A început etapa II pentru depunerea dosarelor de studii în cadrul școlilor profesionale

587
0

În perioada 18 august – 28 august 2022 se desfășoară etapa a II-a de admitere în învățământul profesional de stat 2022-2023.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Reporterul „Gazetei de Chișinău” a vorbit cu responsabilii comisiilor de admitere de la mai multe școli profesionale din R. Moldova pentru a afla care sunt ofertele de studii pentru anul 2022-2023.

Așadar, Vitalie Belîi, directorul Instituției Publice Școala Profesională nr. 2 din mun. Chișinău, mi-a spus că au mai rămas 15 locuri disponibile la buget.

Școala Profesională nr.2: La buget au mai rămas 15 locuri

„Instituția noastră a avut în planul de înmatriculare 462 de locuri, dintre care 332 la buget și 130 cu taxă. Numărul de elevi care au promovat concursul a fost de 380, conform datelor după primul tur. Cele mai solicitate sunt meseriile de bucătar (179), brutar (34), cofetar (50), controlor casier (30), lucrător pensiune turistică (30). În acest an am avut mai mulți doritori. Au venit mai mulți elevi comparativ cu anii trecuți. Instituția continuă să fie în topul preferințelor elevilor. Concursul de admitere a demonstrat că tinerii își urmează pasiunea. Pentru acest tur mai avem disponibile 80 de locuri, preponderent cu taxă, la buget au mai rămas 15 locuri. Până pe data de 26 august are loc etapa II de admitere”, ne-a spus directorul.

Am reușit să discut și cu Elena, tânăra care urmează să-și depună dosarul în turul II la Școala Profesională nr. 2. Fata mi-a spus că și-a dorit mereu să devină bucătar, pentru că îi place să gătească.

Școala Profesională nr.9: La buget au mai rămas 17 locuri

„Mie îmi place foarte mult să gătesc, așa că nici nu am stat foarte mult pe gânduri. Nu am reușit să depun actele în primul tur din motive personale, dar sunt sigură că voi fi acceptată în această etapă. Vreau să ies de aici cu o meserie, ca ulterior să îmi pot deschide chiar și o afacere în acest domeniu, sper să-mi reușească”.

În cadrul Școlii Profesionale nr. 9 din mun. Chișinău mai sunt disponibile 17 locuri bugetare.

Oxana Ralea, secretar în cadrul comisiei de admitere, ne-a relatat că „Școala Profesională nr. 9 are drept scop educația și formarea personalităților multilateral dezvoltate, competitive în domeniile transportului, construcției, industriei și telecomunicațiilor, capabili de a se integra în mediul social și profesional. În acest an cele mai solicitate specialități au fost cele de electrician electronist auto, mecanic auto și tencuitor. Mai avem locuri libere, așa că așteptăm doritorii până pe data de 28 august să depună actele”.

Școala Profesională este o unitate de formare profesională care asigură formarea profesională iniţială a muncitorilor calificaţi, în termen de 1-5 ani în limitele categoriilor de calificare existente. Studiile în şcoala profesională finalizează cu susţinerea examenului de calificare şi eliberarea unui certificat de calificare.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE