Autografele – amprente ale scriitorilor rămase în timp

677
0

În cărțile pe care le alege cineva, le păstrează cu îngrijire, le lasă după sine ca o moștenire scumpă, se vede icoana sufletului” – sunt cuvinte rostite de marele istoric Nicolae Iorga, prin care se redau emoțiile și trăirile celui care le-a scris.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Un autograf este orice manuscris semnat de mâna unui autor. Termenul se referă, de asemenea, la semnătura olografă a unei persoane. În afară de valoarea sa ca obiect de anticariat sau asociativă, un autograf poate fi o schiță timpurie sau corectată a unui manuscris și poate oferi dovezi valoroase ale etapelor de compoziție sau ale versiunii finale a unei lucrări.

De asemenea, autografele reprezintă o sursă de a îmbogăți colecțiile muzeelor, pentru păstrarea amintirilor despre cei care au creat literatura și cultura națională. Cu cât sunt mai vechi, mai rare și aparțin unor persoane mai celebre, cu atât autografele sunt mai valoroase.

În colecțiile Muzeului Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu” se regăsesc fraze ale scriitorilor și personalităților culturii naționale lăsate în timp. Menționez aici o serie de personalități care au dat autografele pe paginile propriilor cărți, semnate uneori și de alți scriitori: Nicolae Costenco, George Meniuc, Ion Vatamanu, Ion Ciocanu, Eliza Botezatu, Mihail Dolgan, Vladimir Beşleagă, Nicolae Dabija, Mihai Cimpoi, Grigore Vieru, Nicolae Dabija, Gheorghe Ciocoi, Victoria Fonari, Galina Furdui, Claudia Partole, Eleonora Hotineanu, Vitalie Răileanu, Timofei Roșca, Augustin Ostace ș.a.

Există autografe care relevă legăturile de prietenie între scriitori, semne de apreciere, dedicații aniversare, omagii aduse idealurilor naționale. Cărţile cu autografe existente în colecțiile de cărți aparțin scriitorilor și personalităților care au participat la diverse evenimente organizate la Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu”, precum și multor oaspeți care ne-au vizitat pe parcursul anilor.

Prezentăm în continuare unele din cele mai relevante autografe din colecțiile muzeului, care au fost scrise începând cu anul 1939.

Nicolae Costenco: „Admirabilului artist, pictor Boris Nesfedov prietenie și admirație”. N.P. Costenco, la 25 august 1939, Chișinău, autograf scris pe cartea: Costenco, Nicolae. Ore: Poeme, editată în 1939, nr. inventar 2170 (fondul de bază).

George Meniuc scrie o frumoasă dedicație: „Lui Petru Zadnipru – cu dragoste de prieten și cu prețuirea cea mai sinceră a talentului lui poetic”. George Meniuc, 16 ianuarie 1971, autograf scris pe cartea: Meniuc, George. Scrieri, Vol. 1, editată în 1970, nr. de inventar 3674 (fondul de bază).

Iată și un alt autograf scris pe cartea de debut a scriitorului Spiridon Vangheli: În țara fluturilor, editată în 1962: „Pentru Muzeul Literaturii Române „Mihail Kogălniceanu” din partea autorului”, nr. de inventar 13855 (fondul de bază).

Autograful reprezintă o legătură strânsă între prezent și viitor, simbolizând relația dintre personalitatea care a lăsat o urmă în calea uitării, manifestată printr-o sinceră apreciere sau o atitudine afabilă pentru persoana căreia i-a fost dedicată.

Cristina CATEREV,

șefa secției Patrimoniu, MNLMK

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE