1 septembrie la Chișinău: „Vreau să avem un an cu pace și ușor”

1658
0

Azi, 1 septembrie, în Republica Moldova începe un nou an de studii. În toate școlile s-a auzit primul clopoțel. Forfotă și gălăgie în apropiere de Instituția Publică Liceul Teoretic (IPLT) „Principesa Natalia Dadiani” din Chișinău.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Toată comunitatea IPLT „Principesa Natalia Dadiani” – elevi, profesori, părinți, oaspeți de onoare, s-a adunat în curtea școlii pentru a marca începutul noului an de studii 2022-2023. Festivitatea a început la ora 08:30, cu imnul Republicii Moldova și al Municipiului Chișinău. Reprezentanții școlii au pregătit un program divers – muzică, dansuri populare, dar și poezii recitate de învățăceii din clasa întâi.

Directoarea liceului, Valentina Țîpu, recent instituită, le-a urat atât elevilor, cât și cadrelor didactice mult succes în noul an de studii.

„De la noul an am așteptări mari. În primul rând, să fim sănătoși și să fie pace în toată lumea. Copiii să fie dornici de carte, iar părinții să fie fericiți pentru rezultatele copiilor. Pe parcursul verii am creat condiții pentru ca elevii să se simtă bine. Sperăm tare ca anul acesta să învățăm cu prezență fizică, tare nu am vrea să revenim la orele online. În anul de studii 2022-2023, instituția le-a zis bun-venit celor patru clase de-a întâia”.

Cu un buchet de flori în mână, cu privirea țintită spre mulțimea de elevi. Așa am zărit-o pe Angela, elevă în clasa a 12-a. Fata mi-a spus că anul acesta a devenit elevă a IPLT „Principesa Natalia Dadiani”.

„Pe data de 30 august am avut o întâlnire cu toți colegii. I-am simțit calzi și prietenoși. Eu sunt nouă în această școală. Anul acesta sunt clasa a 12-a. Sper ca profesorii să mă ajute să cresc prin cunoștințele pe care mi le vor împărtăși”, mi-a spus eleva.

Unul din cele mai emoționante momente de la festivitate a fost recitalul de poezie al picilor din clasa întâi, susținuți de părinții lor și de învățătoare. În același timp, nu doar picii au fost cu emoții în prima zi de școală, dar și elevii mai mari.

Elena, elevă în clasa a 7-a, mi-a spus că i-a fost dor de școală. „Eu tare sper ca în acest an să nu facem lecțiile online. Tare vreau să avem un an plin de pace și ușor.”

Părinții, mândri de copiii lor, au venit să-i susțină. „Am emoții. E primul meu copil și atât de repede trece timpul. Sper să-i placă școala pe care am ales-o. Le doresc tuturor un an cu spor”, mi-a spus un părinte.

Pentru că instituția ține la tradiții și obiceiuri, în fiecare an, toate evenimentele din cadrul IPLT „Principesa Natalia Dadiani” sunt binecuvântate de un preot.

Serghei Mahnovschi a fost cel care a binecuvântat evenimentul de astăzi. „Dumnezeu să ne întărească. Doamne ajută mai departe! Binecuvântare din partea bisericii. Pace să fie în țara noastră!”

După ce a fost dat primul sunet, elevii au mers la prima lecție, consacrată „Anului Recunoștinței”, dedicat eroilor căzuți în acțiunile de luptă pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE