei – cea mai bună perioadă este noiembrie-decembrie, când se termină perioada vegetativă și acesta se deshidratează.

Anul acesta, statul va veni în întâmpinare și va începe tăierile din septembrie. Totuși, pentru a nu reduce suprafața împădurită, nu poate fi depășită tăierea a peste 700 000 metru steri pe an. Aceasta e cantitatea maximă care permite pădurii să se regenereze. Dacă va fi tăiat mai mult, ne despădurim.

Pe fond de criză, în acest an, cererea este să facem prăpăd din păduri. De aceea, este foarte important să venim și noi în întâmpinare, să economisim căldură pe cât va fi posibil. Pădurile noastre sunt apa, mâncarea și aerul nostru”, concluzionează asociația.

Lemnele de foc nu se scumpesc. Statul a alocat 64,2 milioane de lei

Amintim că Guvernul a alocat Agenției „Moldsilva” 64,2 milioane lei, din Fondul de Rezervă, în scopul neadmiterii majorării prețurilor la lemnul de foc, vândut populației pentru sezonul rece. Dispoziția în acest sens a fost aprobată în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale din 12 august, prezidată de prim-ministra Natalia Gavrilița.

Cât privește prețurile, în acest an prețul de vânzare a lemnului de esențe tari va varia între 550 și 875 de lei per metrul ster, iar pentru esențe moi prețurile vor varia între 350 și 475 de lei. Detaliile au fost menționate de secretarul general al Guvernului, Dumitru Udrea, în cadrul conferinței de presă din data de 4 august.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE