Dodon va sta în arest la domiciliu până la 21 septembrie

506
0
Sursa foto: Balkan Insight
Sursa foto: Balkan Insight

Fostul președinte al țării, Igor Dodon, nu scapă de arest. Magistrații de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, au dispus, la solicitarea procurorilor, prelungirea mandatului de arest la domiciliu până pe data de 21 septembrie. Avocații fostului șef de stat, cercetat în dosarul „kuliok”, spun că decizia este neargumentată și urmează să fie atacată cu recurs la Curtea de Apel Chișinău.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Noi considerăm decizia drept neîntemeiată și o să acționăm respectiv. Nu găsesc nicio explicație. Noi nu am văzut probe noi, avem numai niște înscrisuri. Au trecut trei luni, cred că majoritatea probelor trebuia să fie acumulate”, a declarat avocatul lui Dodon, Nicolae Posturusu.

De cealaltă parte, procurorii susțin că au prezentat toate probele necesare pentru menținerea măsurii de reprimare. „Este evident că au fost prezentate probe noi și suficiente prin care se confirmă riscurile invocate și necesitatea de a fi prelungită măsura preventivă de arest. Sunt riscuri de ingerință în norma penală, riscuri de distrugere a probelor, determinarea persoanelor să depună declarații false în favoarea eschivării învinuitului Dodon Igor și a altor învinuiți de la răspundere penală”, a comunicat procurorul Petru Iarmaliuc.

Totodată, avocații fostului șef de stat au invocat faptul că magistrații ar fi intimidați. La rândul lor, procurorii le cer probe.

„Eu am observat elemente de intimidare a judecătorului în cadrul ședinței de judecată. Vom examina atent procesul-verbal și vom acționa în consecință”, a declarat avocatul Posturusu. „Nu cunosc ce presiuni se fac. Domnul avocat, dacă a vorbit despre acest fapt, este obligat să sesizeze organul de urmările penală, or, dacă dumnealui nu va proba acest fapt, este foarte grav”, a replicat procurorul care instrumentează dosarul.

Ca de fiecare dată, Igor Dodon pledează nevinovat și susține că este victima unor răfuieli politice. „Eu dacă aveam de gând să fug, eu mă duceam din țară. Așa cum s-au dus mulți. Dar eu am să fiu aici până la sfârșit. Am să lupt cu ei pentru că nu am altă soluție…  Niște aberații. Cu trădarea de Patrie în genere îi… Eu nu știu de unde au luat ei așa ceva”, a menționat Dodon, care nu a ezitat să critice și să acuze actuala guvernare și, în special, pe actuala șefă a statului, Maia Sandu, punând pe seama ei toate relele.

Fiind întrebat despre sechestrul celor peste 2 milioane de lei și sursa acestor bani, Dodon a râs în bătaie de joc, după care a „explicat” că banii aparțin mai multor rude ale sale.

„De 40 de ori ați întrebat, tirajați ca o „plastincă” stricată același lucru – presa, guvernarea și procurorii. S-a explicat de mai multe ori, sursele a mai multor persoane s-au adunat împreună și iaca se adună. Imaginați-vă că iaca se duc la Maia Sandu și ia toți verișorii și toate neamurile, le ia tot și zice că sunt ale Maiei Sandu”, a „explicat” Dodon.

Amintim că, recent, Procuratura a anunțat despre aplicarea sechestrului pentru a asigura o eventuală confiscare specială sau confiscare extinsă a mijloacelor financiare în valoare totală de 2 145 000 de lei. Reamintim că, la 23 iunie 2022, procurorii anticorupție au informat despre aplicarea sechestrelor pe terenul și casa individuală a fostului șef de stat, pe terenuri și construcții, precum și pe automobile.

Precizăm că, în luna mai curent, Procuratura Generală a dispus începerea urmăririi penale în dosarul numit generic „kuliok”. La baza dosarului stau înregistrările video din 2019 în care fostul lider al democraților, fugarul Vlad Plahotniuc, îi transmite lui Dodon o pungă de plastic, în care se presupune că erau bani. La sfârșitul lunii mai, Igor Dodon a fost plasat în arest la domiciliu, unde se află până în prezent. Fostul șef al statului este acuzat de îmbogățire ilicită, corupere pasivă, finanțare ilegală a partidului și trădare de Patrie.

În ziua arestului lui Dodon, procurorii anticorupție și cei de la CNA și SIS au descins cu percheziții în mai multe locații, inclusiv în casa de la Sadova a familiei Dodon. Potrivit procurorilor, „bunurile și banii rezultați sau utilizați în comiterea faptelor investigate depășesc valoarea de zeci de milioane de lei, incluzând valută, bunuri imobile, mijloace de transport”.

Alături de Igor Dodon, care a fost plasat în arest, este cercetat și cumnatul acestuia, Petru Merineanu, care a fost plasat în izolator la Penitenciarul 13 din capitală. Potrivit procurorilor, în cadrul efectuării perchezițiilor, acesta a încercat să distrugă, prin înghițire, înscrisurile depistate la domiciliu prin care se confirmau tranzacții de vânzare-cumpărare a bunurilor imobile în valoare de circa 700 000 de euro. În aceleași circumstanțe, procurorii și ofițerii au depistat circa 37 000 de euro, care erau păstrați la domiciliul persoanei supuse percheziției. Atât mama fostului președinte, cât și fosta prima doamnă au statut de complici.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE