Visul lui Cătălin sau cum cresc unii campioni

1707
0

Cătălin Spînu (15 ani), campion european la lupte libere din orașul Călărași, vorbește despre succesele sale în sport, greutățile prin care trece familia sa, viitorul în Moldova și în sport. „Am două scopuri: să particip la Campionatul Mondial și să ajung la Jocurile Olimpice, să obțin aurul pentru Moldova”, ne-a mărturisit Cătălin.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Unii visează case, mașini, conturi cu multe zerouri, alții vor să aibă o pâine și ceva la pâine. Lipsurile și greutățile vieții te descurajează, îți taie aripile, dar te și motivează. Scopurile bine definite, perseverența și munca necondiționată sunt trei componente care te pot scoate din orice impas. Sunt câteva idei desprinse din discuția pe care am avut-o cu protagonistul articolului, Cătălin Spînu.

 Moldova mai are un campion

Republica Moldova mai are un campion. Cătălin Spînu, un tânăr de 15 ani din orașul Călărași, care a obținut titlul de Campion European la Lupte Libere U15. Motive doar de bucurie pentru un asemenea succes. Ovații, aur, locul cel mai înalt de pe piedestal. Însă partea cealaltă a monedei – realitatea cotidiană dură – ne descoperă problemele financiare ale familiei Spînu, condițiile nefaste de trai.

Școala Sportivă Specializată de Rezerve Olimpice din orașul Călărași, acolo unde se antrenează nou-intitulatul campion, Cătălin Spînu, a făcut un apel către oamenii cu dare de mână pentru ca familia tânărului să poată depăși condiția în care se află și să-și asigure un trai decent.

„Cătălin provine dintr-o familie numeroasă de romi socialmente vulnerabilă, cu venituri mici, din care o mare parte revine diferitor alocații pentru copii și ajutor material de la asistența socială. Mama lui Cătălin, singura din familie care ar putea să câștige bani pentru întreținerea întregii familii, în prezent este în concediu de maternitate cu un copil mic”, scrie într-o postare publicată pe Facebook de Școala Sportivă Specializată de Rezerve Olimpice din orașul Călărași.

Sport pentru o viață sănătoasă și un trai decent

I-am făcut o vizită familiei Spînu și am cunoscut povestea sportivului. Cătălin ne-a întâmpinat la poartă și ne-a invitat în ogradă. Mama, sora și fratele mai mic al lui Cătălin ne așteptau curioși să asculte discuția pe care urma să o avem cu campionul.

Cătălin Spînu practică luptele libere de la vârsta de șapte ani. Deși la început a fost foarte dificil, sportul a devenit pentru el mai mult decât o pasiune.

„Primii pași în sport au fost grei. Eram mic. Îmi doream să stau mai mult acasă, să mă joc cu copiii. Datorită mamei mă duceam la sport în fiecare zi. La început mama îmi spunea să merg și mă duceam la sport zilnic. Pe urmă mi-am dat seama că eu am nevoie de sport”, ne-a povestit Cătălin.

Campionatul european a avut loc la Zagreb, Croația. Cătălin știa că o să obțină un loc de frunte. Același lucru ne-a spus și antrenorul sportivului, Constantin Cobîlean, care l-a trimis pe Cătălin bine pregătit la campionat.

„M-am pregătit pentru acest campionat patru luni de zile. Am avut antrenamente foarte grele. Când am ajuns acolo unde s-a desfășurat campionatul aveam mari emoții. Eram pentru prima dată la o competiție de un nivel atât de înalt. Toți se uitau la campionat, a fost cu transmisiune live. Au văzut că am câștigat, știau că am luat aurul”, a declarat Cătălin.

 Plouă în casă

Cătălin Spînu își dorește o carieră prodigioasă în sport, tot atât de mult își dorește ca familia lui să poată înfrunta toate greutățile sărăciei. Au locuit mulți ani la gazdă, iar recent au procurat casa în care locuiesc. După cum ne-au spus Cătălin și mama lui, locuința are nevoie de reparație capitală. Trebuie schimbat acoperișul prin care pătrunde ploaia, geamurile, dar și cablurile de electricitate.

„Uitați-vă la geamuri… vine iarna și trebuie să punem peliculă. În coridor sunt niște găuri mari că te poți prăvăli în ele. Nu sunt condiții de trai. Acoperișul e spart, plouă în casă. Cablurile electrice trebuie schimbate, sunt vechi. Dacă punem mașina de spălat haine trebuie să scoatem altceva din priză, nu rezistă. Am făcut o postare pe Facebook, poate o să putem face reparație în casă”, ne-a mărturisit tânărul.

Escaladând Everestul, spre aurul olimpic

Cătălin și mama sa ne-au invitat în casă. Sportivul ne-a arătat cel mai important și mai prețios colțișor din casă, locul unde își ține diplomele, cupele și medaliile obținute la competiții. Ne-a arătat cu mândrie cea mai importantă medalie pentru el, cea de la campionatul pe care tocmai l-a câștigat. De asemenea, am văzut prima medalie pe care a obținut-o în 2017.

Cătălin a absolvit clasa a IX-a, din toamnă va merge la liceu. Chiar dacă tot timpul îi este ocupat de ore și de antrenamentele de la școala sportivă, tânărul mai ajută și la întreținerea gospodăriei. Muncește pentru scopurile sale și își proiectează un viitor frumos în lumea sportului.

„Mă motivează să fac sport ca să am o carieră, să pot să trăiesc mai bine, vedeți în ce condiții stăm. Vreau să trăiesc cât mai bine, acum este rău. Am două scopuri: să particip la Campionatul Mondial și să ajung la Jocurile Olimpice, să obțin aurul pentru Moldova”, ne-a comunicat Cătălin Spînu.

,,I-am dat ceea ce am putut”

Mama lui Cătălin îl motivează așa cum o făcea atunci când l-a dus pentru prima dată la școala sportivă. Maria Spînu ne-a spus că este mândră de succesele fiului ei și că își dorește ca atât Cătălin, cât și frații lui să aibă un trai îndestulat.

Femeia ne-a împărtășit că i-a fost dificil de una singură să-și întrețină familia, însă are credința ca vor trece peste aceste greutăți.

,,Nu am studiat ca să am o profesie, să am un salariu mai bun. Cu ajutorul lui Dumnezeu, am luat un credit, am vrut să le iau măcar un cuibușor, cât de mic, cum ar fi, ca să nu mai stăm pe la gazde. Un timp am lucrat cu ziua, am lucrat și servitoare la autogară. Vreau ca fiul meu să meargă mai departe, să aibă un viitor mai bun. Eu i-am dat ceea ce am putut, dar vreau ca el să le ofere copiilor săi mai mult”, ne-a spus Maria Spînu.

Stimați cititori, cei care doriți să ajutați familia Spînu puteți apela la numerele de telefon: Spînu Cătălin: +373(067314897); Spînu Maria: +373(061092860).

Iată și datele bancare:

Beneficiar: SPINU MARIA / Cod Fiscal: 2004016035380/ IBAN:MD44AG000000022593635647 Banca Beneficiară: BC „MAIB” S.A. / BRANCH Sucursala Mitropolit Varlaam / SWIFT: AGRNMD2X 877 / Valuta cont: MDL.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE