Serghei Lavrov: „Rusia va face totul pentru a proteja interesele vorbitorilor de limbă rusă din Moldova”. Reacția MAEIE

498
0

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a venit cu o reacție la declarațiile ministrului de Externe de la Moscova, Serghei Lavrov, prin care acesta afirma că Republica Moldova trebuie să renunțe la „jocurile politice impuse de Occident” și că Rusia va face totul pentru a proteja interesele vorbitorilor de limbă rusă.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Astfel, MAEIE a reamintit că Republica Moldova garantează drepturile și libertățile fundamentale ale omului.

Vorbitorilor de limbă rusă, ucraineană, găgăuză, bulgară și ai altor minorități etnice le sunt respectate drepturile în conformitate cu principiile democratice, iar în cazul vorbitorilor de limba rusă menționați în declarație, nu au fost semnalate la instituțiile abilitate în țara noastră încălcări ale drepturilor acestora”, precizează MAEIE, într-un comunicat de presă.

Chișinăul, la fel ca întotdeauna, reiterează atașamentul pentru metodele pașnice, diplomatice și bazate pe dialog atât pentru reintegrarea țării, cât și în dialogul cu Federația Rusă privind retragerea trupelor ruse staționate ilegal pe teritoriul țării noastre.”

Oricare alte speculații le considerăm neîntemeiate”, declară Ministerul.

Pentru clarificarea celor expuse de către șeful diplomației ruse și exprimarea poziției autorităților noastre, ministrul de externe Nicu Popescu a dispus convocarea la MAEIE în cursul zilei de astăzi a însărcinatului cu afaceri ad-interim al Federației Ruse la Chișinău.

Amintim că anterior, șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a declarat că Rusia va face totul pentru a proteja interesele populației vorbitoare de limbă rusă din Republica Moldova.

Vom face totul pentru ca interesele populației ruse din Moldova să nu sufere în niciun fel. Să nu uităm că, pe lângă Transnistria, Moldova mai are și Găgăuzia care, la fel, pretinde la un statut special. Acolo sunt chiar niște elemente de statut special”, a declarat ministrul rus de Externe.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT